Szerző: Dr. Fehér Zsuzsánna | Lektor: Dr. Palik Éva

A cukorbetegség kockázati és védő tényezői

Összefoglaltuk, hogy melyek a cukorbetegség kialakulásának legfőbb kockázati és védő tényezői.

Nem megváltoztatható tényezők

Életkor

A 2-es típusú cukorbetegség gyakorisága az életkorral együtt nő. Erre utal a betegség korábban széles körben elterjedt elnevezése: öregkori cukorbetegség. Habár a betegek legnagyobb része 40 évesnél idősebb, egyre gyakoribb a fiatal felnőtt-, serdülő-, sőt gyermekkorú cukorbeteg is. Az 1-es típusú cukorbetegség bármely életkorban kialakulhat, de gyerekkorban és fiatal felnőttkorban gyakoribb.

Cukorbetegség a családban

A 2-es típusú cukorbetegek vér szerinti rokonai között gyakran találunk más cukorbetegeket is és a cukorbetegek rokonai maguk is nagyobb valószínűséggel lesznek cukorbetegek (akár 40% eséllyel a szokásos 5-7% helyett).  A 2-es típusú cukorbetegség családon belüli többszörös előfordulása részben genetikai tényezőkkel, részben a családtagok hasonló életmódjával magyarázható. 1-es típusú diabetes esetén az átlagnépesség esélye a betegségre 0.4%, mely 1-es típusú diabeteses anya esetén 2%-ra, 1-es típusú diabeteses apa esetén 6%-ra nő.

Etnikum

A tudományos kutatások eredményei szerint az afroamerikai, latin és ázsiai származás magasabb kockázatot jelent. Hazánkban a roma származásúak diabétesz kockázata nagyobb.

Korábbi terhességi cukorbetegség

Terhességi (gesztációs) diabétesznek nevezünk minden olyan cukorbetegséget, ami az adott terhesség során kerül felismerésre. A terhesség során bekövetkező hormonális változások arra hajlamos nőkben terhességi cukorbetegség kialakulásához vezethetnek. Ez a speciális diabétesz forma az esetek jelentős részében a terhességet követően megszűnik. Évekkel később azonban a terhességi diabéteszben szenvedő nőkben gyakran alakul ki valódi cukorbetegség. Érdekes kutatási adat, hogy nemcsak a terhességi cukorbetegségben szenvedő asszonyok, de azok gyermekei is gyakrabban betegszenek meg életük során 2-es típusú cukorbetegségben. Ez tovább hangsúlyozza a megelőzés fontosságát a terhességi cukorbeteg asszonyok és családtagjaik körében. Policisztás ovárium szindróma esetén gyakoribb a terhességi cukorbetegség kialakulása.

Koraszülöttség, kis születési súly, nagyon nagy születési súly

A koraszülöttség és az alacsony születési súly a későbbi 2-es típusú cukorbetegség fokozott kockázatával jár. Ez az állapot rendszerint a méhen belüli tápláltság zavarát jelzi, ami befolyásolhatja a szénhidrát-anyagcserében résztvevő sejtek, receptorok kialakulását. Különösen a terhességi héthez képest kis súlyú újszülötteknél figyelhető meg a későbbiekben az inzulinérzékenység és az inzulin-elválasztás károsodása, ami a cukorbetegség kialakulásához vezethet. A születési súly és a későbbi cukorbetegség kockázata közötti összefüggés U alakú, azaz a nagyon nagy súlyú babák (4000-4500 g felett) is nagyobb eséllyel lesznek felnőttkorukban cukorbetegek.

