Szerző: Miből Mennyit Egyek | Lektor: Szarvas Veronika

Dietetikai tanácsok a nyaralásra

Nyáron hajlamosak vagyunk elengedni magunkat és nem figyelünk kellőképp a megfelelő táplálkozásra. A strandokon kapható ételek lássuk be nem feltétlen a legegészségesebb választások, ám ha egy kicsit előre tervezünk remek ételeket tudunk fogyasztani a strandolós napok során. Cikkünkben mutatunk pár tippet, hogyan törekedhetünk arra, hogy a lehető legjobban táplálkozzunk.

Ha nyár akkor mindenkinek a strandolás, pihenés és kirándulás jut először az eszébe. Fontos azonban, hogy ilyenkor is odafigyeljünk az étkezésünkre, ezért hoztunk nektek néhány tippet amivel garantáltan mégjobb lesz a nyaralás:

  •   Igyatok mindennap 2-3 lliter folyadékot, lehetőleg vizet, mert ilyen melegben fontos a hidratáció
  •   Vigyetek magatokkal akár a strandra is zöldséget, gyümölcsöt ezzel is biztosítva a rostforrást. Remek nyári gyümölcs például a dinnye, mely hidratáció gyanánt is kíváló választás. Nyári strandok kedvelt étele a főtt kukorica. Válasszátok a strand menük közül akár uzsonna gyanánt a főtt kukoricát, ami igazi nyári csemege és még rost forrásnak is kiváló. 
  •   Élvezzétek ki, hogy a nyaralás alatt van időtök a reggelire. Egyetek teljes kiőrlésű gabonából készült pékárukat, valamilyen fehérje forrással (pl.: tojással, felvágottal, hüvelyesből készült krémmel pl.: humusz, sajjtal) és egyetek mellé egy nagy adag zöldséget. Igyatok utána egy nagy bögre cukormentes teát, tejet vagy 100%-os gyümölcslevet. 
  •   Ebédidőben kerüljétek a bő zsírban sülteket helyette sovány húsból készült ételeket válasszatok sok salátával vagy készüljetek előre és vigyetek magatokkal tészta salátát, ami tartalmazni fog minden vontos tápanyagot és ráadásul még hűsíteni is fog. Mutatunk is nektek egy görög tészta salátát, ami igazi finomság lesz a nap közepén. 

Hozzávalók 2 főre:

  • 100g teljes kiőrlésű penne tészta
  • 8 db koktél paradicsom
  • 20 db olíva bogyó
  • 1/2 kígyó uborka
  • 1 avokádó
  • 1/2 kisebb lilahagyma
  • 1/2 csomag feta sajt
  • 2 ek olíva olaj
  • oregánó és só ízlés szerint

Elkészítés:

  1. Főzzük meg a teljes kiőrlésű tésztát.
  2. A zöldségeket és a feta sajtot vágjuk fel.
  3. Keverjük össze egy nagy tálba a tésztát és felvágott alapanyagokat majd locsoljuk meg az olíva olajjal, fűszerezzük sóval, oregánóval ízlés szerint és már fogyaszthatjuk is!

 

Étkezés mellett figyeljetek, hogy a déli órákban árnyékban legyetek és használjatok naptejet.

 

KAPCSOLÓDÓ cikkek

Uborkasaláta Uborkasaláta
Ki ne szeretné az uborkasalátát? Ráadásul percek alatt elkészül. Ha hiányozna belőle az édesség, pár csepp sztíviát adhatunk hozzá.
Miből Mennyit Egyek
Mit egyél reggelire? Mit egyél reggelire?
Ha unod már a reggelid megszokott ízeit és ételeit, olvasd el tanácsainkat, amik segítenek neked, hogy változatosabbá tedd a nap első étkezését! 10 tipp a finom és tápláló reggelihez!
Juhász Flóra