A cukorbetegség kockázatát növelő étrendi tényezők
- A telített zsírsavakban gazdag húsok: A vörös húsok, főként a zsírosabb húsrészek fogyasztásának növekedésével párhuzamosan emelkedik a cukorbetegség kockázata is, bár kisebb mértékben, mint a feldolgozott húskészítmények esetében. Ez a kedvezőtlen hatás a zsírosabb húsrészek zsír-, koleszterin-, valamint telített zsírsav-tartalmának köszönhető.
- Egyes húskészítmények és felvágottak: Egyes vizsgálatok kimutatták, hogy a feldolgozott húskészítmények (mint a májkrém, löncshús, szalámi, kolbász, virsli, párizsi stb.) fogyasztása egyenesen arányos a cukorbetegség kialakulásának kockázatával, ami a készítésük során felhasznált nagy zsírtartalmú húsrészek, belsőségek, szalonna, bőrke nagy zsír-, telített zsírsav- és koleszterintartalmának, valamint egyéb, az előállítás során hozzáadott anyagoknak tulajdonítható.
- A bő olajban sült ételek nagyobb mennyiségű olajat szívnak magukba, mint a zsírszegény technológiával (például a kevés olajban történő párolás, sütőzacskóban, tapadásmentes serpenyőben sütés) készült ételek, ezáltal nagyobb energia- és zsírfelvételt eredményeznek, ami hozzájárul az elhízás, valamint a cukorbetegség kockázatának növeléséhez.
- A finomított lisztből készült gabonaételek: Az étkezések utáni gyors vércukorszint-emelkedést okozó fehér (finomított) liszt és az abból készült ételek, valamint a fehér (fényezett) rizs és a burgonyaételek (különösen a főtt, tört burgonya) rendszeres fogyasztása, a zöldségköretek, a saláták és az élelmi rostban gazdag ételek hiányos fogyasztása mellett, a 2-es típusú cukorbetegség fokozott kockázatával jár. Gyakoribb az elhízás, csökken a szervezet saját inzulinjának hatékonysága, előbb-utóbb kialakul a cukorbetegség, annak minden szövődményével (pl. érbetegségek) együtt.
- A cukros sütemények, péksütemények, cukorkák és üdítőitalok jelentős mennyiségű finomított cukrot (asztali cukrot) tartalmaznak, gyakori fogyasztásuk nagyobb mértékű testtömeg-növekedéssel és a 2-es típusú cukorbetegség nagyobb kockázatával társul.
- A főzéshez, sütéshez és kenyérkenéshez felhasznált állati eredetű zsiradékok magasabb koleszterin-, telítettzsírsav-tartalmuk révén növelik a cukorbetegség kockázatát, valamint elősegítik a már meglévő betegség rosszabbodását, illetve a szövődmények kialakulását.
- A hidrogénezett, vagyis hidrogénezési eljárással keményített növényi olajokban, valamint az azokból készült termékekben található transz-zsírsavak jelentősen növelik az erek betegségeinek, és a cukorbetegségnek a kockázatát is.
- A rendszeres, nagy mennyiségű alkoholfogyasztás károsíthatja a hasnyálmirigyet, ami a cukorbetegség kialakulásához vezethet.
- Egyes félkész és késztermékek, amelyek hidrogénezett növényi olajokat, így transz-zsírsavat, nagy mennyiségű sót és cukrot tartalmaznak, hozzájárulnak a cukorbetegség kockázatának növekedéséhez.
Irodalom
Carter P. et al.: Fruit and vegetable intake and incidence of type 2 diabetes mellitus: systematic review and meta-analysis. BMJ, 2010;341:c4229. doi: 10.1136/bmj.c4229
Micha et al.: Red and Processed Meat Consumption and Risk of Incident Coronary Heart Disease, Stroke, and Diabetes Mellitus. Circulation, 2010;121(21):2271-2283.
Schwingshackl L., Hoffmann G., Lampousi A.M. et al.: Food groups and risk of type 2 diabetes mellitus: a systematic review and meta-analysis of prospective studies. Eur J. Epidemiol. 2017; 32(5):363-375
Steyn N.P., Mann J., Bennett P.H. et al.: Diet, nutrition and the prevention of type 2 diabetes. Public Health Nutrition. 2004; 7(1A): 147–165.