Szerző: Kiss-Tóth Bernadett | Lektor: Schmidt Judit

Táplálékallergia

Egyre több embert érint, bármely korban kialakulhat, és kiváltó tényezőinek skálája szinte végtelen: ez a táplálékallergia. A szervezet egy/vagy több allergén (ebben az esetben táplálékok vagy táplálékösszetevők) által kiváltott specifikus, reprodukálható, kóros immunreakcióját értjük ez alatt.

Az allergia kiváltói

A leggyakoribb allergének közé tartoznak: a tehéntej, a hüvelyesek, a szója, a tojás, a hal, a tenger gyümölcsei, a diófélék, a búza, a rozs, a gyógynövények és a fűszerek. Ezeken kívül gyakran okoznak panaszokat: a citrusfélék, a déligyümölcsök, az eper, a paradicsom, a spenót, a savanyú káposzta, a sertés- és a vadhús, a csokoládé, a feketekávé, az alkoholok és az adalékanyagokat tartalmazó termékek.

Fontos kihangsúlyozni, hogy bármely élelmiszer vagy élelmiszer-összetevő kiválthat allergiás tüneteket.

Az allergia keletkezésében számos egyéb tényező is szerepet játszik. Ezek közé tartozik a genetikai háttér, a stressz, a zaj, az állandó kialvatlanság illetve a légszennyezettség is. Gyermekkori allergia esetében megfigyelhetők közös személyiségvonások, mint például a negatív érzelmek kifejezésének nehézsége; passzív, elkerülő konfliktusmegoldó stratégiák; kommunikációs zavar, családi diszfunkció; illetve szociális szorongásosság.

Mi nem táplálékallergia?

Elkülönítendő a táplálékaverzió, amelynek kizárólag pszichés oka van. Jellemző, hogy az egyén nem produkál tüneteket, amennyiben nem felismerhető/észrevehető formában fogyasztja az általa allergénként vélt táplálékot. A beteg ragaszkodása miatt azonban ebben az esetben is szükséges a dietoterápia.

A táplálékallergia és a táplálékintolerancia közötti alapvető különbség, hogy míg allergia esetén a szervezet immunológiai mechanizmussal (antitestek vagy sejtek által közvetített reakcióval) reagál az idegen antigénekre, addig intolerancia esetében nincs immunológiai folyamat, tehát a szervezetünk nem termel ellenanyagokat.

A táplálékallergia tünetei és diagnosztizálása

Sokaknak egy-egy tünet (mint például a kiütés, hasmenés) esetén nem is jut eszébe, hogy allergia is állhat a háttérben. Az alábbiakban felsoroljuk, hogy milyen típusú tünetek léteznek, amelyek az allergia jelenlétére utalhatnak.

Emésztőrendszeri: hasmenés, hányás, hasi fájdalom, székrekedés, testtömeg-növekedés hiánya, reflux.

Bőr: ekcéma (vörös, száraz, viszkető-égő kiütések), dermatitis (bőrgyulladás), csalánkiütések (apró, viszkető).

Légúti: orrfolyás, akadályozott orrlégzés, köhögés, rekedtség, rohamokban jelentkező tüsszentés, fülgyulladás, bronchitis (hörgők betegsége).

Idegrendszeri: viselkedési zavar, alvászavar, migrén, fáradékonyság.

Egyéb: arthritis (ízületi gyulladás), bőr- vagy nyálkahártya-vérzések, vashiányos vérszegénység, egyes fehérvérsejtek elszaporodása, Quincke-ödéma (vizenyőképződés, amely elsősorban az arcon jelentkezik, a gégében megjelenve fulladást okozhat), anafilaxiás sokk (legsúlyosabb, azonnali beavatkozást igényel).

123rf.com

A táplálékallergia szűrése több módszerrel történhet:

  • A táplálkozási anamnézis felvétele a szűrés első és legfontosabb lépése. A részletes táplálék-tüneti napló írása az egyik legjobb, ám saját „munkát” és figyelmet igénylő diagnosztikai módszer.
  • Klinikai laborvizsgálatok segítségével a vérben található allergénspecifikus immunoglobulinok (IgE[E3] ) kimutatása.
  • A bőrtesztek a leggyakrabban használt módszerek közé tartoznak. A provokációs próbák bizonyulnak a leghatékonyabb módszernek. Többféle próba létezik, de leghatékonyabbnak az úgynevezett kettős vak, placebo-kontrollált próba bizonyul, amelyet szakember felügyelete mellett szükséges elvégezni.
  • A provokációs próba elvégzéséhez először egy úgynevezett kereső (vagy diagnosztikus) étrend szükséges. A kereső étrend célja, hogy tünetmentessé váljon a páciens ahhoz, hogy a provokációs próba elvégezhető legyen.

Mit tehetünk?

