Szerző: Schmidt Judit | Lektor: Kiss-Tóth Bernadett

Gyomorrontás? Hogyan előzd meg és kezeld?

A gyomorrontás mindenki életében legalább egyszer előfordul. Gyakran tapasztalhatjuk túlevést követően, egy romlott étel elfogyasztása vagy akár egy átmulatott éjszaka után.

A gyomorrontást „orvosi” nevén heveny gyomorhurutnak vagy akut gasztritisznek is hívjuk. Kiváltója lehet túlevés, túlivás, romlott étel fogyasztása, fertőzés, de akár a stressz is. Függetlenül attól, hogy mi váltja ki, az állapot gyengeséggel, szédüléssel, hányingerrel, hányással, hasmenéssel és kísérő gyomorfájdalmakkal járhat.

A táplálkozás szerepe a gyomorrontás megelőzésében és a regenerációban

  • Legfontosabb szempont, hogy kerüljed a túlzott alkoholfogyasztást, a túlevést, illetve a sokféle étel együttes, nagy mennyiségű fogyasztását. Különösen kerülendők a túlságosan zsíros, fűszeres, jeges, forró, illetve nem megbízható forrásból származó ételek, italok.
  • A helyes étkezési szokások követése azon túl, hogy rendszerességet visz az életedbe, kiegyensúlyozott működésre készteti az emésztőrendszert Ezek közé az étkezési szokások közé tartozik a napi négy-ötszöri étkezés; a rendszeres reggelizés, amely a cukorbetegség kockázatát is csökkenti; a „többször, keveset” elve, miszerint nem akkor hagyjuk abba az evést, amikor úgy érezzük, hogy tele vagyunk, hanem a telítettség állapotát megelőzően; illetve a sokféle étel együttes, nagy mennyiségű fogyasztásának kerülése.

Az élelmiszerhigiénia fő szempontjai

Amiről a legtöbben elfeledkezünk: az az élelmiszerhigiénia. Az élelmiszerek megfelelő tisztítása és tárolása mellett elkerülhetőek az élelmiszerfertőzések, amelyek a gyomorgyulladás fő okozói.

A hűtőben tárolandó élelmiszereket (például tejet, tejtermékeket, húsokat, húskészítményeket, félkész, készételeket) a vásárlást vagy felhasználást követően minél előbb tedd legfeljebb +5 °C hőmérsékletű hűtőszekrénybe!Mindig nézd meg a minőségmegőrzési, illetve a fogyaszthatósági időt a termékeken!A fagyasztott termékeket legfeljebb-18 °C hőmérsékletű mélyhűtőszekrényben/fagyasztóban tárold és felolvasztást követően már ne hűtsd vissza! A felengedést fokozatosan, például hideg vizes fürdővel, ne pedig azonnal, szobahőmérsékleten végezd!A zöldségek, a gyümölcsök, a húsok, a húskészítmények, valamint az egyéb ételek tisztításához és elkészítéséhez legjobb, ha külön vágódeszkát, kést használsz, így még inkább csökkentheted a fertőzések kockázatát. A hűtőszekrényben is különítsd el ezeket az élelmiszercsoportokat!

  • A tojás a szalmonellafertőzések fő forrásának számít nem megfelelő kezelés mellett. Mindig mosd meg a kezed, miután érintkeztél a tojás héjával, ugyanis a héjon is megtelepedhetnek a baktériumok. Többféle módon tudod ellenőrizni a tojás épségét: öntsél tele egy tálat vízzel, majd tedd bele a tojást. Ha a víz felszínén marad és úszik, akkor mindenképp külön csészében törd fel! Egyébiránt minden tojást érdemes külön csészében feltörni és ellenőrizni, elkerülendő, hogy a legutolsó, de éppen romlott tojás miatt a teljes tojásmennyiséget ki kelljen dobni. A legnagyobb biztonságot a tojásétel legalább 70 °C-ra történő felmelegítésével érheted el.

A gyomorrontás tünetei közé tartoznak a hányás és/vagy a hasmenés, amelyek fokozott vízveszteséggel járnak, így elsődleges szempont az elveszített vízmennyiség pótlása. A kezdeti, evés nélküli időszakban, valamint a diéta további szakaszaiban is gondoskodni kell a megfelelő folyadékfogyasztásról.
A gyomorrontást követően fokozatosan felépített étrendre van szükségünk, amely azonban nem csak kekszről és ropiról szól.

