A vízben oldódó vitaminok szerepe a táplálkozásban A vízben oldódó vitaminok szerepe a táplálkozásban
A vitaminok energiát nem szolgáltató, de a szervezet anyag- és energiaforgalmának lebonyolításához kis mennyiségben elengedhetetlen tápanyagok. A sokféle vitamin közül szinte valamennyi táplálékunk tartalmaz többet-kevesebbet.
Schmidt Judit
A vitaminok hatása a hangulatunkra A vitaminok hatása a hangulatunkra
Sokat tudunk arról, hogy az egyes vitaminok hiánya bizonyos betegségekhez vezet. De tudtad-e azt is, hogy a vitaminhiány hatással lehet a hangulatodra és akár depressziós tünetek megjelenését is okozhatja?
Dobos-Kufcsák Judit
Hogyan hatnak a vitaminok a szellemi fittségre? Hogyan hatnak a vitaminok a szellemi fittségre?
Számos kutatás vizsgálja a táplálkozási tényezők és a kognitív képességek közötti kapcsolatot, a legtöbbször vegyes eredményekkel. Most megismerheted a legfontosabb összefüggéseket.
Moharos Melinda
A zsírban oldódó vitaminok szerepe a táplálkozásban A zsírban oldódó vitaminok szerepe a táplálkozásban
A zsírban oldódó vitaminok a szervezetben hosszabb ideig raktározódnak, kiürítésükre jóval lassabban kerül sor, mint a vízben oldódó vitaminoknak, amelyekből csak igen kevés vagy semmi nem raktározódik, ezért a táplálékkal szinte naponta fel kell venni őket.
Schmidt Judit
Az ásványi anyagok szerepe a szervezetben 1. rész Az ásványi anyagok szerepe a szervezetben 1. rész
Az ásványi anyagok közül azokat az elemeket hívjuk makroelemeknek, amelyekre 50 mg/nap feletti mennyiségben van szüksége a szervezetnek a normális működéshez. Az alábbiakban ezekről a makroelemekről, szervezetünkben betöltött szerepükről, túlzott és hiányos felvételük káros hatásairól, valamint főbb forrásaikról teszünk említést.
Schmidt Judit
Az ásványi anyagok szerepe a szervezetben 2. rész Az ásványi anyagok szerepe a szervezetben 2. rész
Az ásványi anyagok olyan tápanyagok, amelyek nem szolgálnak energiával, ám elengedhetetlenek szervezetünk működéséhez. A növekedés, az energiatermelés, illetve számos egyéb alapvető funkció sem létezne nélkülük. Bár az anyagcsere szinte minden fázisában szerepet vállalnak, az ásványi anyagokra is csak egy meghatározott mennyiségben van szüksége a szervezetnek.
Kiss-Tóth Bernadett
Az ásványi anyagok szerepe idegrendszerünk működésében Az ásványi anyagok szerepe idegrendszerünk működésében
Tudtad, hogy az ásványi anyagok és nyomelemek hiánya is lehangolttá tehet? Ismerd meg, milyen szerepe van ezeknek a mikrotápanyagoknak a depresszió kialakulásában!
Dobos-Kufcsák Judit