Szerző: Miből Mennyit Egyek | Lektor: Schmidt Judit

Gluténmentes zsemle alaprecept

Otthoni körülmények között, a legtöbb élelmiszerboltban elérhető alapanyagokból készíthető zsemle, amely alapvető kelléke lehet a gluténmentes étrendnek.

Hozzávalók 1 főre felnőttnek:

GM kukorica liszt 20 g
GM rizsliszt 16 g
Margarin, 55%-os zsírtartalmó 5 g
Tojássárgája 1/6 darab
Porcukor 1/6 kávéskanál
Élesztő 2 g
Tej, 1,5%-os 17 ml
Csökkentett nátriumtartalmú só 1 csipet

Elkészítési mód:

  • A hozzávalókat a tej kivételével egy robotgép táljába tesszük.
  • Elkeverjük, majd a tejet apránként hozzáöntve kidolgozzuk a tésztát. Sűrű masszát fogunk kapni.
  • Egy muffin sütőformát kiolajozunk, majd a tésztát belekanalazzuk.
  • Konyharuhával letakarva kelesztjük.
  • A tetejét megspricceljük vízzel, majd a 180 oC-ra előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt megsütjük.

Energia- és tápanyagtartalom:

Energia (kcal) 174
Zsír (g) 4,5
Telített zsírsav (g) 1,48
Koleszterin (mg) 29,7
Fehérje (g) 4,3
Szénhidrát (g) 28,7
Élelmi rost (g) 1,5
Hozzáadott cukor (g) 1
Nátrium (mg) 234,1
Allergének tojás, tej
Becsült elkészítési idő 60-120 perc

KAPCSOLÓDÓ cikkek

A különböző lisztfajták felhasználási lehetőségei, egészségre gyakorolt hatásai A különböző lisztfajták felhasználási lehetőségei, egészségre gyakorolt hatásai
Egészen új megközelítésben ismertetjük a különféle liszteket, amelyek ezúttal – néhány kivételtől eltekintve – nem a megszokott alapanyagokból készültek.
Vincze-Bíró Andrea
Táplálékallergia Táplálékallergia
Egyre több embert érint, bármely korban kialakulhat, és kiváltó tényezőinek skálája szinte végtelen: ez a táplálékallergia. A szervezet egy/vagy több allergén (ebben az esetben táplálékok vagy táplálékösszetevők) által kiváltott specifikus, reprodukálható, kóros immunreakcióját értjük ez alatt.
Kiss-Tóth Bernadett
A változatos gabonafogyasztás lehetőségei: a rizs szerepe és helye az étrendben A változatos gabonafogyasztás lehetőségei: a rizs szerepe és helye az étrendben
A rizs jelentősége a táplálkozásban vitathatatlan, hiszen a búza után a második legfontosabb gabonaféle. A világnépesség felének szolgál alapvető táplálékul. Különlegesebb változatai egyre ismertebbé válnak, azonban kevesen tudják, melyik mire jó. Cikkünkben a különböző rizsfajták világába kalauzolunk el, miközben azt is megtudhatod, hogy milyen előnyökkel jár e gabonafélék fogyasztása.
Vincze-Bíró Andrea