Szerző: Juhász Flóra | Lektor: Dr. Palik Éva, Dr. Bíró Lajos

Mit nézz az élelmiszerek címkéjén?

Gondot okoz, hogy az élelmiszerek közül hogyan tudod gyorsan megtalálni a számodra legegészségesebbet? Segítünk neked, hogy egy-egy bevásárlás alkalmával (akár egyedül, akár a szüleiddel), hogyan válassz a széles kínálatból helyesen, az egészséges táplálkozás ajánlásainak megfelelően.

Hogyan válassz?

A boltokban vásárolt élelmiszerek címkéjén a gyártó általában feltünteti az adott élelmiszerben található összetevőket. Ez nagy segítség neked ahhoz, hogy ki tudd választani a számodra leginkább megfelelő terméket. Ha egészségesen szeretnél táplálkozni, időt kell fordítanod egy-egy bevásárlás alkalmával arra, hogy a termékek címkéjét megnézd, és így később könnyebben és gyorsabban menjen a választás.

Lássuk, mi a legfontosabb 5 szempont, amiket figyelj a termékek címkéjén!

  • A kevesebb só mindig jobb!

Válaszd azokat a termékeket, amelyek minél kevesebb sót (nátriumot) tartalmaznak, ezzel is védve az egészségedet! A túl sok só magas vérnyomáshoz vezethet azáltal, hogy vízvisszatartó hatása révén megnövekszik a vérmennyiséged és az az ereid falára egyre nagyobb nyomást fejt ki. A magas vérnyomás előbb-utóbb (többnyire hosszú évek alatt) az érfal sérüléséhez és további problémákhoz is vezethet, amire gyógyszert kell szedni és orvoshoz kell vele járni. Mivel ez még távoli jövőnek tűnhet számodra, sokkal fontosabb most, hogy a túl sok só miatt vizesedhet, bedagadhat a lábad, karod, és lehet, hogy nem férsz majd bele a kedvenc cipőidbe. Ez nem hangzik túl jól, igaz?

Keresd a nagy rosttartalmú terméket!

A nagy rosttartalmú élelmiszerek segíthetnek neked az alakod, egészséged megőrzésében. A zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonák (rozskenyér, barna kenyér, Graham kenyér, barna rizs, hajdina), hüvelyesek, száraz hüvelyesek (bab, borsó, lencse stb.) sok rostot tartalmaznak, és ha ezeket eszed, hosszabb távon is jóllakottnak érezheted magad, vagy segíthet, ha nem tudsz mindennap WC-re menni. Ráadásul a zöldségek, gyümölcsök rengeteg vitamint és ásványi anyagot is tartalmaznak, ami jó hatással van a bőröd, hajad, körmöd (sz)épségének megőrzésében is.

shutterstock.com

Vitaminmustra…

Néhány termék csomagolásán megtalálható, hogy az adott termék milyen vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz. Legjobb, ha minél több ilyen összetevőt találsz rajta! Azért, mert egy-egy terméken ezt az információt nem találod meg, még nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem tartalmaz vitamint vagy ásványi anyagot! (Nem minden terméken sorolnak fel minden tápanyagot, többnyire csak a fehérjét, zsírt, szénhidrátot.) Persze az is előfordulhat, hogy egy gyengébb minőségű vagy feldolgozott terméket utólag vitaminokkal, ásványi anyagokkal dúsítottak, de ezt is köteles a gyártó feltüntetni. A vitaminok legnagyobb mennyiségben a zöldségekben és gyümölcsökben fordulnak elő, többek között a szervezet védekező képességének erősítésében vesznek részt, ezáltal javítják a közérzetedet is.

Csökkentsd a cukrot!

A termékek címkéjén a hozzáadott cukrot a szénhidráttartalomnál tüntetik fel. Ha megnézed a kiválasztott termék összetevőit, és a felsoroltak között első helyen találod a cukrot, a glükózt, a fruktóz(szirupo)t vagy a glükóz-fruktóz szirupot, akkor az azt jelenti, hogy annak a terméknek igen magas a cukortartalma. Ha meg akarod őrizni fogaid egészségét, és elkerülnéd a felesleges hízást, az a leghelyesebb döntés, ha azokat a termékeket választod, amelyeknél ez a szám alacsony (vagy akár nulla), tehát minél kevesebb a hozzáadott cukortartalom. A hozzáadott, úgynevezett egyszerű cukrok gyakori, rendszeres fogyasztása elősegíti a fogszuvasodás kialakulását, aminek lyukas fog és rossz lehelet lesz a következménye. Ugye nem akarod a délutánjaidat a fogorvosnál tölteni, ahelyett hogy a barátaiddal, a hobbiddal vagy egyéb hasznos módon (például tanulással) töltenéd el ezt az időt?

