Szerző: Miből Mennyit Egyek | Lektor: Schmidt Judit

Sütőtökös lasagne, gluténmentes

Látásunk egészségéért érdemes narancssárga zöldségeket fogyasztanunk, amelyeknek a színanyagát a béta-karotin (az A-vitamin előanyaga) adja. Az itt bemutatott fogás mennyei íze már csak ráadás.

Hozzávalók 1 főre felnőttnek:

Sütőtök 250 g
Tej, 1,5%-os 100 ml
Sovány tehéntúró 60 g
Lasagne száraztészta GM 60 g
Riszliszt GM 10 g
Margarin, 60%-os 10 g
Sovány sajt 10 g
Napraforgóolaj 5 ml
Fűszerpaprika 0,5 g
Csökkentett nátriumtartalmú só 0,4 g
Szerecsendió 0,1 g
Feketebors 0,05 g

Elkészítési mód:

  1. A felkockázott sütőtököt olajjal kikent tepsibe tesszük.
  2. Fűszerezzük az őrölt szerecsendióval, a fűszerpaprikával, a borssal, és kevés sóval.
  3. Lefedve alacsony hőfokon (180 oC), gyakran átforgatva megsütjük.
  4. A sütés legvégén hozzákeverjük a túrót.
  5. Kivesszük a sütőből és lefedve állni hagyjuk.
  6. A vajat felforrósítjuk, hozzákeverjük a lisztet, felengedjük tejjel és kevergetve felforraljuk, ízesítjük kevés sóval és szerecsendióval.
  7. Egy olajozott tepsibe lasagne tésztát fektetünk, rákenünk egy réteg tölteléket, majd beborítjuk tésztával.
  8. A rétegzést úgy folytatjuk, hogy a tetejére tészta kerüljön.
  9. Meglocsoljuk a besamellel és forró sütőbe tesszük.
  10. Tíz perc után megszórjuk reszelt sajttal és az egészet készre sütjük.

Tipp: Készíthető vaj helyett margarinnal is.

Energia- és tápanyagtartalom:

Energia (kcal) 669
Zsír (g) 18,5
Telített zsírsav (g) 4,6
Koleszterin (mg) 137
Fehérje (g) 27
Szénhidrát (g) 97,5
Élelmi rost (g) 3,4
Hozzáadott cukor (g) 0
Nátrium (mg) 420,8
Allergének tejfehérje, laktóz
Becsült elkészítési idő 30-60 perc

KAPCSOLÓDÓ cikkek

A zöldségek és hüvelyesek szerepe és beépítése az egészséges étrendbe A zöldségek és hüvelyesek szerepe és beépítése az egészséges étrendbe
A zöldségek tárháza végtelen. Amilyen sokszínű, illatú, ízű és formájú változatuk létezik, annyiféleképpen készíthetjük el őket és olyan sok jótékony hatással rendelkeznek szervezetünk egészségére nézve.
Kiss-Tóth Bernadett
A különböző lisztfajták felhasználási lehetőségei, egészségre gyakorolt hatásai A különböző lisztfajták felhasználási lehetőségei, egészségre gyakorolt hatásai
Egészen új megközelítésben ismertetjük a különféle liszteket, amelyek ezúttal – néhány kivételtől eltekintve – nem a megszokott alapanyagokból készültek.
Vincze-Bíró Andrea
Táplálékallergia Táplálékallergia
Egyre több embert érint, bármely korban kialakulhat, és kiváltó tényezőinek skálája szinte végtelen: ez a táplálékallergia. A szervezet egy/vagy több allergén (ebben az esetben táplálékok vagy táplálékösszetevők) által kiváltott specifikus, reprodukálható, kóros immunreakcióját értjük ez alatt.
Kiss-Tóth Bernadett