Szerző: Miből Mennyit Egyek | Lektor: Schmidt Judit

Töltött burgonya szójatúróval

A szója optimális arányban tartalmazza azokat az esszenciális aminosavakat, amiket szervezetünk nem tud előállítani, ezért jól helyettesítheti a húst, a tojást és a tejtermékeket.

Hozzávalók 1 főre felnőttnek:

Burgonya 250 g
Tofu, natúr 90 g
Szójajoghurt 20 g
Tojás 0,25 közepes darab
Repceolaj 5 ml
Petrezselyemzöld 1 g
Fokhagyma 0,5 g
Csökkentett nátriumtartalmú só 0,5 g
Feketebors 0,06 g
Majoránna 0,06 g

Elkészítési mód:

  1. A burgonyát megmossuk, a héjában megfőzzük.
  2. Ha megfőtt, meghámozzuk, kettévágjuk, és kissé kivájjuk.
  3. A tofut áttörjük, belekeverjük a tojássárgáját, a felvert tojásfehérjét, a kivájáskor keletkezett burgonyadarabkákat, a zöld és száraz fűszereket.
  4. Ezt a masszát beletöltjük a burgonyákba.
  5. A megtöltött burgonyákat egy tepsibe tesszük, meglocsoljuk kevés olajjal.
  6. Közepes tűznél kb. 30 perc alatt készre sütjük.
  7. Tálalásnál meglocsoljuk kevés szójajoghurttal.

Energia- és tápanyagtartalom:

Energia (kcal) 378
Zsír (g) 10,3
Telített zsírsav (g) 0,76
Koleszterin (mg) 45
Fehérje (g) 15,7
Szénhidrát (g) 54,1
Élelmi rost (g) 6,7
Hozzáadott cukor (g) 0
Nátrium (mg) 156,7
Allergének tojásfehérje, szója
Becsült elkészítési idő 60-120 perc

 

KAPCSOLÓDÓ cikkek

A zöldségek és hüvelyesek szerepe és beépítése az egészséges étrendbe A zöldségek és hüvelyesek szerepe és beépítése az egészséges étrendbe
A zöldségek tárháza végtelen. Amilyen sokszínű, illatú, ízű és formájú változatuk létezik, annyiféleképpen készíthetjük el őket és olyan sok jótékony hatással rendelkeznek szervezetünk egészségére nézve.
Kiss-Tóth Bernadett
Mit ehetsz, ha tejfehérje-allergiás vagy? Mit ehetsz, ha tejfehérje-allergiás vagy?
Hazánkban a tehéntej az egyik leggyakoribb allergiát kiváltó élelmiszer. A kecske, juh, bivaly, kanca, szamár tejére való kicserélése nem lehetséges, mivel gyakran keresztallergia áll fenn. Tudj meg többet arról, mit ehetsz, ihatsz tejfehérje-allergia estén!
Bartha Kinga
Táplálékallergia Táplálékallergia
Egyre több embert érint, bármely korban kialakulhat, és kiváltó tényezőinek skálája szinte végtelen: ez a táplálékallergia. A szervezet egy/vagy több allergén (ebben az esetben táplálékok vagy táplálékösszetevők) által kiváltott specifikus, reprodukálható, kóros immunreakcióját értjük ez alatt.
Kiss-Tóth Bernadett