Szerző: Vincze-Bíró Andrea | Lektor: Dr. Palik Éva, Dr. Bíró Lajos

Tudnivalók a cukoralkoholokról

Napjainkban a változatos táplálkozás megvalósítása jóval könnyebbnek tűnik, mint néhány évtizede. Mára már egy-egy élelmiszercsoporton belül is igen széles a termékválaszték palettája. Így van ez az édesítőszerekkel, a cukorral is. A továbbiakban a cukor helyettesítésére alkalmas természetes alapanyagú édesítőszerekről, a cukoralkoholokról lesz szó.

A cukoralkoholok cukrokból képződő alkoholok, melyek az alkoholokra jellemző alkoholos hidroxilcsoportokat tartalmaznak. Nincs hétköznapi értelemben vett alkoholtartalmuk, így fogyasztásuk után nem jelentkezik bódító hatás. Az irodalomban a poliol, hidrogenizált szénhidrát megnevezés szintén a cukoralkoholra utal.

A cukoralkoholok a gyümölcsökben és zöldségekben természetesen jelen lévő vegyületek. Az élelmiszeriparban a cukor helyett használják a poliolokat, amelyek édességet, megfelelő textúrát adnak a cukrászipari termékeknek, pékáruknak, jégkrémeknek. Térfogatnövelők, sűrítő- és lágyító anyagok is egyben, nedvesítő hatásuknak köszönhetően pedig megvédik az élelmiszereket a kiszáradástól. Gyakran kombinálják mesterséges édesítőszerekkel, amelyek növelik édesítő erejüket.

shutterstock.com

A cukoralkoholok közé tartoznak az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő xilitol vagy xilit, az eritritol vagy eritrit és a maltitol vagy maltit.

Xilit (nyírfacukor)

Az 1800-as években a nádcukor pótlására kerestek alternatívát. A nyírfa nedvének lecsapolásával nagy mennyiségű cukorhoz jutottak hozzá. Innen ered az elnevezése, a nyírfacukor. Később kiderült, hogy ez az anyag más növényekben is megtalálható, nagyobb mennyiségben például a szilvában, málnában, eperben és a kukoricarostban. Az élelmiszercímkén az E 967 szám utal rá. Felhasználják cukormentes vagy csökkentett energiatartalmú desszertekben, süteményekben, rágógumiban, étrend-kiegészítőkben, sőt még fogkrémekben is.

Sütéshez-főzéshez jól használható, mivel hőstabil, mellékízmentes. Édesítőképessége közel azonos a répacukoréval, ezért adagolni is körülbelül akkora mennyiségben kell, mint a hagyományos kristály- vagy porcukrot. Energiatartalma a répacukorhoz képest 40%-kal kisebb. Kelt tészták készítésekor kicsit át kell dolgozni a kelesztési technikát, mivel az élesztőgombák nem tudják hasznosítani: az élesztőt egy kávéskanál fruktózzal kell felfuttatni, és a továbbiakban xilittel édesíthető. Bár korlátozás nélkül fogyasztható, napi 40 grammnál nagyobb mennyiségben nem javasolt fogyasztani az érzékeny emésztőrendszerűeknek (a mennyiség egyénileg eltérő lehet, akár ennél kevesebb is), mivel puffasztó és hashajtó hatású lehet. Ilyen esetekben célszerű kezdetben kisebb mennyiségben használni, majd fokozatosan növelni az adagot, mivel idővel hozzászokás alakul ki az említett tünetekkel szemben.

