Az egyes tápanyagok lebontása különböző energiamennyiséget biztosít a szervezeted számára, így a fehérjék és szénhidrátok 1 grammjának lebontása 4,2 kcal-át, míg a zsírok 1 grammja 9,3 kcal energiát biztosít.
A napi energiamennyiség milyen arányban származzon az adott makronutriensekből?
Egy felnőtt, normál testösszetételű ember esetében, az egészséges táplálkozás irányelveinek figyelembevételével a teljes energiafelvétel 12-15 E%-a (energiaszázalék) származzon fehérjéből, 55-58 E%-a szénhidrátból (amelyből a cukor legfeljebb 10 E%), míg legfeljebb 30 E%-a zsírból, utóbbinál odafigyelve a telitett zsírsavak, egyszeresen telítetlen zsírsavak, valamint a többszörösen telítetlen zsírsavak (1:1,2:0,8) arányára.
Hányszor egyél egy nap?
A napi összenergia-felvételt érdemes legalább ötszöri étkezésre szétbontanod, elosztva az étkezésekre az alábbi arányban: Reggeli: 20 E%, Tízórai: 10 E%, Ebéd: 40 E%, Uzsonna: 10 E%, V: 20 E%). Így a szervezeted folyamatosan megfelelő energiamennyiséggel lesz ellátva, és nem kell aggódnod az agyagcseréd megfelelő működése miatt (megelőzve az elhízást és az ebből is eredő egyéb anyagcsere-betegségeket).
Mit értünk energiaegyensúly alatt?
Az energiaegyensúly azt jelenti, hogy a szervezeted által felvett és felhasznált energia közel egyenlő arányban van egymással. Ennek meghatározásakor egyaránt fontos befolyásoló tényező az egyén kora, neme, testtömege, testösszetétele, egészségi állapota és fizikai aktivitása. Amennyiben az energiaegyensúly képzeletbeli mérlege többségében a felvétel felé ,,borul”, akkor hízás, míg, ha a felhasználás van többletben, akkor fogyás következik be.
Összefoglalva elmondható, hogy az egyéni energiaszükséglet egy olyan multifaktoriális érték, amely fontos szerepet tölt be az anyagcseréd, valamint a testösszetételed alakulásában, így érdemes törekedned a mindennapi táplálkozásod során az energiaegyensúlyra és a megfelelő étkezési gyakoriságra is.