A táplálékallergia megelőzése

Az allergia kialakulásában számos tényező szerepet játszik, mint a genetikai hajlam, a csecsemőkori táplálás, illetve olyan környezeti tényezők, mint a dohányzás vagy a nem megfelelő higiéniai viszonyok. Csecsemőkorban az immunrendszer még fejlődésben van, így ebben az időszakban különösen érdemes odafigyelni az alábbi tényezőkre, amelyek csökkenthetik az allergia kialakulásának kockázatát:

  • Bár nincs teljes egyetértés e tekintetben, de a szakmai ajánlások alapján, kizárólagos anyatejes táplálás javasolt legalább 6 hónapos korig. Az anyatejben lévő természetes immunanyagok, pro- és prebiotikumok csökkenthetik a gyermeknél kialakuló allergiás betegségek kockázatát.
  • A várandós és szoptató anyák számára nem szükséges speciális, a lehetséges allergének kiiktatásával járó diéta.
  • Ha az anyatej kiegészítése szükséges, elsődleges megelőzésként részlegesen hidrolizált, míg meglévő tejfehérje-allergia esetén teljesen hidrolizált tápszer ajánlott pótlásként.
  • A szilárd táplálékok, köztük az allergének (tehéntej, hal, tojás, földimogyoró, glutén) bevezetésére vonatkozó kutatások és ajánlások nem egységesek. A jelenlegi kutatási eredmények arra utalnak, hogy az allergén tulajdonságú táplálékok 6-12 hónapos kor közötti bevezetése csökkenti a táplálékallergiák és a gluténérzékenység kialakulásának kockázatát. A hozzátáplálás során ugyanakkor kiemelten fontos a gyermekorvos, védőnő, dietetikus és az édesanya szoros kommunikációja és együttműködése.

Egyéb lehetséges tényezők az allergia megelőzésében:

  • Dohányfüstmentes környezet.
  • Megfelelő,de semmiképpen sem túlzott fertőtlenítést jelentő higiénia, poratkamentes szoba, gyakori szellőztetés, porszívózás.
  • A háziállatok lakásban tartásának kerülése.

Felnőttkorban a különféle krónikus irritációk (fekély, alkoholizmus, epekő, szteroidterápia, bélgyulladás) elősegíthetik a táplálékallergiák kialakulását, illetve ügyelnünk kell az immunrendszerünk támogatására is.

Kezelés

A már kialakult allergia esetén az étrend célja, hogy kiiktassuk az allergiát okozó élelmiszert vagy élelmiszer-összetevőt, ám úgy, hogy az étrend fedezze a tápanyagok szükséges mennyiségű és minőségű felvételét. Ezt eliminációs diétának is nevezik. Ennek a speciális étrend alkalmazásának a hossza függ a beteg életkorától, a tünetek súlyosságától, illetve az allergén fajtájától is. Az allergia súlyosságától függően, szakember felügyelete mellett 2 év után meg lehet próbálni az allergén(ek) fokozatos visszaépítését. Amennyiben a korábbi allergén nem okoz tüneteket, visszaépíthető az étrendbe.

A legtöbb, étrendünkben gyakran előforduló élelmiszer helyettesítésére számos alternatíva létezik. Az alábbiakban olyan élelmiszereket sorolunk fel, amelyek egyes allergének helyettesítéséül szolgálhatnak. Attól függetlenül, hogy egy élelmiszer természeténél fogva nem tartalmazza az adott allergént (pl. a szójatúró a tejet), az élelmiszerek címkéjén minden esetben ellenőrizni kell, hogy az összetevők között szerepel-e a panaszt kiváltó allergén.

Egyes allergén élelmiszer helyettesítésére szolgáló alternatívák

Tehéntej helyettesítésére: növényi tejek, mint szójatej, rizstej, zabtej, kókusztej.

Tejtermékek helyettesítésére: szójatúró (tofu), növényi sajt, növényi tejszín, szójapuding.

Tojás helyettesítésére: tojáshelyettesítő por, 1 evőkanál csicseriborsó- vagy szójaliszt és 1 evőkanál víz, áztatott zabpehely, banánpép (édes ételekhez), szójakrém vagy összeturmixolt szójatúró.

Az étrend folyamán ügyelni kell arra, hogy megfelelő legyen az ásványianyag- és vitaminfelvétel. Például tehéntejfehérje-allergia esetében, a tejben található kalcium helyettesítésére a nagy kalciumtartalmú élelmiszerek, mint olajos magvak, hüvelyesek, zöld leveles zöldségek, teljes kiőrlésű gabonafélék, halak fogyasztására kell törekedni.