Megváltoztatható tényezők

BMI

A túlsúly és az elhízás 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához vezethet. A 2-es típusú cukorbetegek általában túltápláltak. A tápláltsági állapot általánosan elfogadott mutatója a testtömeg index (BMI: body mass index), ami a testsúly kilogramm és a méterben kifejezett testmagasság négyzetének hányadosa. 18,5 alatti BMI soványságot, 18,5 és 25 közötti BMI normál testsúlyt, 25 és 30 közötti túlsúlyt, míg 30 kg/m2 feletti érték elhízást jelent. A magasabb BMI kategóriák magasabb diabétesz kockázatot jelentenek. A túlsúly háromszoros, az elhízás tízszeres kockázatfokozódást jelent.

Haskörfogat

Kevésbé ismert az a tény, hogy a hasi régióra lokalizálódó zsírfelesleg (ún. alma típusú elhízás) jóval nagyobb kockázatot jelent, mint a nőies, csípőtájra lokalizálódó zsír. Férfiaknál a 94 cm feletti, nőknél a 80 cm feletti haskörfogat nemcsak a cukorbetegség, de a szív- és érrendszeri betegségek magasabb kockázatával is jár. A nagyobb haskörfogathoz, a nagyobb mennyiségű hasi zsírszövethez gyakran társul magas vércukorszint, magas vérnyomás, emelkedett trigliceridszint és alacsony HDL („védő”) koleszterinszint. Ha a négy társuló eltérésből kettő legalább jelen van, akkor ún. metabolikus szindrómáról beszélünk, ami rendszerint egyéb, a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát növelő eltéréssel is jár.

 

shutterstock.com

Fizikai aktivitás

A rendszeres testmozgás a legjobb módja az egészséges testsúly fenntartásának. A mozgásszegény életmód növeli az elhízás és a cukorbetegség kialakulásának valószínűségét.  Már napi 30 perc fizikai aktivitás is jelentősen csökkenti a betegség kockázatát. A cukorbetegség megelőzésének lehetőségeivel foglalkozó egyik legjelentősebb kutatás, a Diabetes Prevention Program eredményei alapján, az egészséges táplálkozás és rendszeres testmozgás hatékonyabb a cukorbetegség megelőzésében, mint az e célra alkalmazott gyógyszer. A fizikai aktivitás hiánya a túlsúlytól függetlenül jelent kockázatot a cukorbetegség kialakulására.

Átlagos évi testsúlynövekedés

Az életkor előrehaladtával a testsúly általában növekszik. A testsúly növekedésével együtt a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata is nő. Egy több mint 100 000, középkorú nő körében végzett kutatás eredményei alapján azokban, akik 18 éves koruk után több mint 5 kg-ot híztak jelentősen nő a cukorbetegség kialakulásának kockázata. A 20 kg-ot elérő súlygyarapodás esetén tízszer gyakoribb a diabétesz előfordulása. Ezzel szemben azok között, akikben legalább 5 kg-os súlycsökkenés következett be, sokkal ritkábban fordult elő cukorbetegség.

Károsodott éhomi vércukor

A rutin laboratóriumi vizsgálatok során, több órás éhezést követően mért 6,0 - 7,0 mmol/l közötti vércukorértéket károsodott éhomi vércukornak (impaired fasting glucose, IFG) nevezzük. Ez a cukorbetegség kialakulásának fokozott kockázatát jelezheti. Az éhgyomri vércukor emelkedésének hátterében a szervezetünk cukorraktáraiból történő fokozott cukorkiáramlás áll.

Csökkent glükóztolerancia

A 75 gramm szőlőcukrot tartalmazó oldat éhgyomorra történő megivását követő, ún. terheléses vércukor érték érzékeny mutatója a kóros cukor-anyagcserének. Amennyiben a terhelés után 2 órával mért vércukor 7,8-11,0 mmol/l közötti, a cukorbetegség kialakulásának kockázata jelentősen fokozott. Ezt csökkent glukóz toleranciának (impaired glucose tolerance, IGT) nevezzük. 11,1 mmol/l és azt meghaladó terheléses vércukor már kialakult cukorbetegséget jelez.

