Szerző: Miből Mennyit Egyek | Lektor: Schmidt Judit

Lenmagos gyümölcssaláta

Igazi rost- és vitaminbomba ez a finom gyümölcssaláta! A lenmag csomagolását figyelmesen tanulmányozzuk át a rajta szereplő allergéninformációkért!

Hozzávalók 1 főre felnőttnek:

Alma 50 g
Banán 40 g
Őszibarack 30 g
Narancs 30 g
Lenmag 15 g

Elkészítési mód:

  1. A gyümölcsöket megmossuk, meghámozzuk.
  2. Felkockázzuk, majd az egészet egy megfelelő méretű tálban összekeverjük.
  3. Megszórjuk a lenmaggal.
  4. Tálalás előtt a hűtőben összeérleljük.

Energia- és tápanyagtartalom:

Energia (kcal) 141
Zsír (g) 5
Telített zsírsav (g) 0
Koleszterin (mg) 0
Fehérje (g) 4,8
Szénhidrát (g) 18,6
Élelmi rost (g) 8,9
Hozzáadott cukor (g) 0
Nátrium (mg) 12,6
Allergének -
Becsült elészítési idő 5-15 perc

KAPCSOLÓDÓ cikkek

A gyümölcsök szerepe és beépítése az egészséges étrendbe A gyümölcsök szerepe és beépítése az egészséges étrendbe
A gyümölcsök előnye nagy tápértékükön, ezáltal a betegségek megelőzésében betöltött szerepükön túl, hogy édes ízük révén tökéletes alternatívaként szolgálnak a sok hozzáadott cukrot tartalmazó édességek helyett. Természetesen a gyümölcsök esetében is igaz, hogy friss, idényjellegű fajtáik szolgálják leginkább egészségünket.
Kiss-Tóth Bernadett
A szív- és érrendszeri betegségek kockázatát csökkentő étrendi tényezők A szív- és érrendszeri betegségek kockázatát csökkentő étrendi tényezők
Hazánkban az összes haláleset feléért a szív- és érrendszeri betegségek felelősek. Sajnálatos tény, hogy az EU tagállamai közül az élen foglalunk helyet e tekintetben. A helytelen táplálkozási szokások, valamint a mozgásszegény életmód szoros összefüggésben állnak ezen betegségek kialakulásával, így érdemes tisztában lenni azokkal az élelmiszerekkel, amelyek csökkentik a kockázatot.
Schmidt Judit
Növényi koleszterinszint-csökkentők Növényi koleszterinszint-csökkentők
A növényi szterolok (más néven fitoszterinek) csaknem valamennyi növényfélében fellelhető bioaktív hatóanyagok. Gyakran használják fel élelmiszerek dúsítására, mivel kedvező hatásuk, hogy rendszeres fogyasztás mellett csökkentik az emelkedett LDL-koleszterin-szintet. Egyéb hatásaikkal és a legjellemzőbb forrásaikkal ismerkedhetsz meg.
Schmidt Judit