123rf.com

 

A gyomorrontást követő étrend fokozatai

  • A gyomorrontás tüneteinek fennállása közben, valamint az azt követő napon az emésztőrendszer teljes kíméletére, tehát koplalásra és mellette folyadék- és ásványianyag-pótlásra van szükség. Ezt vízzel, szénsavmentes ásványvízzel, teával, szűrt almalével, limonádéval, zöldségfőzettel, mint például natúr répalével vagy burgonya szűrt főzőlevével valósíthatod meg.
  • Egy napot követően az étrendbe beépíthetők a szénhidrátok is, azok közül is elsősorban a keményítőt tartalmazó, folyékony vagy pépes állagú ételeket ajánlott előnyben részesíteni. Erre alkalmasak az úgynevezett nyáklevesek (rizs, árpa, zab, dara hideg vízben kezdett főzése egészen addig, míg szét nem fő, majd szitán átszűrve fogyasztható), a vizes burgonyaleves, -püré, a héjában főtt burgonya, a reszelt vagy főtt sárgarépa, a reszelt alma (ami pektintartalmánál fogva nyugtatóan hat a gyomornyálkahártyára). Fogyaszthatóak még ebben a szakaszban a zsírmentes, könnyen emészthető keményítőtartalmú ételek, mint a pirított kenyér, a kétszersült vagy a sózatlan és cukrozatlan keksz.
  • A panaszok enyhülésével beépíthetőek a nagyobb fehérjetartalmú ételek, de még mindig kerülendő a zsírfelvétel. Erre alkalmasak a főtt vagy zsiradék hozzáadása nélkül készült, zsírszegény húsrészek (mint a főtt csirkemell, a sütőzacskóban sült karaj); a zsírszegény savanyított tejtermékek (az átmeneti, tejcukor lebontásért felelős laktáz enzim hiánya miatt először csak savanyított tejtermékek ajánlottak); valamint a száraz rántással (zsiradék nélkül liszt pirításával készült), kefires vagy joghurtos habarással készített főzelékfélék. Az egyes szakaszokban fontos, hogy napi 6-7 alkalommal, kis mennyiségeket egyél!
  • A zsiradékokat fokozatosan javasolt beépíteni, a tünetek megszűnésével párhuzamosan 3-4 nap után. Ételkészítéshez a szokásos olajmennyiség felét használd (például egy személyre egy teáskanálnyi mennyiséget), illetve kenyérkenéshez is csökkentett zsírtartalmú vagy fele mennyiségű kenőzsiradékot használj! A túl fűszeres, jeges vagy forró ételeket még hosszabb ideig javasolt kerülni, a túlságosan zsíros ételeket pedig az egészségi állapottól függetlenül, zsírszegényebb változatokra javasolt cserélni az étrendben. A tejet és tejtermékeket egyéni tűrőképesség szerint, a zsiradékok beépítésével párhuzamosan építheted be az étrendedbe, először mindig csak kisebb mennyiségben fogyasztva.

Élelmiszerek/ételek, amelyek mennyiségét, gyakoriságát csökkentened kell az étrendedben

  • A zsírban bővelkedő ételek emésztése nagy feladatot ró az emésztőrendszerre; rendszeres fogyasztásuk pedig szív-érrendszeri, daganatos és cukorbetegséget, valamint elhízást is eredményezhet.
  • Az alkohol túlzott mennyiségű fogyasztása azon túl, hogy a gyomornyálkahártya gyulladását idézi elő, többek között máj- és hasnyálmirigy-betegségeket, valamint idegrendszeri és agyi funkciós zavarokat is okozhat.
  • A nem megbízható forrásból származó élelmiszerek és ételek ételmérgezést és –fertőzést okozhatnak, amelyek az emésztőrendszer egészét érintik.
  • A sokféle étel együttes, nagy mennyiségű fogyasztása az emésztőrendszer túlterhelését eredményezi, amely gyomorrontásban nyilvánul meg. A többszöri, kis mennyiségű étkezés a gyomorrontás megelőzésén túl, a megfelelő testtömeg elérésében és megtartásában is segítséget nyújt.