Emelkedett éhomi és terheléses vércukor együtt

A 6,1-7,0 mmol/l közötti éhomi és a 7,8-11,0 mmol/l közötti terheléses vércukorértékek a cukorbetegség előfutárai lehetnek. Azok, akiknek ilyen laboratóriumi eredményei vannak még nem cukorbetegek, de hónapokkal, évekkel később azzá válhatnak. Életmód-változtatással azonban ezekben az esetekben is megelőzhető a cukorbetegség kialakulása.

Metabolikus szindróma

A metabolikus szindróma olyan kockázati tényezők együttese, amely a szív- és érrendszeri betegségek fokozott kockázatával jár. A szindróma egyik eleme a szénhidrát-anyagcsere károsodása. Amennyiben a többi tényező (magas vérnyomás, kóros vérzsírszintek) jelen van, a cukorbetegség kialakulásának kockázata is emelkedett.

Magas vérnyomás betegség

Régi klinikai megfigyelés, hogy a 2-es típusú cukorbetegség és a magas vérnyomás gyakran együttesen fordul elő. Tudományos vizsgálatok során igazolódott, hogy a magas vérnyomásos betegekben a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának valószínűsége is nagyobb, különösen akkor, ha a metabolikus szindróma egyéb elemei is jelen vannak.

HDL koleszterin

A szénhidrát anyagcsere zavara gyakran társul a zsíranyagcsere zavarával, magasabb össz és „rossz” LDL-koleszterin, valamint triglicerid, illetve alacsonyabb „védő” HDL-koleszterin szintekkel. Azoknál, akiknek a HDL szintje kóros, a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának is nagyobb lehet a kockázata. Férfiaknál 1 mmol/l, nőknél 1,3 mmol/l feletti érték az elfogadható.

Triglicerid

Azoknál, akiknek a trigliceridszintje kóros (1,7 mmol/l feletti), a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának is nagyobb lehet a kockázata. A magas trigliceridszint összefüggést mutathat az elhízás mértékével illetve a már meglevő szénhidrát anyagcsere-zavarral is.

A vércukorszintet emelő gyógyszerek

A leggyakrabban gyulladáscsökkentőként alkalmazott szteroidok megemelhetik a vércukorértékeket és tartós alkalmazás esetén cukorbetegséget okozhatnak. Elsősorban a tablettában és injekcióban alkalmazott készítmények esetén várható a vércukorértékek emelkedése. A szteroid kezelésben részesülő betegek vércukorértékeit ezért rendszeresen ellenőrizni kell. Más gyógyszerek, (egyes pszichiátriai gyógyszerek, kemoterápiás szerek, HIV fertőzés kezelésére használt gyógyszerek) is emelhetik a vércukorszintet, és arra hajlamos egyénekben cukorbetegséget is okozhatnak. Ezért fontos, hogy akinek ilyen gyógyszerre van szüksége, rendszeresen ellenőriztesse vércukorszintjét, és ügyeljen egyéb kockázati tényezőire.

Dohányzás

A cukorbetegséghez vezető életmódi tényezők vizsgálata során a kutatók azt találták, hogy a dohányosok hajlamosabbak a 2-es típusú cukorbetegségre, mint a nem dohányzók. A dohányfüst összetevői ronthatják az inzulinérzékenységet és az inzulin-elválasztást is. Emellett a dohányzáshoz társuló kedvezőtlen életmódi tényezők – mozgásszegénység, egészségtelen táplálkozás - állhatnak a jelenség hátterében. A dohányzásról való leszokás rövid távon nem csökkenti a rizikót, feltehetően az ilyenkor rendszerint bekövetkező testsúlygyarapodás miatt.

Táplálkozás

Erről külön cikkben olvashatsz.

