Szerző: Dobos-Kufcsák Judit | Lektor: Dr. Bíró György, Dr. Ipolyi-Topál Gitta

Egészséges bélflóra a jókedvért

Meglepő lehet, de a bélben élő baktériumok nem csak az emésztőrendszerünk, hanem az idegrendszerünk egészségét is meghatározhatják. Cikkünkből megtudhatod, milyen összefüggés van a bélflóra állapota és a depresszió között.

Mikrobióta, mikrobiom: mit jelentenek ezek a fogalmak?

A szervezetünkben számos helyen élnek baktériumok, például a bőrön, az orrban, a szájban, legnagyobb mennyiségben pedig a bélrendszerben. A velünk együtt élő, igen sokféle mikroorganizmust összefoglaló néven mikrobiótának vagy mikroflórának nevezzük. A szervezetünkben található mikrobiális génállomány a mikrobiom, ami terjedelmében messze túlszárnyalja a saját, emberi génállományunkat.

A mikroflóránk védelmet nyújt a kórokozók megtelepedése ellen, őrzi a bélfal épségét és egészségét, valamint elősegíti egyes tápanyagok lebontását, felszívódását. Az utóbbi évek kutatásai azonban rávilágítottak, hogy a mikrobióta ezen túl az immunrendszernek is szerves része, valamint összeköttetésben áll az idegrendszerünkkel is.

A mikrobióta pontos összetétele minden ember esetében egyedi és az életünk során folyamatosan változik a környezeti tényezők hatására. Korunk, lakóhelyünk, étrendünk, a különböző gyógyszerek mind befolyásolhatják, milyen baktériumok kerülnek túlsúlyba a bélrendszerünkben, ez pedig meghatározhatja a mentális egészségünket is.

Mindez visszafele is igaz: az idegrendszerünk is hatással van a mikrobiótára – tartós stressz esetén megváltozik az összetétele: a kedvezőtlen baktériumok elszaporodhatnak.

shutterstock.com

A bélflóra és az agy kapcsolata

A bélflóra és az idegrendszer szoros, oda-vissza működő kommunikációban van egymással az úgynevezett bél – mikrobióta - agy tengelyen keresztül. A bélflóra képes olyan anyagokat termelni, amelyek a bélfalon keresztül az agyba jutnak és különböző idegi területeket stimulálnak (ingerelnek), de közvetlenül is kommunikál az aggyal, a vegetatív (azaz az autonóm, nem tudatosan vezérelt) idegrendszeren keresztül. Ezen kívül egyes baktériumtörzsek elszaporodása gyulladásos folyamatokat indíthat el a szervezetben és csökkentheti az agy számára fontos tápanyagok felszívódását. A mikrobióta kedvezőtlen állapota ezen a kapcsolaton keresztül a hangulatunkat is befolyásolhatja.

Hogyan hatnak az antibiotikumok a mikrobiótára?

A bélben élő baktériumtörzsek eltérő ellenálló-képességgel rendelkeznek az antibiotikumokkal szemben, így azok a mikrobióta összetételét jelentősen képesek megváltoztatni, teret engedve a kedvezőtlen hatású törzsek elszaporodásának. Ugyanakkor kutatások zajlanak azzal kapcsolatban is, hogy az antibiotikumok szelektív pusztító hatását hogyan lehetne felhasználni az idegrendszeri betegségekre jellemző bélflóra-összetétel kedvező irányú módosítására.

Hogyan támogassuk étrendünkkel a jótékony bélflórát?

A mikrobióta összetételére nagy hatással van a táplálkozásunk. Bizonyos tápanyagok (például egyes élelmi rostok) tápanyagként szolgálnak a bélbaktériumok számára is, ezeket prebiotikumoknak hívjuk. A prebiotikumok jó forrásai a zöldségek (például: csicsóka, cikória, fokhagyma, articsóka, bab, borsó), a gabonafélék (különösen a zab) és a gyümölcsök, mint a banán vagy az alma.

Másrészt az élelmiszereink közül több maga is tartalmazza a jótékony bélbaktériumokat. Ezek közül a bifidobaktériumok és a laktobacilusok kifejezetten kedvező hatásúnak mutatkoznak a stressz és a lehangoltság ellen. A probiotikumoknak is nevezett, élő, hasznos baktériumokat nagyobb mennyiségben tartalmazzák például:

  • a savanyított tejkészítmények, mint a joghurt, kefir, író,
  • a savanyított zöldségfélék, például a savanyú káposzta vagy a kovászos uborka,
  • az olyan, az ázsiai konyhára jellemző fermentált (erjesztett) élelmiszerek, mint a szójaszósz, a tempeh, miso, kimcsi és a kombucha ital.

A probiotikumokat és a prebiotikumokat is tartalmazó élelmiszerek napi szintű, rendszeres fogyasztásával biztosíthatjuk, hogy étrendünk megfelelően támogassa a mikrobióta kedvező összetételét, ezáltal segítve a mentális egészségünk megőrzését is.

Irodalom

Biró Gy: A bél-mikrobióta, a humán mikrokozmosz egészséget befolyásoló eleme - szakirodalmi áttekintés. Élelmiszer-vizsgálati Közlemények. 2015;2:611-621.

