Szerző: Dobos-Kufcsák Judit | Lektor: Dr. Bíró György, Dr. Ipolyi-Topál Gitta

Szénhidrátokkal a hangulatingadozás ellen

Gondoltál már arra a heti bevásárláskor, hogy az ételeidben a szénhidrátok mennyisége és minősége is befolyással lehet a hangulatodra? Az alábbiakból megtudhatod, milyen összefüggések vannak a szénhidrátfelvétel és a depresszió között.

Igen szerteágazó szerepük között a szénhidrátok részt vesznek az olyan idegrendszeri folyamatok működésében is, mint amilyen a koncentráció, a memória és a tanulás.

Cukor, az agy üzemanyaga

Táplálékunkban a szénhidrátok egyszerű cukrok és sok cukormolekulából felépülő összetett molekulák formájában vannak jelen. Az emésztés során mindezek egyszerű cukrokká (például a glükózzá) bomlanak le, és így kerülnek be a szervezet anyagcseréjébe. A glükóz (más néven szőlőcukor, vércukor) az agyunk fő energiaforrása. Az idegrendszer megfelelő működéséhez éppen ezért elengedhetetlen a folyamatos és rendszeres glükóz-ellátottság, amit elsősorban az étrendi szénhidrátokból tudunk biztosítani, azok hiányában pedig a szervezet szűkös raktáraiból vagy a fehérjék alkotásában részt vevő (glükoplasztikus) aminosavak lebontásából és átalakításából.

Hogyan hat a glikémiás index a hangulatunkra?

Közismert jelenség, hogy a stresszes vagy lehangolt időszakokban gyakran kívánjuk a nagy cukortartalmú ételeket, édességeket, különböző rágcsálnivalókat. Ezek az élelmiszerek jellemzően nagy mennyiségű szénhidrátot tartalmaznak, ráadásul könnyen elérhető formában. Nagy glikémiás index-szel rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy szervezetünk rövid idő alatt képes a szénhidráttartalmukat hasznosítani, és így gyors vércukorszint-emelkedést eredményeznek.

A hirtelen vércukorszint-emelkedés gyors és nagy mennyiségű inzulin kibocsátásához vezet, ami elősegíti egy aminosav, a triptofán mozgósítását az idegrendszerben, ezzel pedig hozzájárul a boldogsághormonként ismert szerotonin termelődéséhez. Ily módon a nagy glikémiás indexű ételek enyhíthetik a depresszióra jellemző tüneteket.

shutterstock.com

Fontos azonban, hogy ez a hatás csak rövid ideig tart. A kutatások szerint a nagy cukortartalmú, döntően finomított szénhidrátokat tartalmazó étrend éppen, hogy fokozza a depressziós tüneteket. Ennek egyik oka az lehet, hogy a nagy glikémiás indexű, rostokban szegény, finomított gabonákban és cukorban bővelkedő, kevés zöldséget és gyümölcsöt tartalmazó, nyugati típusú étrend hiányos azon hasznos tápanyagokban, amelyek a depresszió ellen védenek (pl.: folsav és más B-vitaminok, magnézium, ómega-3 zsírsavak stb.). Másrészt, a tartósan emelkedett vércukor- és inzulinszint elősegíti az idült gyulladásos folyamatokat a szervezetben, amelyek a depresszió kockázatát is fokozzák.

A cukorbetegség és depresszió kapcsolata

A depresszió előfordulása a cukorbetegek körében 2-3-szor gyakoribb, mint az egészséges emberek körében. Közöttük is sokkal nagyobb kockázata van a depressziós tüneteknek azoknál, akiknek a glikémiás kontrollja, tehát az általános vércukor- és inzulinszintje rosszabb. Ez a megfigyelés is alátámasztja, hogy az étrendünk szénhidrát-összetétele hatással van az idegrendszeri egészség és a mentális betegségek alakulására.

Mit tehetsz a jó hangulatodért a hétköznapokban?

Mivel a glükóz elengedhetetlen az agy megfelelő működéséhez és a jó közérzethez, a szénhidrátok drasztikus étrendi korlátozása, például egy szélsőséges fogyókúra vagy egy túlzottan szénhidrátszegény/low-carb diéta levertséghez, hangulatingadozáshoz, alvászavarhoz, sőt a memória és a szellemi funkciók romlásához is vezethet.