Stressz eredetű és pszichés kockázatok

A lelki tényezők és cukorbetegség összefüggéseit vizsgáló kutatások nagy része azt tárta fel, hogy a klinikai depresszió esetén csökken az inzulinérzékenység, így ugyanakkora hatáshoz több inzulin szükséges. Ha az állapot nem javul (ehhez szaksegítség is szükséges), az inzulinrezisztencia tartós fennállása esetén kialakul a csökkent glukóztolerancia (a cukorbetegséget megelőző állapot), majd a cukorbetegség.  A helyzetet csak nehezíti a depresszió okozta negatív irányú életmódváltozás is (helytelen étrend, kevés mozgás, élvezeti szerek használata…).

Egyre több a bizonyíték arra is, hogy a jelentős érzelmi stressz, veszteség, gyászreakció, és az ellenségesség is hozzájárul a cukorbetegség kialakulásának kockázatához. A stressz önmagában még nem feltétlenül vezet cukorbetegséghez, de nem mindegy, miképpen tudunk vele megküzdeni, hiszen az életünk része, nélküle nem élnénk, ez visz minket előre. Akkor van baj, ha a stressz tartóssá válik, szorongással társul, s ezzel együtt a cukorbetegség kialakulásának kockázata is emelkedik. Ezért fontos, hogy jelentős szorongással járó élethelyzetekben megfelelő stresszoldó technikákat tudjunk alkalmazni és ne például túlzott evéssel, nassolással, alkoholfogyasztással vezessük le a feszültséget. Ezen helytelen technikák mellett az is hátráltató tényező a tartós stressz és szorongás esetén, hogy az ekkor bekövetkező hormonális, idegrendszeri, valamint immunrendszert érintő hatások is növelik a kockázatot. Megemelkedik a stresszhormonok szintje, amelyek az inzulin ellenében hatnak. A szimpatikus idegrendszer (a vegetatív idegrendszer egyik része) aktivitása is fokozódik, ami hosszú távon növeli az elhízás kockázatát. A szorongás okozta alvászavar a szervezet anyagcseréjének napszaki ritmusát is megboríthatja, ami szintén az elhízás és a metabolikus szindróma kialakulásának kedvez.

A fentiekből is látható, hogy a megelőzés, valamint a kezelés is komplex módon érhető el.

Irodalom

Hídvégi T.: Új kockázati pontrendszer diabéteszben - Felfedezési stratégiák. Medical Tribune Online 2009.04.08.

Hu F. B. et al.: Diet, Lifestyle, and the Risk of Type 2 Diabetes Mellitus in Women. New England Journal of Medicine, 2004;345(11):790-797.

Bonora E. et al.: Population-based incidence rates and risk factors for type 2 diabetes in white individuals: the Bruneck study. Diabetes, 2004;53(7):1782-1789.

Heraclides A. et al.: Psychosocial Stress at Work Doubles the Risk of Type 2 Diabetes in Middle-Aged Women. Evidence from the Whitehall II Study. Diabetes Care, 2009;32(12):2230-2235.

Huxley R.,  et al.: Coffee, Decaffeinated Coffee, and Tea Consumption in Relation to Incident Type 2 Diabetes Mellitus. Arch Intern Med, 2009;169(22):2053-2063.

History of Gestational Diabetes Raises Lifelong Diabetes Risk in Mother and Child. National Institute of Health News, 2006.04.25.

Baliunas D. O. et al.: Alcohol as a Risk Factor for Type 2 Diabetes. Diabetes Care, 2009;32(11): 2123-2132.

Blackburn E. et al.: Quantification of the Risk of Corticosteroid-induced Diabetes Mellitus Among the Elderly. J Gen Intern Med, 2002;17(9):717–720.

Martinez-Gonzalez M. Á. et al.: Adherence to Mediterranean diet and risk of developing diabetes: prospective cohort study. BMJ, 2008;336:1348-1351.

Fung T. T. et al.: A prospective study of overall diet quality and risk of type 2 diabetes in women. Diabetes Care, 2007;30(7):1753-1757.

Willet et al.: Glycemic index, glycemic load, and risk of type 2 diabetes. American Journal of Clinical Nutrition, 2002;76(1):274S-280S.

