Szerző: Schmidt Judit | Lektor: Dr. Palik Éva, Horváth Zoltánné

A vízben oldódó vitaminok szerepe a táplálkozásban

A vitaminok energiát nem szolgáltató, de a szervezet anyag- és energiaforgalmának lebonyolításához kis mennyiségben elengedhetetlen tápanyagok. A sokféle vitamin közül szinte valamennyi táplálékunk tartalmaz többet-kevesebbet.

Nincs olyan táplálékunk, amelyben mindegyik vitamin a megfelelő mennyiségben és arányban megtalálható lenne. Ennek következtében, vitaminszükségletünket akkor tudjuk a legjobban kielégíteni, ha minél többféle nyersanyagból, minél változatosabb módon elkészített ételeket fogyasztunk. A vízben oldódó vitaminok pótlásáról naponta gondoskodnunk kell. Ismerkedjünk meg ezeknek a vitaminoknak a hatásaival, a hiányuk okozta betegségekkel és a forrásul szolgáló táplálékainkkal!

B1-vitamin (tiamin)

A szénhidrátok anyagcseréjének szabályozásában vesz részt, emellett az idegrendszer energiaellátásában és az ingerület idegi továbbításában is szerepet játszik.

Szükséglete nagymértékben megnő, ha valaki dohányzik, alkoholt fogyaszt, sok cukrot, hántolt rizst fogyaszt. Nők esetében a fogamzásgátló tabletta van ugyanilyen hatással a szervezetre.

Hiánya esetén a beri-beri nevű betegség lép fel, amely idegrendszeri és izomtünetekkel jár. Ez azonban hazánkban nem jellemző.

Forrásai között találjuk a gabonamagvakat, amelyek héja és csírarésze különösen gazdag B1-vitaminban. Kifejezetten a teljes kiőrlésű változatokban, ahol az egész gabonaszemet felhasználják az őrlés során. Fontos vitaminforrásai még a húsok (főleg a sertéshús), a hüvelyes főzelékfélék (például a zöldbab, zöldborsó), a sötétzöld színű zöldségek (például a spenót, a kelkáposzta, stb.), az élesztő, valamint a tej.

Mivel a B1-vitamin vízben nagyon jól oldódik, ezért a főzővíz elöntésével nagy vitaminveszteségek keletkezhetnek, ezt vegyük figyelembe az ételkészítésnél. Ha csak lehet, használjuk fel a főzőlevet is, levesként vagy mártás, főzelék hígításához.

B2-vitamin (riboflavin)

Enzimalkotórészként a biológiai oxidációs folyamatokban vesz részt és szerepet játszik az aminosavak anyagcseréjében is.

Hiányában a száj és a nyelv nyálkahártyáján gyulladásos tüneteket és berepedéseket okoz. Ezen következményeket emberen csak szélsőséges táplálkozási szokások mellett figyelhetjük meg, mivel az átlagos, vegyes étrend fedezi a szükségletet, illetve az ember bélflórája is termel riboflavint. A hosszantartó, széles spektrumú antibiotikumos kezelés elpusztítja a bélbaktériumokat, ezért ilyenkor a riboflavintartalmú élelmiszerekből bőségesebb felvétele javasolt, ellenkező esetben hiány léphet fel. Forrásai közé tartozik a tej, a tejtermékek, hüvelyesek, hús, máj és az élesztő. A B2-vitamin hőre nem érzékeny, fény hatására azonban könnyen bomlik.

B5-vitamin (pantoténsav)

Az acetil-koenzim-A alkotórésze. Szerepet játszik az energiahordozó szénhidrátok lebontásában, a zsírsavak lebontásában és felépítésében, a különböző szterolok és szteroidhormonok, porfirinek, stb. felépítésében. Valószínűleg a bélbaktériumok által termelt mennyiség is hasznosul a szervezetben.