Eritrit

Az eritrit fő természetes forrásai a gyümölcsök, mint a szőlő, körte, görögdinnye. Az élelmiszer- és a gyógyszeriparban is felhasználják édesítő hatása miatt. Iparilag könnyen, gyorsan és olcsón előállítható, ízfokozó, nedvesítő és állagjavító hatású. Nagy mennyiségű, ipari előállítása többek közt glükózból, szacharózból - erjesztés útján - élesztőgombák és bizonyos baktériumok segítségével történik. Édesítő hatása a répacukorénak 60-70%-a. Normál fogyasztás mellett nem okoz mellékhatásokat, nagyobb mennyiség esetén azonban - a vízmegkötő hatása miatt – hasmenést is eredményezhet.[E1] 

Maltitol

A maltitol két formában kerül forgalomba, kristályos (E 965 i) és szirupos (E965 ii) állagban. A szirup legalább 50%-ban kell maltitolt tartalmazzon, míg szorbittartalma nem lehet több 8%-nál, emellett jelentősebb a glükóztartalma is. A szirup alapanyagául a kukorica, burgonya, árpa vagy tápióka szolgálhat. Édessége az asztali cukorhoz (szacharózhoz) hasonló. Sem kristályos, sem szirupos formában nem vesz részt a Maillard-reakcióban, ezáltal hőhatásra nem változik a termék megjelenése, azaz nem barnul meg. Utóízmentes. Glikémiás indexe kb. 35%, kristályos formában jól alkalmazható diabetikus termékek készítéséhez.

A cukoralkoholok egészségre gyakorolt hatásai:

  • Csekély energiatartalmuk (xilit: 240 kcal/100 g; eritrit: 0 kcal/100 g; maltitol: 300 kcal/100 g) és glikémiás indexük révén jól beilleszthetők a cukorbetegek és a fogyni vágyók étrendjébe.
  • A 100%-ban xilitollal édesített rágógumi csökkenti a fogkőképződést.
  • A xilitol a cukorhoz képest kevésbé károsítja a fogakat, azonban a jelenleg rendelkezésre álló kutatási eredmények nem bizonyítják egyértelműen, hogy a xilit hatékony védelmet jelent a fogszuvasodás megelőzésében.
  • Az eritrit gyorsan felszívódik, és a vesén keresztül gyakorlatilag 90%-ban kiválasztódik, így puffasztó hatással nem kell számolni a fogyasztásakor, de a nagyobb mennyiség az említett hashajtó hatása miatt kerülendő. A fruktóz felszívódásának gátlása révén a fruktóztartalmú élelmiszerrel együtt fogyasztva a fruktózra érzékenyekben kellemetlen emésztőrendszeri panaszokatokozhat.
  • A xilit és az eritrit a szájban hűsítő hatást kelt, ami különösen érezhető a xilittel vagy eritrittel ízesített rágógumikban. A maltitol és a xilit egyéni érzékenységtől függően fokozott gázképződést (puffadást, szelesedést) okozhat.
  • Ha az élelmiszer több mint 10%-ban tartalmaz hozzáadott cukoralkoholt, akkor az élelmiszercímkén fel kell tüntetni, hogy „túlzott fogyasztása hashajtó hatású lehet”.
  • Egyre többet hallani a különféle növényi részekből készült szirupokról is, ilyenek a tápiókaszirup, juharszirup, csicsókaszirup, fügeszirup. Ezeknek a szirupoknak a fő alkotója a fruktóz, amely nem természetes (tehát nem gyümölcsökből, zöldségekből származó) forrásból fogyasztva (édesített italok, élelmiszerek révén) hozzájárulhat többek között a vérzsírok kedvezőtlen irányú elváltozásaihoz (ezt hívjuk diszlipidémiának), a szív-érrendszeri betegségek, a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának fokozásához, a hasi típusú túlsúly, elhízás kialakulásához, az emelkedett húgysavszinthez, illetve a nem alkoholos eredetű zsírmáj kialakulásához, emiatt a fruktóz mint édesítőszer és a fruktózt jelentős mennyiségben tartalmazó édesítőszerek fogyasztása a hosszú távú hatások miatt nem javasolt.