Feskens E. J. et al.: Dietary factors determining diabetes and impaired glucose tolerance. A 20-year follow-up of the Finnish and Dutch cohorts of the Seven Countries Study. Diabetes Care, 1995;18(8):1104-1112.

Eaton W. W. et al.: Depression and risk for onset of type II diabetes. A prospective population-based study. Diabetes Care, 1996;19(10);1097-1102.

Weicker D. et al.: Excess risk of diabetes in persons with hypertension. J Diabetes Complications. 2009;23(5):330-336.

Chan J. M. et al.: Obesity, fat distribution, and weight gain as risk factors for clinical diabetes in men. Diabetes Care, 1994;17(9):961-969.

Shai I. et al.: Ethnicity, Obesity, and Risk of Type 2 Diabetes in Women-A 20-year follow-up study. Diabetes Care, 2006;29(7):1585-1590.

Colditz G. A. et al.: Weight Gain as a Risk Factor for Clinical Diabetes Mellitus in Women. Ann Intern Med, 1995;122(7):481-486.

Alssema M. et al.: Finnish questionnaire reasonably good predictor of the incidence of diabetes in The Netherlands. Ned Tijdschr Geneeskd, 2008;152(44):2418-2424.

Paulweber B. et al.: A European Evidence-Based Guideline for the Prevention of Type 2 Diabetes. Horm Metab Res, 2010;42:S3-S36.

Schwarz P. E. et al.: DE-PLAN project. The European perspective of type 2 diabetes prevention: diabetes in Europe--prevention using lifestyle, physical activity and nutritional intervention (DE-PLAN) project. Exp Clin Endocrinol Diabetes, 2008;116(3):167-172.

Riley A. A., McEntee M. L. et al.: Depression as a Comorbidity to Diabetes: Implications for Management. Journal for Nurse Practitioners. 2009;5(7):523-535.

Pouwer F, Kupper N, Adriaanse MC.: Does emotional stress cause type 2 diabetes mellitus? A review from the European Depression in Diabetes (EDID) Research Consortium. Discov Med. 201;9(45):112-118.

Diabetes UK 2018 Nutrition Working Group: Evidence-based nutrition guidelines for the prevention and management of diabetes. May, 2018.

KAPCSOLÓDÓ cikkek

A cukorbetegség kockázatát csökkentő étrendi tényezők A cukorbetegség kockázatát csökkentő étrendi tényezők
A cukorbetegek száma Magyarországon is egyre növekvő tendenciát mutat, főként az életmóddal befolyásolható 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőket illetően. Számos olyan funkcionálisnak nevezett vagy annak tekinthető nyersanyag ismert, amely kedvező hatást fejt ki a vércukorszintre.
Schmidt Judit
A 2-es típusú cukorbetegség A 2-es típusú cukorbetegség
A 2-es típusú cukorbetegség adja a felnőttkori cukorbetegségek mintegy 90%-át. A betegség központi jellegzetessége a hasi elhízás , és a csökkent inzulinérzékenység. Így a kezelés elsődleges célja az inzulinérzékenység következményeinek kivédése.
Dr. Palik Éva Ph.D.
Az 1-es típusú cukorbetegség Az 1-es típusú cukorbetegség
Az 1-es típusú diabéteszt korábban fiatalkori cukorbetegségnek nevezték, de valójában bármely életkorban kialakulhat. Jellemzője az inzulinhiány, így kezelésének alapja ennek pótlása.
Dr. Palik Éva Ph.D.
A cukorbetegség kockázatát növelő étrendi tényezők A cukorbetegség kockázatát növelő étrendi tényezők
A cukorbetegek száma Magyarországon is egyre növekvő tendenciát mutat, főként az életmóddal befolyásolható 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőket illetően. Tekintsük át, mely élelmiszerek rendszeres fogyasztása járul hozzá a cukorbetegség kockázatának növeléséhez!
Schmidt Judit