A nagy cukortartalmú, gyorsan felszívódó szénhidrátokban bővelkedő ételek azonban csak időszakos enyhülést hozhatnak a lehangoltság ellen, túlzott fogyasztásuk hosszú távon számos negatív hatással járhat. Az összetett szénhidrátok előnyben részesítésével azonban biztosíthatod az idegrendszered számára a kiegyensúlyozott vércukorszintet és a szénhidrátok egyenletes elérhetőségét.

Étrended összeállításakor a kenyerek és péksütemények közül válaszd a teljes kiőrlésűt, fogyassz gyakrabban barna rizst, kölest, hajdinát, egyéb rostokban dús köretféleséget, és fogyassz minél több zöldséget, gyümölcsöt!

Ezzel párhuzamosan az édességeket, snackeket, a finomlisztes kenyereket és péksüteményeket legfeljebb csak alkalomszerűen fogyaszd!

Irodalom

Sánchez-Villegas A., Toledo E., de Irala J. et al.: Fast-food and commercial baked goods consumption and the risk of depression. Public Health Nutrition, 2011;15(3):424–432 doi:10.1017/S1368980011001856.

Saeed A., Humayun A., Raana T. et al.: Depression the Hidden Iceberg: Role of Nutrition & Dietary Intake. IOSR Journal of Nursing and Health Science. IOSR Journal of Nursing and Health Science, 2015;4(5):26-29. doi: 10.9790/1959-04512629

Mwamburi D. M., Elizabeth Liebson E., Folstein M. et al.: Depression and Glycemic Intake in the Homebound Elderly. Journal of Affective Disordorders, 2011;132(1-2):94–98. doi: 10.1016/j.jad.2011.02.002

Haghighatdoost F., Azadbakht L.: Dietary Treatment Options for Depression among Diabetic Patient, Focusing on Macronutrients. Journal of Diabetes Research, 2013;421832. doi: 10.1155/2013/421832.

Koponen H., Kautiainen H., Leppänen E. et al.: Association between suicidal behaviour and impaired glucose metabolism in depressive disorders. BioMed Central Psychiatry, 2015;15:163. doi: 10.1186/s12888-015-0567-x.

Wurthman J. J., Wurthman R. J.: Depression Can Beget Obesity Can Beget Depression. Journal of Clinical Pshychiatry, 2015;76(12):1629-1621.

Berk M. et al.: So depression is an inflammatory disease, but where does the inflammation come from? BioMed Central Medicine, 2013;11:200. doi: 10.1186/1741-7015-11-200.

Akbaraly T. N. et al.: Glycemia, Insulin Resistance, Insulin Secretion, and Risk of Depressive Symptoms in Middle Age. Diabetes Care, 2013;36:928–934.

Lang U. E., Beglinger C., Schweinfurth N. et al.: Nutritional Aspects of Depression. Cellular Physiology and Biochemistry, 2015;37:1029-1043. doi: 10.1159/000430229

Prabhakar V., Gupta D., Kanade P. et al.: Diabetes-associated depression: The serotonergic system as a novel multifunctional target. Indian Journal of Pharmacology, 2015;47(1):4–10. doi: 10.4103/0253-7613.150305

KAPCSOLÓDÓ cikkek

A cukorbetegség kockázati és védő tényezői A cukorbetegség kockázati és védő tényezői
Összefoglaltuk, hogy melyek a cukorbetegség kialakulásának legfőbb kockázati és védő tényezői.
Dr. Fehér Zsuzsánna
Az édességek és cukor szerepe és beépítése az egészséges étrendbe Az édességek és cukor szerepe és beépítése az egészséges étrendbe
Az édes íz szeretete emberi mivoltunk fő jellemzője, hisz legelső pozitív érzékszervi tapasztalatunk az anyatej édes ízéhez kapcsolható. Sokan elfelejtik, hogy az édes íz és az édesség is méltó részét képezheti egy egészséges étrendnek, ám a mértékre és a minőségre kiemelt figyelmet kell fordítanunk.
Kiss-Tóth Bernadett
Mik azok a szénhidrátok? Mik azok a szénhidrátok?
A szénhidrátok, a fehérjék és a zsírok mellett, az energiát adó tápanyagaink közé tartoznak. Az élelmiszerek nagy részében megtalálhatók.
Schmidt Judit