Dinan T. G., Cryan J. F.: Melancholic microbes: a link between gut microbiota and depression? Neurogastroenterology & Motility. 2013;25:713–719. doi: 10.1111/nmo.12198

Dinan T. G., Cryan J. F.: Mood by microbe: towards clinical translation. Genome Medicine. 2016;8:36. doi:10.1186/s13073-016-0292-1.

European Food Information Council: The role of gut microorganisms in human health. 2013.10.16.

Kelly J. R., Kennedy P. J., Cryan J. F. et al.: Breaking down the barriers: the gut microbiome, intestinal permeability and stress-related psychiatric disorders. Frontiers in Cellular Neuroscience. 2015;9:392. doi:10.3389/fncel.2015.00392.

Logan A. C., Jacka F. N., Craig J. M. et al.: The Microbiome and Mental Health: Looking Back, Moving Forward with Lessons from Allergic Diseases. Clinical Psychopharmacology and Neuroscience. 2016;14(2):131-147. doi:10.9758/cpn.2016.14.2.131.

Mayer E. A., Knight R., Mazmanian S. K. et al.: Gut Microbes and the Brain: Paradigm Shift in Neuroscience. The Journal of Neuroscience. 2014;34(46):15490-15496. doi:10.1523/JNEUROSCI.3299-14.2014.

Mayer E. A., Tillisch K., Gupta A.: Gut/brain axis and the microbiota. The Journal of Clinical Investigation. 2015;125(3):926-938. doi:10.1172/JCI76304.

Mangiola F., Ianiro G., Franceschi F. et al.: Gut microbiota in autism and mood disorders. World Journal of Gastroenterology. 2016;22(1):361-368. doi:10.3748/wjg.v22.i1.361.

Petschow B., Doré J., Hibberd P. et al.: Probiotics, prebiotics, and the host microbiome: the science of translation. Annals of the New York Academy of Sciences. 2013;1306(1):1-17. doi:10.1111/nyas.12303.

Selhub E. M., Logan A. C., Bested A. C.: Fermented foods, microbiota, and mental health: ancient practice meets nutritional psychiatry. Journal of Physiological Anthropology. 2014;33(1):2. doi:10.1186/1880-6805-33-2.

Wang Y., Kasper L. H.: The role of microbiome in central nervous system disorders. Brain, behavior, and immunity. 2014;38:1-12. doi:10.1016/j.bbi.2013.12.015.

Stilling R. M., Dinan T. G., Cryan J. F.: Microbial genes, brain & behaviour – epigenetic regulation of the gut–brain axis. Genes, Brain and Behavior. 2014;13:69–86. doi: 10.1111/gbb.12109.

Yarandi S. S., Peterson D. A., Treisman G. J. et al.: Modulatory Effects of Gut Microbiota on the Central Nervous System: How Gut Could Play a Role in Neuropsychiatric Health and Diseases. Journal of Neurogastroenterology and Motility. 2016;22(2):201-212. doi:10.5056/jnm15146.

Zhou L., Foster J. A.: Psychobiotics and the gut–brain axis: in the pursuit of happiness. Neuropsychiatric Disease and Treatment. 2015;11:715-723. doi:10.2147/NDT.S61997.

KAPCSOLÓDÓ cikkek

Az energiaegyensúly kérdései Az energiaegyensúly kérdései
A makrotápanyagokat (más néven makronutrienseket) a szervezeted a különböző anyagcsere folyamatai során bontja le, ezzel energiát szabadítva fel. Az energia mértékegysége a kilojoule (kJ), de – a megszokottság miatt – a gyakorlatban leginkább a kilokalóriával (kcal) találkozunk, jóllehet a csomagolt élelmiszerek címkéjén is első helyen a kJ érték szerepel: egymáshoz viszonyított arányuk alapján 4,2 kJ felel meg 1 kcal-nak.
Dr. Raposa L. Bence Ph.D.
Testsúlyunk hatása a hangulatunkra Testsúlyunk hatása a hangulatunkra
Egyre több kutatás eredménye mutat rá arra, hogy a depresszió nagy kockázatot jelent az elhízásra, ugyanakkor maga az elhízás is jelentős kockázatot hordoz a depressziós tünetek megjelenésére. Mindkét esetben érdemes megvizsgálni az életmódbeli tényezőket, és a betegségek hátterében zajló sejtszintű folyamatokat is.
Dobos-Kufcsák Judit
A testsúly hatása a nők termékenységére A testsúly hatása a nők termékenységére
A testsúlyunkra legtöbbször csak esztétikai kérdésként gondolunk. De gondoltad volna, hogy a testtömeg és a testzsír mennyisége arra is hatással van, hogy egy nő képes-e megfoganni?
Dobos-Kufcsák Judit
Az étrend-összeállítás és –átalakítás alapelvei Az étrend-összeállítás és –átalakítás alapelvei
A személyre szabott étrend összeállítása, amely számos tényezőt, mint például az egyén részletes tápláltsági állapotát vagy egyéni preferenciáit is figyelembe veszi, szakmai tudást igényel, így dietetikus szakember feladata. Ám jó, ha tisztában vagyunk azokkal az alapelvekkel, amelyeket otthoni étrend összeállítása során is alkalmazni tudunk. Ezen kívül az alábbiakban tippeket és példákat adunk egy-egy menü/étel helyes átalakítására.
Kiss-Tóth Bernadett