Vegyes táplálkozás esetén hiánya nem alakul ki. Amennyiben mégis, akkor ennek tünetei között szerepelhet a bőrgyulladás, kopaszság, korai őszülés, mellékvesekéreg-elégtelenség, valamint idegrendszeri zavar, immunhiányos állapot lép fel. A tartós szalicilkezelés is okozhat ilyen panaszokat. Nagyon lecsökkentheti a vitamin mennyiségét a szervezetben, mivel a szalicilsav a pantoténsav ellen hat. Húsfélékkel, belsőségekkel, növényi anyagokkal (hüvelyesek, gabonafélék) általában elegendő mennyiségben jut be a szervezetbe.

B6-vitamin (piridoxin)

A vitamin legfontosabb szerepe az aminosavak egymásba való átalakulásának szabályozása, valamint az esszenciális zsírsavak anyagcseréjében és a vörösvérsejtek képzésében való közreműködés. A szervezetben betöltött összetett funkciójából adódóan hiánya többnyire általános tünetekkel jár. Ide tartozik például a kedvetlenség, idegesség, alvászavar, vérszegénység, gyengeségérzet, bőrtünetek stb. A bőséges fehérjefogyasztás növeli a szükségletét.

Állati és növényi eredetű élelmiszerekben egyaránt megtalálható, így a máj, a húsok, halak, a káposzta, a szójatermékek, a barnarizs is jó forrásának számít.

Hiányával inkább csak egyoldalú táplálkozás esetén, valamint éhezéskor (pl. rosszul összeállított, szakszerűtlen fogyókúra esetén) találkozhatunk. Túladagolásakor idegrendszeri károsodás figyelhető meg, például járászavar.

Hevítésnek, savhatásnak jól ellenálló, de fényérzékeny vegyület.

B12-vitamin (cianokobalamin)

Számos anyagcsere folyamatban tölt be fontos szerepet. Jellegzetes hiánybetegsége a vészes vérszegénység, amely azonban nem kizárólag a B12-vitamin hiánya miatt jön létre, mivel felszívódásához szükséges a gyomor falában keletkező anyag, a „belső faktor” (más néven intrinsic faktor). Ha ez hiányzik (például a gyomor nyálkahártyájának károsodása miatt), a B12-vitamin nem tud hasznosulni. A vastagbélben élő baktériumok termelnek ugyan B12-vitamint, de kiderült, hogy a vitamin felszívódása a vékonybélben zajlik, így a vastagbélben keletkezett formája nem hasznosul. B12-vitamin-hiányos állapotokban idegrendszeri károsodások, valamint a vér homociszteinszintjének emelkedése figyelhető meg, ami a szív-ér rendszeri betegségekre jelent - a koleszterinszint-emelkedéshez hasonlóan - fokozott kockázatot.

A növények nem tartalmaznak B12-vitamint, csak az állati eredetű élelmiszerekben található (például máj, vese, hal, tojás, húsok, tej és tejtermékek stb.), ezért vegyes étrend mellett, táplálkozási eredetű B12-vitamin-hiány ritka. Kivételt jelent az olyan vegetáriánusok esete, akik húst, halat, tejet, tojást sem fogyasztanak, vagyis vegán étrendet folytatnak. Bár fény hatására lassan bomlik, mégis stabil vegyületnek tekinthető.

Niacin (nikotinamid)

A niacin a szénhidrátok, zsírsavak, aminosavak anyagcseréjében szereplő enzimek felépítésében vesz részt. A niacint az emberi szervezet is előállítja a triptofán nevű aminosavból, ennek feltétele a megfelelő fehérjefogyasztás (hús, hüvelyesek, gabonák). Az átalakuláshoz egyéb vitaminok (B1, B2, B6) jelenlétére is szükség van.

Más néven B3-vitaminnak is nevezik, korábban pellagra preventív (PP) faktornak hívták, utalva a hiánybetegségét, a pellagrát megelőző tulajdonságára.

A pellagra azokban az országokban volt elterjedt, ahol a kukorica volt a fő táplálék. Az elnevezés fekete lábat jelent, mivel a niacinhiány miatt a napfénynek kitett bőrfelületeken súlyos, sötét színű elváltozások jelennek meg. Emellett a belső szervek elváltozásai, hasmenés, vérszegénység, idegrendszeri tünetek (fáradtság, depresszió, szorongás) is társulnak mellé.