„Light”= zsírszegény? Figyelj a mértékre!

Sokszor találkozhatsz a „light” felirattal, ha vásárolni mész, de vigyázz, ez nem minden esetben a zsírszegény terméket jelöli! Előfordul, hogy a cukormentes vagy csökkentett cukortartalmú termékre helyezik rá ezt a feliratot. A megfelelő zsírbevitel ugyanúgy fontos az egészséges táplálkozás szempontjából, mint a többi tápanyag. Figyelj arra, hogy ne billentsd el a mérleg nyelvét egyik irányba sem, helyette inkább az arányokra összpontosíts! A túl kevés zsírfelvétel is ugyanolyan ártalmas az egészséged szempontjából, mint a túlzásba vitt fogyasztása.

+ 1 Vigyázz, mit vásárolsz!

Ha úgy döntesz, hogy a kiválasztott élelmiszert egyenesen a pénztárhoz viszed, mindig vizsgáld meg annak minőségmegőrzési idejét! Főként olyan élelmiszereknél fontos szempont ez, amiknek rövid a minőségmegőrzési/fogyaszthatósági ideje.

Minőségmegőrzési idő = Az élelmiszereken feltüntetett azon időpont vagy időtartam, ameddig az élelmiszerek - megfelelően tárolva - eredeti minőségüket megőrzik.

 

Fogyaszthatósági idő = Az a gyorsan romló élelmiszereken feltüntetett időpont, ameddig azok - megfelelően tárolva - elfogyaszthatók.

Az élelmiszerek címkéje még nagyobb segítségedre lesz abban, hogy tudatosan válassz egy-egy bevásárlás alkalmával. Az élelmiszerek pontos összetételéről részletesebben olvashatsz a címkéken, sőt, ha táplálékallergiával küzdesz, az allergén összetevők külön is jelölve vannak a csomagolásokon.

Szánj egy kis időt a bevásárlásra, és tartsd szem előtt a tanácsainkat! Ezek betartásával a (nagy)bevásárlások során könnyen ki tudod majd választani azt, ami az egészséged megtartásának szempontjából a legjobb választás lehet számodra. Jó vásárlást kívánunk!

Irodalom

Fülöp N., Szakály Z.: Középiskolások táplálkozási szokásainak elemzése-primer piackutatás. Élelmiszer, táplálkozás és marketing. 2007;6(1):91-96.

Az Európai Parlament és a Tanács 1169/2011/EU rendelete.

KAPCSOLÓDÓ cikkek

Hogyan süssünk? Hogyan süssünk?
A sült ételeknek kellemes íze van, össze sem hasonlítható a főtt vagy párolttal. Azonban a sütés során nemcsak jobban károsodhatnak a tápanyagok, de az egészségre ártalmas anyagok is keletkezhetnek, ráadásul a zsiradékban sütés jelentősen növeli az ételek energiatartalmát is. Bemutatjuk, mire figyelj sütéskor, és hogyan csökkentheted a sült ételek zsiradéktartalmát.
Schmidt Judit
A transz-zsírsavakról bővebben A transz-zsírsavakról bővebben
Lehet, hogy számodra is ismerősen cseng ez a szó: transz-zsírsav. Hallhattad a tévében, olvashattad a neten vagy lehet, hogy a reklámok hívták fel rá a figyelmed. De vajon tudod-e mit is jelent ez a kifejezés pontosan? Milyen ételekben található meg? Káros-e? Ezekre a kérdésekre adunk most választ.
Juhász Flóra
A túlzott cukorfogyasztás káros hatásai A túlzott cukorfogyasztás káros hatásai
Mindenhol azt hallhatod, olvashatod, hogy ne egyél cukrot, csökkentsd a mennyiségét. Vajon ebből mennyi igaz? Tényleg ilyen rosszat tesz a sok cukor?
Schmidt Judit