Szerző: Dr. Palik Éva Ph.D. | Lektor:

Az 1-es típusú cukorbetegség

Az 1-es típusú diabéteszt korábban fiatalkori cukorbetegségnek nevezték, de valójában bármely életkorban kialakulhat. Jellemzője az inzulinhiány, így kezelésének alapja ennek pótlása.

Mivel felnőttkorban a 2-es típusú diabétesz gyakoribb, a diabétesz típusának megállapítása ilyenkor nem mindig könnyű, ezért a felnőttkori előfordulásról nehéz megbízható adatokat találni.

Az 1-es típusú cukorbetegség kialakulása

Az 1-es típusú cukorbetegség akkor alakul ki, ha a szervezet nem termel elegendő inzulint, mert a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjei (a béta-sejtek) károsodnak és elpusztulnak. Ennek oka az, hogy a szervezet saját védekező (immun-) rendszere idegenként azonosítja ezeket a sejteket, és elpusztítja azokat.

Az 1-es típusú cukorbetegség kialakulása a tudomány jelenlegi állása szerint számos, mintegy huszonöt génrégióval áll összefüggésben. Jelen cikkben azonban a genetikai okokra bővebben nem térünk ki.

Ha az inzulintermelés elégtelen, a vércukorszint magas lesz, mivel az inzulin segítsége nélkül a cukor nem tud bejutni a sejtekbe. A cukor a vizelettel kiürül, a nagymennyiségű cukor ürüléséhez sok folyadékra van szükség, ezért a betegek sokat vizelnek, a vízvesztés miatt folyamatosan szomjasak.

Gyermekeknél figyelmeztető jel lehet, ha a korábban szobatiszta gyerek ismét bevizel. Mivel a cukor nem tud belépni a sejtekbe és ott beépülni, ezért a páciens jó étvágy mellett fogy, gyerekek a növekedésben, fejlődésben is elmaradhatnak. Ehhez járul hozzá az is, hogy cukor hiányában a sejtek zsírsavakból és aminosavakból kezdenek energiát termelni, ami rosszabb hatásfokú. Ráadásul, mivel glukóz hiányában a lebontás nem teljes, savanyú kémhatású melléktermékek képződnek a szervezetben (ennek jele lehet az acetonos lehelet).

Súlyos esetben a szervezet kémhatása savanyú irányba tolódik, kialakulhat az úgynevezett ketoacidózis, egy életveszélyes állapot, amely kezelés nélkül kómához, majd halálhoz vezethet. A ketoacidózis jellemző tünete lehet a szapora, mély légzés (ún. Kussmaul légzés), hányinger, hányás, hasi fájdalom.

Kevésbé súlyos esetben gombás fertőzés hívhatja fel a betegségre a figyelmet, különösen a nemi szervek tájékán. A vizeletben levő magas cukortartalom ugyanis kiváló táptalaj a gombák számára.

Az 1-es típusú cukorbetegség kezelése

Az 1-es típusú cukorbetegség alapja az inzulinhiány, ezért kezelése minden esetben az inzulinpótlás. Az inzulin egy fehérje, amely a bélrendszerben lebomlana, ezért csak injekció formájában adagolható. A jelenleg alkalmazott inzulinkészítmények mesterségesen előállított emberi inzulint tartalmaznak.

Az újabb készítményekben módosított szerkezetű inzulin (inzulin analóg) is lehet. A módosítások azt a célt szolgálják, hogy az inzulin felszívódásának üteme hasonlítson ahhoz, mintha a hasnyálmirigy termelné meg azt. Vannak lassan, egyenletesen felszívódó analógok, amelyek az alap inzulintermelést utánozzák, és nagyon gyorsan felszívódó analógok, amelyek az étkezésre adott inzulinválaszt pótolhatják.

