Szerző: Dobos-Kufcsák Judit | Lektor: Dr. Bíró György, Dr. Ipolyi-Topál Gitta

Testsúlyunk hatása a hangulatunkra

Egyre több kutatás eredménye mutat rá arra, hogy a depresszió nagy kockázatot jelent az elhízásra, ugyanakkor maga az elhízás is jelentős kockázatot hordoz a depressziós tünetek megjelenésére. Mindkét esetben érdemes megvizsgálni az életmódbeli tényezőket, és a betegségek hátterében zajló sejtszintű folyamatokat is.

Miért híznak meg a depressziós betegek?

A depresszió fő tünetei között szerepel a lehangoltság, a motiváció hiánya és az alvási zavarok, amelyek kéz a kézben járnak a mozgásszegény életmóddal és a nem megfelelő táplálkozási szokásokkal. Közismert jelenség az is, hogy a boldogtalan emberek gyakran evéssel igyekeznek jobb kedvre deríteni magukat. Nem meglepő, hogy ez viszonylag hamar hízáshoz vezet.

Másrészt, ma már azt is tudjuk, hogy több, a depresszió kezelésére alkalmazott gyógyszer okozhat nem kívánt súlygyarapodást és anyagcsere-problémákat is. A tartós stressz és lehangoltság pedig olyan hormonális folyamatokat aktiválhat, amelyek a zsírszövet felhalmozódásához vezetnek.

Miért nagyobb a depresszió kockázata a túlsúlyos, kövér embereknél?

Talán már te is találkoztál azzal, hogy a túlsúly és az elhízás milyen jelentős megbélyegzést hordoz magával, ami az érintett személyek társadalmi kirekesztéséhez és igen gyakran depresszív hangulat kialakulásához vezet. Azt is megfigyelték ugyanakkor, hogy a túlsúlynak és a depressziónak sejtszinten is vannak közös tulajdonságai. Mind a depresszió, mind a - metabolikus szindróma részeként is emlegetett - elhízás hátterében nagy szerepet játszik a gyulladásos folyamatok túlsúlya.

Megfigyelték azt is, hogy a hasi zsírszövet sokkal nagyobb kockázatot jelent a depressziós tünetekre, mint az egyéb típusú túlsúly. A hasi zsír ugyanis olyan anyagokat (úgynevezett gyulladásos citokineket) termel, ami nem csak a szív- és érrendszeri, de a mentális betegségek kockázatát is fokozza.

shutterstock.com

Az utóbbi években egyre nagyobb figyelem terelődött a leptin szerepére is, mind az elhízás, mind a pszichés betegségek tekintetében. A leptin egy, a zsírsejtek által termelt hormon, amely az étvágyat és ezen keresztül a testsúlyunkat hivatott szabályozni. Régóta sejtik a kutatók, hogy az elhízás hátterében a sejtek leptinnel szembeni rezisztenciája („érzéketlensége”), illetve annak működési zavara is állhat. Az utóbbi években egyre több bizonyítékot találtak arra is, hogy ez a hangulatunkkal is összefüggésben lehet, és a túlsúlyosoknál tapasztalt tartósan magas leptinszint a mentális problémák megjelenését is okozhatja.

A fogyás segíthet

Számos vizsgálat próbálta kideríteni, hogy a fentiek tükrében vajon eredményesen csökkentheti-e a depressziós tüneteket a pszichés betegek esetében a fogyás? A válasz minden valószínűséggel igen, hiszen a vizsgálatokban a fogyás hatására jellemzően a hangulat javulásáról, az önbecsülés növekedéséről és a tünetek enyhüléséről számoltak be a betegek. Ennek egyik fontos eleme a nagy energia-, cukor- és zsírtartalmú ételek helyett az értékes tápanyagokban (vitaminokban, ásványi anyagokban) gazdag étrendre való áttérés, másfelől pedig a rendszeres testmozgás, ami szintén enyhítheti a depressziós tüneteket.

A túlzott soványság sem kedvező

Nem csak az elhízás, de a túlzottan alacsony testsúly is kedvez az idegrendszeri betegségeknek. A klasszikus evészavarok, mint az anorexia és bulimia hátterében is súlyos pszichés problémák állnak, és a betegség tünetei között az élvonalban található a reményvesztettség, lehangoltság is. Ugyanakkor a depressziós betegek egy része éppen a tartós lehangoltság miatt veszíti el érdeklődését az ételek iránt, a nem megfelelő, energiában és tápanyagokban is hiányos étkezés pedig tovább rontja a mentális funkciókat.

Mit tehetünk a mentális egészségünk megőrzése érdekében?

Az idegrendszer optimális működéséhez elengedhetetlen a jó tápanyag-ellátottság, a mennyiségében és minőségében (összetételében) kiegyensúlyozott és egészségtudatos táplálkozás. Ennek része az egészséges testsúlyunk megőrzése is.

