Szerző: Miből Mennyit Egyek | Lektor: Schmidt Judit

Töltött karalábé pulykahússal

A nagy vastartalmú ételek (mint pl. a hús, spenót, kaliforniai paprika) rendszeres fogyasztásával segíthetjük a vörösvértestekben lévő hemoglobin képződését és ezáltal megelőzhetjük a vérszegénységet.

Hozzávalók 1 főre felnőttnek:

karalábé 250 g
pulykahús 60 g
korpás zsemle 1/2 közepes darab
vöröshagyma 5 g
repceolaj 5 ml
tojás 1/4 közepes darab
csökkentett nátriumtartalmú só 0,4 g
fűszerpaprika 1 g
feketebors 0,06 g
friss bazsalikom 0,06 g

Elkészítési mód:

  1. A húst megmossuk, kockákra vágjuk.
  2. Az olaj, a vöröshagyma, valamint a fűszerek felhasználásával pörköltet készítünk belőle.
  3. Ezt követően ledaráljuk.
  4. Hozzákeverjük a beáztatott kicsavart zsemlét és a tojást.
  5. Alaposan összedolgozzuk.
  6. Beletöltjük a kettévágott kivájt, enyhén megsózott karalábéba.
  7. Közepesen meleg sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük.

Energia- és tápanyagtartalom:

Energia (kcal) 305
Zsír (g) 3
Telített zsírsav (g) 3,2
Koleszterin (mg) 89
Fehérje (g) 19
Szénhidrát (g) 29
Élelmi rost (g) 8
Hozzáadott cukor (g) 0
Nátrium (mg) 287
Allergének tojásfehérje, glutén
Becsült elkészítési idő 60-120 perc

 

 

KAPCSOLÓDÓ cikkek

A zöldségek és hüvelyesek szerepe és beépítése az egészséges étrendbe A zöldségek és hüvelyesek szerepe és beépítése az egészséges étrendbe
A zöldségek tárháza végtelen. Amilyen sokszínű, illatú, ízű és formájú változatuk létezik, annyiféleképpen készíthetjük el őket és olyan sok jótékony hatással rendelkeznek szervezetünk egészségére nézve.
Kiss-Tóth Bernadett
A húsok, húskészítmények, halak szerepe és beépítése az egészséges étrendbe A húsok, húskészítmények, halak szerepe és beépítése az egészséges étrendbe
A húsok, a húskészítmények, a halak mindegyike teljes értékű fehérjeforrás, ezen kívül külön-külön további értékes tápanyagokat rejtenek magukban. Ennek ellenére ez az a csoport, ami a legtöbb kritikát kapja egészségre gyakorolt hatásai tekintetében.
Schmidt Judit
Hogyan süssünk? Hogyan süssünk?
A sült ételeknek kellemes íze van, össze sem hasonlítható a főtt vagy párolttal. Azonban a sütés során nemcsak jobban károsodhatnak a tápanyagok, de az egészségre ártalmas anyagok is keletkezhetnek, ráadásul a zsiradékban sütés jelentősen növeli az ételek energiatartalmát is. Bemutatjuk, mire figyelj sütéskor, és hogyan csökkentheted a sült ételek zsiradéktartalmát.
Schmidt Judit