Összefoglalás

A cukoralkoholok jellemzője lehet az egyéb alkotórészek függvényében, hogy fokozzák a bélmozgást. Egy változatos és egészséges táplálkozásra törekvő, tudatos fogyasztó, diétázó, cukorbeteg könnyen elveszhet a kínálat rengetegében, de ne feledjük, a kevesebb néha több. Nem minden cukorpótló alkalmas például a cukorbetegek diétájában való alkalmazásra, és szem előtt kell tartani, hogy a legtöbb (energiát adó) édesítőszer szénhidráttartalma beszámítandó a naponta elfogyasztható szénhidrátmennyiségbe. Ugyanakkor egyes édesítőszerek (cukoralkoholok) fogyasztásakor nem kell aggódnunk fogaink épségéért. Mindenki a saját egészségi állapota, egyéni érzékenysége és céljai függvényében választhat a különféle édesítési lehetőségek közül.

Irodalom

Tomasskovics B., Csécsy K., Salgó A.: Az eritrit. Élelmiszer Tudomány Technológia, XVI. évfolyam, 2012;16(4):29-32.

Calorie Control Council: Xylitol. 

Calorie Control Council: Erythritol. 

Gézsi A., Fövényi J.: Hogyan fogyjunk cukorbetegen, SpringMed Kiadó, Budapest, 2010.

Polyák É.: Édesítőszerek hatásának vizsgálata in vivo biológiai rendszerekben. Doktori értékezés, Pécs, 2012.

Dobreva V., Hadjikinova M. et al.: Functional properties of maltitol, Agricultural Science And Technology, 2013;5(2):168-172.

Magyar Élelmiszerkönyv 1-2-95/31 Melléklete.

European Union Food Information Council: Cukorhelyettesítés – alapvető okok, előnyök és kihívások.  2014.04.28.

Biró Gy.: A fruktóz története. Egészségtudomány, 2011;55(1):19-26.

European Union Food Information Council: Fructose and metabolic health. 2014.12.02.

Kaszás E., Cseh K.: A fruktóz és a szukróz metabolikus hatásainak szerepe az elhízás, az inzulin rezisztencia és a 2-es típusú diabetes mellitus patomechanizmusában. Egészségtudomány, 2012;56(1):7-27.

I.: Nem biztos, hogy a xilitol megelőzi a fogszuvasodást. Orvostovábbképző Szemle online. 2015.04.22.

Kim, Y., Park, S. C., Wolf, B. W. & Hertzler, S. R. Combination of erythritol and fructose increases gastrointestinal symptoms in healthy adults. Nutr. Res. 2011;31:836–841.

KAPCSOLÓDÓ cikkek

A túlzott cukorfogyasztás káros hatásai A túlzott cukorfogyasztás káros hatásai
Mindenhol azt hallhatod, olvashatod, hogy ne egyél cukrot, csökkentsd a mennyiségét. Vajon ebből mennyi igaz? Tényleg ilyen rosszat tesz a sok cukor?
Schmidt Judit
Az édességek és cukor szerepe és beépítése az egészséges étrendbe Az édességek és cukor szerepe és beépítése az egészséges étrendbe
Az édes íz szeretete emberi mivoltunk fő jellemzője, hisz legelső pozitív érzékszervi tapasztalatunk az anyatej édes ízéhez kapcsolható. Sokan elfelejtik, hogy az édes íz és az édesség is méltó részét képezheti egy egészséges étrendnek, ám a mértékre és a minőségre kiemelt figyelmet kell fordítanunk.
Kiss-Tóth Bernadett
A legújabb trendek a finomított cukor kiváltására A legújabb trendek a finomított cukor kiváltására
Az édes ízű élelmiszerek, ételek kedvelése nem csak fiatal korban jellemző, a felnőtteket és időseket egyaránt csábítják az édes falatok. Ami ízletes, az többnyire igen energiadús is, így ha az ember nem figyel oda kellően, könnyen felborulhat az energia-egyensúly. Az alábbiakban bemutatunk néhány, a finomított cukor helyettesítésére alkalmas, újabb keletű édesítőszert, amelyekkel az ízletesség megtartása mellett jelentős mennyiségű energiát lehet megspórolni.
Vincze-Bíró Andrea