Azon túl, hogy allergiát gyakorlatilag bármely élelmiszer kiválthat, léteznek úgynevezett keresztreakciók (keresztallergiák) is egyes táplálékok között. Keresztallergia esetén a szervezet a különböző eredetű, de hasonló szerkezetű allergéneket azonosként ismeri fel. Minél közelebbi a két faj között a rokonság, annál jobban hasonlítanak a különböző antigénjeik. Például az, aki egyfajta rákra allergiás, az nagy valószínűséggel minden rákra, a homárra, langusztára, kagylóra, osztrigára is tünetekkel reagál. Az allergének szerkezetének hasonlósága azt okozza, hogy a táplálékallergiával gyakran légúti tünetek járnak együtt. Erre tökéletes példa a parlagfű és a görögdinnye közötti keresztallergia, amikor is a parlagfűre allergiás egyének görögdinnye evésekor is típusos szénanáthát tapasztalhatnak.

Leggyakoribb keresztallergiák

Parlagfű

görögdinnye, sárgadinnye, paradicsom, uborka, cukkini, tök,
kamilla, banán, napraforgómag

Fekete üröm

zeller, sárgarépa, petrezselyem, burgonya, paprika,
paradicsom, uborka, banán, alma, dinnye, kivi, mangó, kamilla, ánizs, koriander, kömény, csilibors, kapor, szerecsendió, bors, mustármag, napraforgómag, borsmenta, bazsalikom, majoránna, oregánó, élesztő

Nyírfa

mogyoró, dió, mandula, alma, körte, szilva, cseresznye, meggy,
őszibarack, sárgabarack, kivi, avokádó, burgonya, paradicsom, sárgarépa, zeller, spenót

Éger

mandula, alma, cseresznye, mogyoró, őszibarack, körte, zeller

Füvek

paradicsom, burgonya, rozs, búza, bab, borsó, lencse, szója,
földimogyoró, szentjánoskenyér, élesztő, avokádó, édeskömény

Rozspollen

rizs, búza, rozs, árpa, kukorica, zab

Háziporatka

kivi, rákféleségek

Földimogyoró  dió
Dió

búza, rozs, mák, mogyoró, szezámmag

Uborka

sárgadinnye, tökfélék, 
banán, gesztenye, spenót, avokádó, citrusfélék, kivi

Tehéntej marhaszőr
Tojás

madártoll, baromfihús

Hagyma spárga
Tőkehal

lazac, lepényhal, tonhal, makréla

Barack

szilva, cseresznye

Alma körte

Irodalom

Veresné B. M. (szerk.): Gyakorlati dietetika, Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskolai Kar. Budapest, 2006.

Magyar Táplálékallergia és Táplálékintolerancia Adatbank.

Polgár M.: Az allergia prevenció új szemlélete. Hippocrates, VII. évf., 1. szám. 2005. január-február.

Stauder A.: Lelki és magatartási tényezők allergiás betegségekben. Magatartástudományi Intézet, Semmelweis Egyetem Budapest. 2004.11.08.

Misak Z.: 70th Anniversary Conference on ‘Nutrition and health: from conception to adolescence’. Symposium II: Infant and childhood nutrition and disease. Infant nutrition and allergy. Proceedings of the Nutrition Society, 2011;70:465–471.

Rónai Z.: Szokatlan megjelenésű ételallergiák. Családorvos Fórum, 2005;6(5):33-35.

Endre L.: Ételek lehetséges - védő és kiváltó- szerepe az allergiás betegségekben. Országos Egészségfejlesztési Intézet.

Thomas, B., Bishop, J. (szerk.): Manual of Dietetic Practice. Oxford: Blackwell, 2007.

 

KAPCSOLÓDÓ cikkek

Mit ehetsz, ha tejcukor-érzékeny vagy? Mit ehetsz, ha tejcukor-érzékeny vagy?
A tej, tejtermékek számos vitamin és ásványi anyag forrásai, de ha fogyasztásuk után kellemetlen tünetek jelentkeznek, könnyedén megválunk tőlük. Ne tedd! Van más megoldás.
Bartha Kinga
Tej, tejtermékek szerepe és beépítése az egészséges étrendbe Tej, tejtermékek szerepe és beépítése az egészséges étrendbe
A tej és tejtermékek a gyermekek növekedéséhez és fejlődéséhez elengedhetetlen élelmiszerként élnek a köztudatban jelentős kalciumtartalmuk miatt. További előnyük, hogy széles választékban kaphatók, így biztosítva az étrend változatosságát.
Kiss-Tóth Bernadett
Mit ehetsz, ha tejfehérje-allergiás vagy? Mit ehetsz, ha tejfehérje-allergiás vagy?
Hazánkban a tehéntej az egyik leggyakoribb allergiát kiváltó élelmiszer. A kecske, juh, bivaly, kanca, szamár tejére való kicserélése nem lehetséges, mivel gyakran keresztallergia áll fenn. Tudj meg többet arról, mit ehetsz, ihatsz tejfehérje-allergia estén!
Bartha Kinga