Miből Mennyit? - digitális táplálkozási kisokos

Miből Mennyit? célja, hogy hiteles szakmai irányelveken alapulva tanácsokkal szolgáljon a felnőttek számára a táplálkozás- és életmódfüggő betegségek megelőzése, azok kockázatának csökkentése, valamint a meglévő egészségi panaszaik rosszabbodásának elkerülése érdekében milyen élelmiszerből mennyit és milyen formában és gyakorisággal javasolt fogyasztaniuk.

A táplálkozási kisokos használata egy, erre a célra kialakított kérdőív kitöltésén alapul. Az ebben jelzett speciális problémák (például táplálékallergia, cukorbetegség), vagy a kérdőívben nem szereplő egészségi állapotok esetén az alkalmazás keretein túlmutatóan, az egyénileg javasolt étrend összeállításában dietetikussal történő konzultáció javasolt, mivel on-line körülmények között (a terjedelmi korlátok miatt is) például az egyéni érzékenység nem vehető teljes mértékben figyelembe.

Fontos!

A Miből Mennyit? nem egy étrendtervező alkalmazás, hanem egy, a javasolt fogyasztási gyakoriságot és mennyiséget (adagokat) bemutató online táplálkozási tanácsadó rendszer, amelynek a szakmai alapjait dietetikusok készítették el, ezzel biztosítva a rendszer hitelességét, szakmaiságát.

Hogyan segít a Miből Mennyit?

Az alkalmazás a Regisztrációt követő bejelentkezést és egy rövid, állapotfelmérő Kérdőív kitöltését követően használható. Minél részletesebben történik a Kérdőívben feltett kérdésekre adott válaszadás, annál részletesebb, s ezáltal egyénre szabottabb tanácsokat kapsz.
Amennyiben az egészségügyi állapotodban, táplálkozási szokásaidban, ízpreferenciáidban változás történik, javasolt a kérdőív ismételt kitöltése az aktuális helyzet alapján. Ez esetben ugyanis a tanácsok és a személyre szabott útmutatások is változhatnak.

Mire figyeljek a Kérdőív kitöltésekor?

Ha a Kérdőívben egy kérdés mellett „?” ikont látsz, rákattintva a kérdéshez fűzött magyarázatot olvashatod.
Ha végeztél a kitöltéssel, kattints az oldal alján a Mentés feliratra! Ha már regisztráltál korábban, a folytatáshoz kattints a Belépés gombra és lépj be, így a válaszaid és az eredményeid mentésre kerülnek! Ha még nem regisztráltál, és nem bánod, hogy a rendszer a mibolmennyitegyek.hu következő felkeresésekor nem fog emlékezni a megadott válaszaidra, eredményeidre, akkor kattints a Tovább gombra (ekkor is használhatod az oldalt, az adatok mentése nélkül)!
Ezt követően a Miből Mennyit? oldalra kerülsz, ahol az egyes nyersanyagokhoz kapcsolódóan elolvashatod a Neked javasolt adag jellemzőit (méretét, mennyiségét, gyakoriságát) és a Rád vonatkozó táplálkozási javaslatokat.

Milyen szakmai irányelvek alapján működik a Miből Mennyit?

Milyen szakmai irányelvek alapján működik a Miből Mennyit?
A dietetikai szakmai hátteret egyrészt a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének aktuális, felnőtteknek szóló táplálkozási ajánlása, az Okostányér másrészt a jelenleg is érvényben lévő közétkeztetési rendelet, valamint a dietetika (alkalmazott táplálkozástudomány) aktuális irányelvei, ajánlásai, protokolljai biztosítják. A kérdőív és az ezen alapuló, az egyes nyersanyagok, élelmiszerek ajánlott minőségét és mennyiségét, valamint fogyasztási gyakoriságát is leíró táplálkozási tanácsok szakmai lektorálást követően kerültek véglegesítésre.