Túladagolása toxikus tünetekkel jár, ezek közé tartozik a májkárosodás, szívritmuszavar, bőrelváltozások, emelkedett vércukor-, húgysavszint.

A niacin legjobb forrásai a nagy fehérjetartalmú táplálékok, például a húsok, halak, hüvelyesek, olajos magvak, diófélék, gabonafélék.

Biotin

A szénhidrát-, lipid- és aminosav-anyagcserében szerepet játszó enzimek koenzime.

Hiánya ritkán fordul elő, mert a bélbaktériumok is előállítják. Ugyanakkor, ha a fehérjefelvétel 30%-át nyers tojásfehérje adja, akkor a tojásfehérjében lévő avidin a biotinnal felszívódásra alkalmatlan komplexet képez, és ez a biotin hiányához vezet. Hiánytünetei közt a szőrhullás, bőrszárazság sorolható fel. Forrásai közt szerepel a máj, vese, tojássárgája, mogyoró, mandula, paradicsom.

B9-vitamin

A folát a B9-vitamin természetes formában előforduló formája, valamint ez az általános neve az azonos táplálkozás-élettani hatásokkal bíró vegyületcsoportnak is.

Tudtad? A folát név a latin folium szóból ered, amely zöld levelet jelent.
Nem hiába, mivel a folát legjobb forrásai közt találjuk a zöld leveles növényeket.

Élelmiszereink közül a folát megtalálható a spenótban, kelbimbóban, céklában, kelkáposztában, spárgában, dióban, mogyoróban, mandulában, a teljes kiőrlésű lisztekben, májban, élesztőben. Hőre, fényre érzékeny vitamin.

A folátot, mielőtt a véráramba kerül, az emésztőrendszer átalakítja a B9-vitamin biológilagilag aktív formájává,
az 5-methyl-tetrahydrofoláttá (5-MTHF) vagy más néven levomefolsavvá.

Fontos! A folsav a B9-vitamin szintetikus formája, amelyet pteroylmonoglutamic savnak is hívnak.
A szervezet azonban nem alakítja át hatékony módon a B9-vitamin aktív formájává.

A gyógykezelésre alkalmazott folinsav (5-formyltetrahydrofolate, 5-FTHF) a folát biológiailag aktív formája, tetrahidrofolsav, formilhoz kötve, pontosabban ennek kalciumsója (kalcium-folinát). Dúsítási eljárásoknál, étrend-kiegészítőkben és gyógyszerekben kizárólag szintetikus formáját használják.

A jelenlegi tápanyagfelvételi referenciaértékeknél alkalmazott értékelési számítás szerint
a folát és a folsav közötti átváltás a következő:
1 µg folátekvivalens = 1 µg táplálékfolát = 0,5 µg szintetikus (tablettával beszedett) folsav.

A folát a B6- és B12-vitaminnal együtt a fehér-, a vörösvérsejtek és a véralvadáshoz szükséges vérlemezkék „karmestere”. Szoros kölcsönhatás figyelhető meg a folát és a B6-, B12-vitamin anyagcseréjében, amely meghatározó a homocisztein metioninná történő átalakításában is, ez amiatt érdekes, mivel az emelkedett homociszteinszint a szív-ér rendszeri betegségek fontos kockázati tényezője.

A folát nélkülözhetetlen a sejtek tulajdonságait meghatározó dezoxiribonukleinsav (DNS) és ribonukleinsav (RNS) képződéséhez, valamint az emésztőrendszer nyálkahártyájának normális működéséhez is. Az alkoholfogyasztás rontja a folát hatását, gyorsítja lebomlását a keletkező acetaldehidből származó gyökök miatt.