Az adagolás a bőr alá történik, speciális, tollszerű adagolóeszközzel, úgynevezett pen-nel. Ezenkívül természetesen lehet fecskendővel és tűvel is adagolni. Bizonyos esetekben lehetőség van inzulinpumpa használatára is, amely folyamatosan, előre meghatározott ütemben pumpálja a bőr alá az inzulint. Történtek kísérletek alternatív inzulinadagolási módokkal, például a légutakon keresztül, vagy tapasz formájában, de az adagolás ezekben az esetekben nem volt megbízható.

A kezelési lehetőségek közé tartozik a hiányzó szigetsejtek pótlása szigetsejt átültetéssel. Ilyen esetekben nem mindig hagyható el teljesen az inzulin, de kisebb mennyiségre van szükség, és az anyagcsere is stabilabbá válhat. Viszont, mint minden szerv- vagy szövetátültetés, ez a módszer sem kockázatmentes, kilökődésgátló gyógyszerek szedése szükséges, ezért rendszerint akkor javasolt, ha más szerv (pl. vese) átültetése is szükséges.

shutterstock.com

A kezelés fontos eleme a páciensek oktatása, hogy a mindennapi szükségletnek megfelelően legyenek képesek módosítani saját kezelésüket. A betegek megtanulják vércukorszintjük ellenőrzését ujjbegyből származó vércseppből, és azt, hogy hogyan módosítsák inzulinadagjukat a mért érték, a bevinni kívánt szénhidrát és a fizikai aktivitás függvényében. A vércukorszintet befolyásolhatják még egyéb heveny betegségek (pl. fertőzések), a menstruáció, a lelki állapot is. A kezelés része a rendszeres orvosi ellenőrzés is, így a késői szövődmények megelőzhetőek, vagy kialakulásuk késleltethető. A cukorbetegség a megfelelően edukált beteget nem kell, hogy akadályozza, a mindennapjait megfelelő szabályok betartása mellett korosztályához hasonlóan élheti.

Hosszú távon, ha a vércukorszint kontrollja nem megfelelő, késői szövődmények alakulhatnak ki. Károsodhat a szem (főleg az ideghártya kiserei, de a szürkehályog is gyakrabban fordul elő), a vesék, a nagyerek és az idegek is. Ezért fontos a megfelelő vércukorkontroll és önellenőrzés mellett a rendszeres orvosi ellenőrzés és a szövődmények szűrése is.

Irodalom

American Diabetes Association: Standards of Medical Care in Diabetes. Diabetes Care, 2011;34(s1):s11-s61

KAPCSOLÓDÓ cikkek

A cukorbetegség kockázatát csökkentő étrendi tényezők A cukorbetegség kockázatát csökkentő étrendi tényezők
A cukorbetegek száma Magyarországon is egyre növekvő tendenciát mutat, főként az életmóddal befolyásolható 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőket illetően. Számos olyan funkcionálisnak nevezett vagy annak tekinthető nyersanyag ismert, amely kedvező hatást fejt ki a vércukorszintre.
Schmidt Judit
A cukorbetegség kockázati és védő tényezői A cukorbetegség kockázati és védő tényezői
Összefoglaltuk, hogy melyek a cukorbetegség kialakulásának legfőbb kockázati és védő tényezői.
Dr. Fehér Zsuzsánna
A 2-es típusú cukorbetegség A 2-es típusú cukorbetegség
A 2-es típusú cukorbetegség adja a felnőttkori cukorbetegségek mintegy 90%-át. A betegség központi jellegzetessége a hasi elhízás , és a csökkent inzulinérzékenység. Így a kezelés elsődleges célja az inzulinérzékenység következményeinek kivédése.
Dr. Palik Éva Ph.D.
A cukorbetegség kockázatát növelő étrendi tényezők A cukorbetegség kockázatát növelő étrendi tényezők
A cukorbetegek száma Magyarországon is egyre növekvő tendenciát mutat, főként az életmóddal befolyásolható 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőket illetően. Tekintsük át, mely élelmiszerek rendszeres fogyasztása járul hozzá a cukorbetegség kockázatának növeléséhez!
Schmidt Judit