Szerző: Kiss-Tóth Bernadett | Lektor: Schmidt Judit, Horváth Zoltánné

A sózás szerepe és beillesztése az egészséges étrendbe

Egy csipet só fokozza az ételek, még az édes ételek ízét is. Azonban figyelni kell arra, hogy mekkora az egy csipet és az sem mindegy, hogy hány csipet kerül egy ételbe. A nátriumfelvételhez legnagyobb részben az élelmiszeripari termékekben található, valamint a sütés, főzés során felhasznált konyhasó járul hozzá.

A só 98-99%-ban nátrium-kloridból (NaCl) áll, így a nátriumfogyasztás alatt gyakran a sófogyasztást értjük. Az elfogyasztott nátrium csupán 10%-a származik az ételekhez felhasznált nyersanyagokból, 15%-a az ételkészítéshez felhasznált vagy a készételhez (sokszor feleslegesen) adott sóból, míg a maradék 75% az élelmiszeripari feldolgozás során (például a kenyér, sajtok, felvágottak, félkész, készételek esetében) kerül bele a termékekbe.

Már azzal is sokat tehetünk szívünk, ereink egészsége érdekében, ha kevesebb sót használunk a sütés, főzés során, és elkerüljük a kész ételek utánsózását, de ahogy látszik is, már a bevásárlás során érdemes jobban odafigyelnünk, hogy milyen só-/nátriumtartalmú termékeket teszünk a kosarunkba. Ezért érdemes figyelni az élelmiszercímkén olvasható feliratokat is.

Jelentős nátriumtartalmú élelmiszerek: kenyérfélék, pékáruk (kifli, zsemle), péksütemények (pogácsák, perecek, sajtos roló, sajtos rúd, pizzás táska stb.), sózott margarinok, ízesített vajkrémek, húskészítmények (virsli, krinolin stb.), felvágottak (kolbász, szalámi, párizsi stb.), füstölt húsok, füstölt halak, belsőségkészítmények (májkrém, kenőmájas, májpástétom stb.), sajtok (különösen a feta), juhtúró, savanyúságok (kovászos uborka, savanyúkáposzta, csalamádé stb.), salátaöntetek, mustár, ketchup, majonéz, ételízesítők, konzervek, sós nassolnivalók (chipsek, kekszek, krékerek, ropik stb.), sózott olajos magvak, félkész- és késztermékek, valamint a kényelmi termékek (pl. instant levesek, mártásporok, leveskockák).

Az élelmiszercsomagoláson lévő nátriumtartalomra vonatkozó állítások

 

Megnevezés

Meghatározás

nátriumszegény


vagy sószegény

A termék nátriumtartalma nem haladja meg a 0,12 g/100 g vagy 0,12 g/100 ml határértéket, illetve az ezzel egyenértékű sómennyiséget. A 80/777/EGK irányelv hatálya alá tartozó természetes ásványvizektől eltérő vizek esetében ez az érték nem haladhatja meg a 2 mg/100 ml nátriumtartalmat.

kifejezetten nátriumszegény vagy sószegény

A termék nátriumtartalma nem haladja meg a 0,04 g/100 g vagy 0,04 g/100 ml határértéket, illetve az ezzel egyenértékű sómennyiséget. Ez az állítás nem tüntethető fel természetes ásványvizeken és egyéb vizeken.

nátriummentes


vagy sómentes

A termék nátriumtartalma nem haladja meg a 0,005 g/100 g határértéket, illetve az ezzel egyenértékű sómennyiséget.

Forrás: AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 1924/2006/EK RENDELETE (2006. december 20.) az élelmiszerekkel kapcsolatos, tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó állításokról. Az Európai Unió Hivatalos Lapja. 2007.[SJ1] 

Mennyi sóra van szükségünk?

Nátriumban kifejezve a hazai ajánlások szerint 2000 mg, míg a 2010-es amerikai táplálkozási ajánlás szerint 2400 mg a felső értéke a napi ajánlott felvételnek. Ebbe beletartozik az élelmiszerekben található, illetve a készételekhez pluszban hozzáadott só is.

2 gramm nátrium 5 gramm konyhasónak felel meg, ami egy teáskanálnyi mennyiséggel egyenlő. Ennek ellenére az európai országokban a tényleges sófogyasztás jóval meghaladja az ideális mértéket (9-12 gramm/nap), míg hazánkban a táplálkozási felmérések eredményei szerint a sófogyasztás férfiaknál 17,5, nőknél pedig 12,1 gramm, azaz az ajánlott érték több, mint háromszorosa. Sajnos, a gyermekek esetében is hasonló a helyzet, mint azt egy, az óvodások körében végzett országos felmérés is igazolja. A nátriumszükséglet nő, ha a szervezet nátriumot veszít, mint például menstruáció, szoptatás, hányás, hasmenés és erőteljes izzadás pl. intenzív sportolás, nyári hőség, szaunázás alkalmával.