A folát hiánya vérszegénységhez vezet, emellett kiemelt fontos megemlíteni, hogy a várandós nők elégtelen folátfelvétele esetén a magzatban velőcsőzáródási rendellenességet (nyitott gerinc, ’spina bifida’) okozhat. A fogamzás körüli időben az anya megfelelő folátellátottsága (tervezett várandósság esetén, a fogamzás lehetséges időpontját megelőzően legalább hat héttel korábban elkezdett folátpótlás esetén) jelentős mértékben képes kivédeni a velőcső záródásának vagy a szív fejlődésének rendellenességét is.

Számos kutatáselemzése is arra utal, hogy a megfelelő folátfelvétel alkalmas lehet a szív-ér rendszeri betegségek és a szélütés (stroke) kivédésére.

A megfelelő folátfelvétel csökkenti bizonyos daganatos betegségek (pl. méhnyak-, gyomor-, vastagbélrák) kialakulásának kockázatát is, ugyanakkor léteznek ennek ellentmondó eredmények is. A már kezdődő daganatos elfajulás esetén a folsavval történő kiegészítés (étrend-kiegészítőként alkalmazva) kedvezőtlen hatású, emiatt kerülendő. Ennek magyarázata, hogy például a vastag-végbélrák esetében csak addig szolgál a megelőzés eszközeként a folsav, amíg a bélben nincsenek daganatos gócok, ellenben, ha már vannak, megindul a daganat fejlődése. Ez különösen nagy dózisú (a referenciaérték több mint húszszorosa) pótlás esetén igaz. Az epidemiológiai megfigyelések is arra utalnak, hogy a folsavas kiegészítés, dúsítás azok számára jelenthet veszélyt, akiknél felfedezhető a rosszindulatú elváltozás kezdeti stádiuma. A probléma tisztázására tartós epidemiológiai megfigyelés szükséges.

Sokáig úgy tudtuk, hogy a folát túladagolásának (amely jellemzően csak étrend-kiegészítő vagy folsavtabletta formájában következhet be) nincsenek súlyos következményei, de rontja a cinkháztartást. A cinkhiány a várandós nők esetében okozhat problémát, mivel a magzat méhen belüli fejlődését veszélyezteti. Az újabb tanulmányok arra mutatnak rá, hogy a túladagolás nemcsak emiatt kerülendő. Számos esetben a túlzott mértékű pótlás növelheti egyes betegségek kialakulásának kockázatát, éppen ezért az étrend-kiegészítőben vagy gyógyszer formában történő adása minden esetben az egyén egészségi állapota és kórtörténete alapján előzetes mérlegelést kíván.

C-vitamin (aszkorbinsav)

A C-vitamin számos élettani működésben vesz részt, ezek közül kiemelendő a fertőzésekkel szembeni ellenálló képesség növelése, vagyis az immunrendszer támogatása. Nélkülözhetetlen anyag a növekedéshez, a fogak, az íny és a véredények épségéhez, a sebgyógyuláshoz, valamint számos hormon és a kollagénfehérje képződéséhez. Antioxidáns hatása révén véd a szabadgyökök káros hatásaitól is.

Elősegíti a vas és a réz felszívódását, így például – amennyiben szükséges – a vastabletta vagy vastartalmú készítmény szedésekor azt célszerű például friss citromból készült limonádéval vagy frissen facsart narancslével együtt bevenni.

123rf.com

A C-vitamin hiánya kezdetben gyengeséget, fáradtságot okoz (gyakran tavaszi fáradtságnak is nevezzük a tél végén jelentkező tünetegyüttest), később fogínyvérzés jelentkezik, és szervezetünk fogékonyabbá válik a betegségekre.

A rendszeres dohányzás, akut, lázas betegségek, várandósság, szoptatás növeli a szükségletét.

Túlzott mértékű (napi 1000 mg-ot tartósan meghaladó mértékű) felvétele, például tabletta, étrend-kiegészítő formájában, arra hajlamosaknál növelheti a vesekőképződés valószínűségét (különösen elégtelen folyadékfogyasztás mellett). Emiatt hosszabb ideig tartó, nagy dózisú szedése nem javasolt, csak rövidebb időszakra, például a téli, tavaszi influenzás, megfázásos időszak kezdetén megelőzés gyanánt, illetve a fennálló betegség esetén terápiás jelleggel.

