Szerző: Schmidt Judit | Lektor: Dr. Palik Éva, Kiss-Tóth Bernadett

Egészségmegőrző élelmiszerek, egészségmegőrző ételek

Ebben a cikkben bemutatunk néhány, ízletes, egészségmegőrző ételek készítéséhez alkalmas, tápanyagokban gazdag növényi alapanyagot. A naponta ajánlott szénhidrát- és rostbevitelt többek között például az alábbiak rendszeres fogyasztásával érdemes fedezni!

Amaránt

Az amaránt valójában nem gabonanövény, de magját beltartalmi értékei és felhasználási lehetőségei révén a gabonákkal együtt szoktuk említeni. Kiemelkedő ásványianyag-, vitamin- és értékes aminosavtartalma révén a mindennapi étkezésünk szerves részévé válhat, gazdagítva, színesítve az elfogyasztott táplálékok körét.

A nyers, egész mag főzve, enyhén fűszerezve köretként, lisztje a kelt tésztákban 5-10, egyéb esetekben 10-50%-ban helyettesítheti a búzalisztet. Magjából pirított, puffasztott, pattogatott, extrudált termékeket is előállítanak, így szinte minden gabonából készülő étel elkészíthető amaránttal is.

A pattogatott amarántot müzlibe vagy önmagában tejbe, joghurtba is keverhetjük. Készülhet belőle levesbetét, töltelék, panír, sőt, akár édességek is. Levele a spenóthoz vagy a mángoldhoz hasonlóan készíthető el levesnek vagy főzeléknek.

Elsősorban drogériákban és bio- és reformélelmiszereket árusító boltokban kapható műanyag zacskóba csomagolva, de nagyobb kínálattal rendelkező élelmiszerboltokban is találkozhatunk vele a már említett formában.

Bulgur

A bulgur valójában tört búza, emiatt búzatöretnek vagy hazánkban a török éttermekben „török rizsnek” is nevezik. Leginkább a török, arab konyha által kedvelt köret. Mivel előzetesen megpárolják, ezért jóformán alig kell főzni, 10-15 perc alatt elkészül. Akár elég lehet, ha csak vízzel leforrázzuk.

A bulgur főzve köreten kívül felhasználható saláták alapanyagának, illetve rakott, töltött zöldséges, húsos ételek készítésekor a rizs helyettesítésére vagy egy részének pótlására.

A nagyobb kínálattal rendelkező hagyományos élelmiszerboltok reformélelmiszer- vagy nemzetközi konyha részlegén, drogériákban és bio- és reformélelmiszereket árusító boltokban kapható.

Graham-liszt

A Graham-búzaliszt a gabonaszem összes alkotórészét tartalmazza, így a csírát és a korpát is. Gyakran azonosítják a teljes kiőrlésű búzaliszttel, a kettő közötti különbség ugyanis csupán a szemcseméretben mutatható ki. Emészthetetlen élelmi rostokban gazdag, rendszeres fogyasztása ezáltal segít csökkenteni a koleszterinszintet, a zsírok és a szénhidrátok felszívódását, védi a gyomor és a bél nyálkahártyáját, megelőzi, és szükség esetén kezeli is a székrekedést. Laktató, telítő hatással is bír, amennyiben kellő mennyiségű folyadékkal (lehetőleg sima vízzel) együtt fogyasztjuk, hogy a benne található rostok megduzzadhassanak. Ellenkező esetben akár székrekedést is okozhat.

A Graham-liszt széleskörűen felhasználható szinte minden olyan ételhez, amelyhez finomlisztet (finomított búzalisztet) használunk. Ízében és barnásabb, szemcsésebb állagában azonban némileg eltérő lesz az étel, ezért kezdetben (ha eddig nem használtunk teljes kiőrlésű lisztet) célszerű vegyesen adagolni a kétfajta lisztet, majd fokozatosan növelni a Graham-liszt mennyiségét.

Szinte minden élelmiszerboltban kapható a hagyományos lisztek mellett.

Hajdina

A hajdina, más néven pohánka magja piramisra emlékeztető formájú. Növénytanilag nem gabona, mivel nem rokona a kalászos gabonáknak, elkészítési módja révén azonban azokkal együtt szokás említeni, akárcsak az amarántot. Szénhidrát-, fehérje-, ásványianyag-, vitamin- és élelmirost-tartalma igen értékes, ezért étrendünk színesebbé, változatosabbá tétele érdekében javasolt (újra)felfedeznünk ezt az egykor igen népszerű növényt is.

Alapos leöblítést, válogatást követően, miután eltávolítottuk az esetleges szennyeződéseket, kétszeres mennyiségű, sóval, esetleg fűszerekkel ízesített vízben főzzük meg. Közben ne vagy csak óvatosan kevergessük, nehogy összetörjük a szemeket.

Elsősorban kásaként fogyasztják, pörkölt magját megőrölve pedig palacsinta vagy akár tészta is készíthető belőle. Töltött, rakott főzelékek és húsok, fasírtok esetében a rizst helyettesítheti vagy kiegészítheti.