Élelmiszerek/ételek, amelyeket mennyiségét, gyakoriságát növelned kell az étrendedben

A probiotikus tejtermékek kiemeltem ajánlottak gyomorrontást követően a bélflóra egyensúlyának visszaállításához. Egyes probiotikumok, mint a Lactococcus és Lactobacillus törzsek ezen felül bizonyítottan segítenek a bélrendszer gyulladásos betegségeinek megelőzésében, csökkenthetik a gyomorrontás, a gyomorfekély és a gyomorrák egyik lehetséges kórokozójának, a Helicobacter pylorinak a mennyiségét; valamint a fertőző hasmenést okozó Salmonellák és Escherichia coli mennyiségét is. Probiotikumokhoz étrend-kiegészítők formájában is hozzájuthatsz, amelyek általában fagyasztva szárított, de életképes formában tartalmazzák ezeket a jótékony baktériumokat. A prebiotikumok a probiotikumok táplálékai, elősegítik azok növekedését és hatékonyságát. Prebiotikumokat természetes formában a gabonákban, vöröshagymában, banánban, mézben, fokhagymában, póréhagymában is megtalálható frukto-oligoszacharidokkal vihetsz be. Ezen kívül a cikória gyökeréből és enzimatikus úton szacharózból is előállítható.
A szimbiotikum kifejezés a pre- és probiotikumok együttesét jelöli.

A rendszeres, napi négy-ötszöri étkezéssel elkerülhető a túlzott éhségérzetből eredő későbbi (jellemzően esti) túlevés, egyenletesebbé tehető a vércukorszint, csökkenthető (még ha csak kis mértékben is) a vér koleszterin- és trigliceridszintje, valamint a rendszertelen étkezésből eredő gyomorrontás is megelőzhetővé válik.

Irodalom

Veresné Bálint M. (szerk.): Gyakorlati dietetika. Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskolai Kar Budapest, 2006.

Európai Élelmiszer Információs Bizottság (EUFIC): A tojásról ismét – tápláló és biztonsággal fogyasztható. Food Today, 2011.05.01.

United States Department of Agriculture Food Safety and Inspection Service: Food Safety Information. 2011.06.

Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége: Táplálkozási Akadémia Hírlevél, II. évfolyam 12. szám, 2009. december.

Boyer R., McKinney J.: Food Storage Guidelines for Consumers. Virginia Cooperative Extension, Virginia Tech, 2018

KAPCSOLÓDÓ cikkek

Egészségmegőrző élelmiszerek, egészségmegőrző ételek Egészségmegőrző élelmiszerek, egészségmegőrző ételek
Ebben a cikkben bemutatunk néhány, ízletes, egészségmegőrző ételek készítéséhez alkalmas, tápanyagokban gazdag növényi alapanyagot. A naponta ajánlott szénhidrát- és rostbevitelt többek között például az alábbiak rendszeres fogyasztásával érdemes fedezni!
Schmidt Judit
Tudnivalók a tojással készült ételekről Tudnivalók a tojással készült ételekről
Mivel a tojás a külsejére tapadt szennyeződések vagy a belsejébe jutott kórokozók (pl. szalmonella) miatt élelmiszerbiztonsági szempontból veszélyes nyersanyagnak számít, ezért érdemes külön is foglalkozni az elkészítésével kapcsolatos tudnivalókról.
Schmidt Judit
Mitől puffadok? Mit ehetek, mit tehetek? Mitől puffadok? Mit ehetek, mit tehetek?
Egyre több embert érintenek a haspuffadás okozta kellemetlenségek. Sokan szemet hunynak a tünetek felett, és nem foglalkoznak a problémával, vagy éppen szégyellik azt, így nem fordulnak orvoshoz. Az alábbiakban azokat az okokat keressük, amelyek a haspuffadás és a vele járó tünetek létrejöttében szerepet játszhatnak; illetve azokat a tanácsokat szeretnénk megosztani, amelyek hatékonyak lehetnek a tünetek kezelésben.
Kiss-Tóth Bernadett