Amennyiben túlsúllyal rendelkezel, érdemes azt nem egy drasztikus fogyókúra, sokkal inkább életmódváltás segítségével fokozatosan leadni. Ebben a táplálkozáson kívül szerepet kell kapnia a rendszeres mozgásnak is, amely nem csak az energiaegyensúly megteremtésében segít, de a hangulatunkra is igen kedvező hatással bír.

Irodalom

Georgousopoulou E. N. et al.: Association Between Mediterranean Diet and Non-Fatal Cardiovascular Events, in the Context of Anxiety and Depression Disorders: A Case/Case-Control Study. Hellenic Journal of Cardiology, 2014;55:24-31.

Fabricatore A. N., Wadden T. A., Higginbotham A. J. et al.: Intentional Weight Loss and Changes in Symptoms of Depression: A Systematic Review and Meta-Analysis. International Journal of Obesity, 2011;35(11):1363-1376. doi:10.1038/ijo.2011.2.

Jacka F. E., Berk M.: Depression, diet and exercise. Medical Journal of Australia, 2012;1(4):21-23. doi:10.5694/mjao12.10508.

Jacka F. N., Cherbuin N., Anstey K. J. et al.: Dietary Patterns and Depressive Symptoms over Time: Examining the Relationships with Socioeconomic Position, Health Behaviours and Cardiovascular Risk. PLoS ONE, 2014;9(1):e87657-e87657. doi:10.1371/journal.pone.0087657

Kemp D. E.: Managing the side effects associated with commonly used treatments for bipolar depression. Journal of Affective Disorders, 2014;169(1):34–44. doi: 10.1016/S0165-0327(14)70007-2.

Langa U. E., Beglinger C., Schweinfurtha N. et al.: Nutritional Aspects of Depression. Cellular Physiology, 2015;37(3):1029-1043. doi: 10.1159/000430229

Lasikiewicza N., Myrissab K., Hoylandc A. et al.: Psychological benefits of weight loss following behavioural and/or dietary weight loss interventions. A systematic research review. Appetite, 2014;72:123–137. doi:10.1016/j.appet.2013.09.017

Rossetti C., Halfon O., Boutrel B.: Controversies about a common etiology for eating and mood disorders. Frontiers in Psychology, 2014;5:1205. doi:10.3389/fpsyg.2014.01205.

Saeed A., Humayun A., Raana T. et al.: Depression the Hidden Iceberg: Role of Nutrition & Dietary Intake. IOSR Journal of Nursing and Health Science, 2015;4(5):26-29. doi: 10.9790/1959-04512629

Toups M. S., Myers A. K., Wisniewski S. R. et al.: Relationship Between Obesity and Depression: Characteristics and Treatment Outcomes with Antidepressant Medication. Psychosomatic medicine, 2013;75(9):863-872. doi:10.1097/PSY.0000000000000000.

Valleau J. C., Sullivan E. L.: The Impact of Leptin on Perinatal Development and Psychopathology. Journal of chemical neuroanatomy, 2014;61-62:221-232. doi:10.1016/j.jchemneu.2014.05.001.

Wiltink J., Michal M., Wild P. S. et al.: Associations between depression and different measures of obesity (BMI, WC, WHtR, WHR). BMC Psychiatry, 2013;13:223. doi:10.1186/1471-244X-13-223.

 

KAPCSOLÓDÓ cikkek

Fehérjékkel a depresszió ellen Fehérjékkel a depresszió ellen
Gondoltad volna, hogy az étrend összetétele befolyásolhatja a hangulatodat? Ma már tudjuk, hogy a fehérjék, aminosavak megfelelő mennyiségű fogyasztásával csökkenthető a depresszió kockázata.
Dobos-Kufcsák Judit
Szénhidrátokkal a hangulatingadozás ellen Szénhidrátokkal a hangulatingadozás ellen
Gondoltál már arra a heti bevásárláskor, hogy az ételeidben a szénhidrátok mennyisége és minősége is befolyással lehet a hangulatodra? Az alábbiakból megtudhatod, milyen összefüggések vannak a szénhidrátfelvétel és a depresszió között.
Dobos-Kufcsák Judit
Az ómega-3 zsírsavak szerepe a depresszió megelőzésében Az ómega-3 zsírsavak szerepe a depresszió megelőzésében
Az ómega-3 zsírsavak fontos szerepet töltenek be az idegrendszer működésében. A megfelelő ómega-3 zsírsav-tartalmú étrend fogyasztása segíthet a szellemi funkciók megőrzésében és a depresszió kialakulásának megelőzésében is.
Dobos-Kufcsák Judit
A vitaminok hatása a hangulatunkra A vitaminok hatása a hangulatunkra
Sokat tudunk arról, hogy az egyes vitaminok hiánya bizonyos betegségekhez vezet. De tudtad-e azt is, hogy a vitaminhiány hatással lehet a hangulatodra és akár depressziós tünetek megjelenését is okozhatja?
Dobos-Kufcsák Judit