Bio- és reformélelmiszereket árusító boltokban, drogériákban, illetve a nagyobb kínálattal rendelkező hagyományos élelmiszerboltok reformélelmiszer vagy nemzetközi konyha részlegén kapható.

Köles

A köles egyike a legrégebb óta termesztett gabonaféléknek. Ásványianyag-, vitamin- és élelmirost-tartalma révén a kiegyensúlyozott, vegyes étrend szerves részévé válhat.

A kölest kb. kétszeres mennyiségű vízben (vagy tejben) 10-15 perc alatt főzhetjük meg.

A köles darájából kása, lisztjéből akár kenyér is készíthető búza- vagy rozsliszttel keverve. Felhasználható még lepény- és palacsintasütésre. Zöldségekkel dúsítva, párolva vagy főve pedig köretnek, rakott, töltött ételekhez, vagdaltakhoz a rizs helyettesítésére, kiegészítésére és mivel jól duzzad, az ételek sűrítésére is alkalmas.

Bio- és reformélelmiszer-boltokban, drogériákban, nagyobb kínálattal rendelkező hagyományos élelmiszerboltok reformélelmiszer vagy nemzetközi konyha részlegén kapható.

Kuszkusz

A kuszkuszt eredetileg durumbúzából állítják elő, kézzel sodorva az enyhén benedvesített, belisztezett durumbúzadarából. A szemek mérete az egészen aprótól akár a zöldborsó nagyságáig is terjedhet. Nálunk az apró szemű a legelterjedtebb. Emellett készülhet más gabonákból is, például árpából, kölesből, kukoricából, árpacsírából vagy akár kenyérmorzsából is.

Mivel a kuszkusz már kapható előfőzött változatban is, ezért érdemes ezt választanunk. Ezt elég csak forró vízzel leönteni, hogy megpuhuljon, így igen hamar (néhány perc alatt) elkészíthető. A főzés során térfogata többszörösére duzzad.

A kuszkuszból készülhet levesbetét, köret, saláta vagy éppen töltelék, akárcsak a rizsből vagy a kölesből, bulgurból. Ízesíthető sósan és édesen is.

A hagyományos élelmiszerboltok reformélelmiszer- vagy nemzetközi konyha részlegén vagy drogériákban, bio- és reformélelmiszereket árusító boltokban is kapható.

Vörös lencse

A vörös lencse a sokszínű lencsecsalád (vagyis a hüvelyesek) tagja és mind a mai napig fontos szerepet játszik a dél-ázsiai, főként indiai hitvilágban és konyhaművészetben. Sok lencsefélét emlegetnek indiai nevén valamilyen dhal-ként. Curryvel, főételként vagy köretként tálalják a hagyományos indiai kultúrában.

A vörös lencse sós vízben vagy fűszeres lében megfőzve önálló fogás is lehet, de leves, saláta összetevőjeként is ízletes. Készíthető belőle töltelék, szendvicskrém is.

Felhasználás előtt alaposan mossuk meg és távolítsuk el a sérült szemeket, valamint az esetleges szennyeződéseket. A többi szárazhüvelyessel ellentétben nem szükséges éjszakára hideg vízben áztatni. A főzési ideje is lényegesen rövidebb, körülbelül 10-20 perc, amely alatt hamar pürés állagúvá és kissé barnás színűvé válik.

A nagyobb kínálattal rendelkező hagyományos élelmiszerboltok reformélelmiszer- vagy nemzetközi konyha részlegén, drogériákban és bio- és reformélelmiszereket árusító boltokban is kapható.

 

Irodalom

Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége: Álgabonák. Táplálkozási Akadémia Hírlevél, 2014;7(4).

KAPCSOLÓDÓ cikkek

A grillezés egészségünkre gyakorolt hatásai A grillezés egészségünkre gyakorolt hatásai
A grillezés a hús elkészítésének egyik legősibb módja, azonban ma már nem csak a húsok kerülnek a grillrácsra, hanem sajtok, zöldségek, gyümölcsök is. A grillezés jól ötvözi az evés élettani és társadalmi jelentőségét, hiszen egy grillparty nagyszerű lehetőség a társas kapcsolatok ápolására is. Ne felejtsük el, hogy a grillezés veszélyeket is rejthet magában – ételfertőzés, egészségre káros vegyületek képződése - ezért az előkészületek és maga a grillezés mindig gondos odafigyelést igényel.
Vincze-Bíró Andrea
Hogyan süssünk? Hogyan süssünk?
A sült ételeknek kellemes íze van, össze sem hasonlítható a főtt vagy párolttal. Azonban a sütés során nemcsak jobban károsodhatnak a tápanyagok, de az egészségre ártalmas anyagok is keletkezhetnek, ráadásul a zsiradékban sütés jelentősen növeli az ételek energiatartalmát is. Bemutatjuk, mire figyelj sütéskor, és hogyan csökkentheted a sült ételek zsiradéktartalmát.
Schmidt Judit
Főzés, párolás egészségmegőrző módon Főzés, párolás egészségmegőrző módon
Ebben a cikkben bemutatjuk azokat a főzési és párolási eljárásokat, amelyekkel egészséges ételeket készíthetünk.
Schmidt Judit