Az egyes nyersanyagokra, élelmiszerekre vonatkozó szakmai ajánlásokat a külföldi (európai) szakirodalom korcsoportos besorolása, nyersanyagkínálata, valamint adagmennyiségekre vonatkozó eltérő irányelvei miatt a hazai táplálkozás-egészségügyi és közétkeztetési viszonyok, ajánlások alapján fogalmaztuk meg.

Mit ajánl a Miből Mennyit?, ha kicsit válogatós vagyok, vagy nem ehetek meg valamely nyersanyagot?

A kiegyensúlyozott energia- és tápanyag-összetételű étrend érdekében azokban az esetekben, ha valamely nyersanyagra vonatkozóan a felhasználó egészségi állapota vagy egyéni ízlése, szokásai miatt korlátozott az elfogyasztható vagy elfogyasztott mennyiség, akkor ezt a rendszer más, tápértékben hasonló összetételű nyersanyagok nagyobb fogyasztási gyakoriságával egyensúlyozza ki.

Mit jelent egy adag?

Az adott élelmiszer, nyersanyag egyszeri fogyasztásra szánt mennyiségét jelzi.
Ez nem minden esetben egyezik a boltban, készen kapható kiszerelési egységekkel, de igyekeztünk minden segítséget megadni, hogy minél könnyebb legyen például a grammban meghatározott adagnagyságok hétköznapi mennyiségekre való átváltása. Az adagok mennyiségének, valamint a javasolt fogyasztási gyakoriság meghatározásánál az alkalmazás figyelembe veszi az egyéni fizikai aktivitást, egészségi állapotot és a főbb táplálkozási szokásokat.

Hogyan kell értelmezni az adagoknál a javasolt fogyasztási gyakoriságot jelző számokat?

Az adagok gyakorisága vonatkozhat egy napra, egy hétre vagy egy hónapra, a legtöbb esetben egy –tól –ig érték jelzi (például: napi 1-3 adag). Az itt megadott adagszámok és egy adagra vonatkoztatott mennyiségek referenciamennyiségek, amelyek intervallumai a személyre szabott energiaigény (a napi energia-leadás és –felvétel) alapján változnak. Az egyéni tápláltsági állapotot is figyelembe kell venni, mivel az adagmennyiségek minimumai a túlsúlyos, elhízott egyénekre, középértékei az átlagos tápláltsági állapotú, míg maximum értékei a sovány, alultáplált felnőttek esetén alkalmazandók.

Mit jelent, ha az adott nyersanyag, élelmiszer fogyasztási gyakorisága a Miből Mennyit? listában felülről korlátozott (például: max. 2 adag)?

Ez azt jelenti, hogy az adott nyersanyag, élelmiszer nem javasolt gyakori és rendszeres fogyasztásra, de bizonyos (jelzett) keretek között, alkalmanként ehető. Ugyanakkor ez a nyersanyag, élelmiszer nem „kötelezően” elfogyasztandó (ezt jelzi, hogy mennyisége akár lehet nulla is, mivel nincs javasolt minimális értéke), akár el is hagyható a mindennapi étrendből, hiányállapot nem lép fel az elhagyása esetén.

Mit tegyek, ha többet szeretnék tudni egy adott tanáccsal kapcsolatban?

Kattints az ajánláshoz kapcsolódó cikkre, és olvass, tudj meg többet meg még többet az adott témában!
A Miből Mennyit?, bár a legnagyobb szakmai alapossággal és körültekintéssel készült, még sem helyettesíti a házi- és szakorvossal, valamint a dietetikussal történő személyes konzultációt.
Sürgős esetekben, illetve összetett, speciális étkezési igények, problémák esetén (amelyeket a Miből Mennyit? nem kezel/kezelhet online módon) kérjük, fordulj a házi-, ill. kezelőorvosodhoz, illetve a pontos diagnózis birtokában a témában jártas dietetikushoz.