A túlzott sózás kapcsolata egészségünkkel

A nátrium, így a só közismert a magas vérnyomás kockázatát növelő hatásáról. Ez arra vezethető vissza, hogy a nátrium vízvisszatartó tulajdonsága révén a szívre nagyobb munka hárul, mivel nagyobb vérmennyiséget kell pumpálnia a szervezetben. A megemelkedett vérnyomás az erek falát károsítja, ami hosszú távon érelmeszesedéshez (más néven érszűkülethez) is vezethet, mivel a sérült érfalra kitapadt vérlemezkék és az abba beágyazódott, vérben keringő anyagok idővel beszűkíthetik az adott érszakaszt.

123rf.com

Sócsökkentő praktikák

A sófogyasztás csökkentése sokak számára nagy kihívásnak tűnik, főként, ha gyermekkoruktól kezdve megszokták a sós ízt, így hiánya miatt kevésbé érzik ízletesnek, élvezetesnek az ételeket. Számukra is hasznos annak kihangsúlyozása, hogy az ízlés, az ízlelőbimbók érzékenysége idővel változtatható. Vagyis a kevesebb sót tartalmazó fogásokhoz hozzá lehet szoktatni a szervezetet. Alábbiakban olyan tippeket adunk, amelyek segíthetik az átállást.

Adj időt az átállásra: a sócsökkentést fokozatosan érjed el, kb. 1 hónap alatt! Próbálj ki új ízeket (pl. savanykás) a megszokott sós helyett!A konyhasó, ezáltal a nátrium mennyiségének csökkentéséhez kerüljed az ételek utánsózását, így ne legyen az asztalon sótartó, ami erre csábítana!Ha eddig szokásod volt, hogy a kész ételt kóstolás nélkül automatikusan megsóztad, változtass ezen és előbb kóstold meg az ételt, hogy valóban szükséges-e az utánízesítés!Az ételek elkészítéshez a normál konyhasó helyett javasolt a csökkentett nátriumtartalmú só használata, természetesen ezt is minél kisebb mennyiségben alkalmazza. Só helyett használhatsz friss vagy szárított zöldfűszereket (pl. bazsalikom, kakukkfű, vasfű, borsikafű, oregánó, petrezselyemzöld, zellerlevél stb.) is.Kerüljed a sós sajtok (feta, juhsajt), juhtúró, sós rágcsálnivalók (chips, ropi, sós keksz, kréker, sós mogyoró stb.), kész és félkész ételek fogyasztását!Figyelj oda, hogy a legtöbb ételízesítő, konyhakész fűszerkeverék konyhasót is tartalmaz, ezért ezek használata mellett már nem is szükséges sózni, illetve választhatod ezeknek a sómentes változatát is.A kevesebb só használatát ellensúlyozza, ha karakteres ízű fűszereket, zöldségeket (például zellert, paradicsomot, hagymaféléket) használsz, enyhén megpirítod az ételeket, illetve ha rakott, töltött ételeket készítesz ízletes hozzávalókból.

Csökkentett nátriumtartalmú só

Azok számára, akik a sós íz élvezete mellett a szívük, érrendszerük egészségét is fontosnak tartják, vagy éppen orvosilag indokolt a nátriumszegény étrend követése, a csökkentett nátriumtartalmú só lehet az egyik megoldás. A csökkentett nátriumtartalmú sót ízhatás szempontjából hasonlóan „sósnak” érezzük, mint a hagyományos étkezési sót. Az azonos íz mellett 30%-kal kevesebb nátriumot tartalmaz, mivel ez esetben a nátriumot káliumra cserélték. Ha valamennyi élelmiszerben ill. az ételkészítés és sózás során csökkentett nátriumtartalmú sót használnánk, a ma jellemző átlagos lakossági sófogyasztást figyelembe véve ez 2,6 gramm kálium-felvételt jelentene. Ép veseműködés esetén ez a káliummennyiség nem jár kockázattal. Azok számára, akiknél a káliumürítés károsodása ismert, vagy ennek veszélye áll fenn (például krónikus veseelégtelenség, krónikus szívelégtelenség, cukorbetegség, idős kor) a káliumfelvétel csökkentése ajánlott. Ezért a csökkentett nátriumtartalmú só használata nem javasolt, azonban a hagyományos konyhasó mennyiségét is korlátozni szükséges az étrendben a már ismertetett módszerek segítségével.