Kiváló forrásai közé tartoznak a nyers zöldségek és gyümölcsök (például a csipkebogyó, kivi, narancs, citrom, grapefruit, ribizli, egres, zöldpaprika, paradicsom, karalábé, káposzta stb.). Mivel hőre, fényre, levegő oxigénjére, fémekre érzékeny, gyorsan elbomlik, de a savas közeg megőrzi. Ezért nagy a savanyú káposzta és a hidegen eltett savanyúságok C-vitamin-tartalma. Fém eszközökkel (például a zöldségreszelővel) való érintkezés, 60 °C feletti hőmérséklet (például forró tea, főzés, sütés), levegővel, fénnyel való érintkezés (helytelen, hosszan tartó tárolás) hatására jelentősen csökken a C-vitamin-tartalom. A zöldségeket lehetőleg nyersen, salátának elkészítve, esetleg párolva, gőzben főzve javasolt fogyasztani. A hosszú áztatás, főzés, a főzővíz elöntése, réz- és vasedények használata, az ételek ismételt felmelegítése a C-vitamin bomlásához vezet, ezért ezeket is kerüljük.

Irodalom

Rodler I. (szerk.): Új Tápanyagtáblázat. Medicina, Budapest, 2005.

Hajós Gy., Zajkás G. (szerk.): A táplálkozás egészségkönyve. Kossuth, Budapest, 2000.

KAPCSOLÓDÓ cikkek

A fitonutriensek szerepe a táplálkozásban A fitonutriensek szerepe a táplálkozásban
A fitonutriensek (vagy fitokemikáliák) kifejezés a növényi eredetű élelmiszereinkben található, jótékony hatású vegyületeket takarja. A növények védekező rendszerének fontos elemei, ám elfogyasztva az emberi szervezetben is kifejtik kedvező hatásukat.
Kiss-Tóth Bernadett
A polifenolok egészségre gyakorolt hatásai A polifenolok egészségre gyakorolt hatásai
A különböző növényekben több mint nyolcezerféle polifenolt ismerünk. Szinte minden növényi eredetű élelmiszerben jelen vannak, mennyiségük és szerkezeti felépítésük igen változatos. Megmutatjuk ezeknek a rejtélyes hangzású vegyületeknek a főbb jellemzőit, hatásait, legfőbb forrásaikat.
Schmidt Judit
Az ásványi anyagok szerepe a szervezetben 2. rész Az ásványi anyagok szerepe a szervezetben 2. rész
Az ásványi anyagok olyan tápanyagok, amelyek nem szolgálnak energiával, ám elengedhetetlenek szervezetünk működéséhez. A növekedés, az energiatermelés, illetve számos egyéb alapvető funkció sem létezne nélkülük. Bár az anyagcsere szinte minden fázisában szerepet vállalnak, az ásványi anyagokra is csak egy meghatározott mennyiségben van szüksége a szervezetnek.
Kiss-Tóth Bernadett
A zsírban oldódó vitaminok szerepe a táplálkozásban A zsírban oldódó vitaminok szerepe a táplálkozásban
A zsírban oldódó vitaminok a szervezetben hosszabb ideig raktározódnak, kiürítésükre jóval lassabban kerül sor, mint a vízben oldódó vitaminoknak, amelyekből csak igen kevés vagy semmi nem raktározódik, ezért a táplálékkal szinte naponta fel kell venni őket.
Schmidt Judit
Az ásványi anyagok szerepe a szervezetben 1. rész Az ásványi anyagok szerepe a szervezetben 1. rész
Az ásványi anyagok közül azokat az elemeket hívjuk makroelemeknek, amelyekre 50 mg/nap feletti mennyiségben van szüksége a szervezetnek a normális működéshez. Az alábbiakban ezekről a makroelemekről, szervezetünkben betöltött szerepükről, túlzott és hiányos felvételük káros hatásairól, valamint főbb forrásaikról teszünk említést.
Schmidt Judit