Érdekesség

A vérnyomás csökkentésében nemcsak a nátriumfelvétel megszorításának lehet szerepe. A mozaikszóként csak DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) diétaként ismert étrend gyümölcsökben, zöldségekben és teljes kiőrlésű gabonákban, hüvelyesekben gazdag (a kálium- és rostfelvétel növelése érdekében), az állati eredetű élelmiszerek közül a zsírszegény tejtermékeket, halakat, baromfihúst és a sovány vörös húsokat ajánlja. Az étrend követése mérhető módon csökkenti a vérnyomást, amennyiben a sófogyasztást egyenletes mértéken sikerül tartani.

Irodalom

Varga Zs., Horváthné M. M.: Élelmiszerismeret és –technológia II. Második kiadás. Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskolai Kar, Budapest, 2004.

Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet: Óvodai Táplálkozás-egészségügyi Felmérés. Országos helyzetkép az óvodai közétkeztetésről 2009.

Yang O., Liu T. et al.: Sodium and Potassium Intake and Mortality Among US Adults. Arch Intern Med. 2011;171(13):1183-1191.

European Food Information Council: Salt, potassium and the control of blood pressure. 2006.12.01.

European Food Information Council: A Grain of Salt and a Grain of Sense? FOOD TODAY, 2001.07.03.

Sacks F. M., Svetkey L. P. et al.: Effects on blood pressure of reduced dietary sodium and the Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH) diet. N Engl J Med, 2001;344:3-10.

S. Department of Agriculture, U.S. Department of Health and Human Services: Dietary Guidelines for Americans 2015-2020.

KAPCSOLÓDÓ cikkek

Magas vérnyomás Magas vérnyomás
A vérnyomás az a nyomást, amit a vér fejt ki az erek falára. Egy hányadossal jellemezzük, a felső, ún. szisztolés érték azt mutatja, hogy a szív összehúzódásakor, a szisztoléban mekkora nyomás alakul ki, a második a szív elernyedésekor, diasztole alatt létrejövő nyomás. (A leggyakrabban használt elektromos vérnyomásmérők a pulzusszámot is mérik.) A vérnyomás mértékegysége a higany-milliméter (Hgmm). Az optimális vérnyomása 120/80 Hgmm érték, magas vérnyomásról 140/90 Hgmm felett beszélünk.
Dr. Nebenführer Zsuzsa
Az Ornish-étrend bemutatása Az Ornish-étrend bemutatása
Az Ornish-diéta vagy inkább –étrend sokak fejében talán csak úgy él, mint egy újabb fogyókúrás módszer, holott nem erről szól. Egy átfogó életmódprogram szerves része az étrend, amelynek követői inkább mintegy pozitív mellékhatásként észlelhetik a fogyást, mivel nem ez a fő cél, bár sok esetben a fogyás is sokat segíthet az egészségi állapoton (amennyiben indokolt). Emellett számos olyan pozitív hatás várható az étrendtől, amely hozzájárul a betegség állapotának javulásához, a gyógyuláshoz, egy egyénre szabható rendszerben. Cikkünkben az Ornish-étrend sajátosságaival ismerkedhet meg.
Schmidt Judit
Sócsökkentő praktikák Sócsökkentő praktikák
A magas vérnyomás kezelésében az étrend is kiemelt szereppel bír. A túlzott mennyiségben felvett nátrium, amely a konyhasó egyik összetevője, vízvisszatartó hatása révén fokozza a vérnyomást, ezzel a szív munkáját nehezíti. A nátrium felvételéhez legnagyobb részben az élelmiszeripari termékekben található, valamint a sütés, főzés során felhasznált konyhasó járul hozzá. Tippeket adunk arra, hogy miként csökkentheted mégis az étrendedben található felesleges só, vagyis nátrium mennyiségét.
Schmidt Judit
Az érfal belülről Az érfal belülről
Az erek belső felszínét egy vékony, összefüggő réteg borítja, ezt endothelnek nevezzük. Ez nemcsak egy passzív kerítés, ami elválasztja a vért a környező szövetektől, hanem egy aktívan működő és szabályozó szerv. Életmódunk, táplálkozásunk, egyes gyógyszerek és betegségek is hatással vannak az endothel működésére, regenerációjára.
Dr. Nebenführer Zsuzsa
Főzés, párolás egészségmegőrző módon Főzés, párolás egészségmegőrző módon
Ebben a cikkben bemutatjuk azokat a főzési és párolási eljárásokat, amelyekkel egészséges ételeket készíthetünk.
Schmidt Judit