Szerző: Miből Mennyit Egyek | Lektor: Schmidt Judit

Fokhagymás tőkehalfilé, lisztmentes

Heti kétszeri halfogyasztással már sokat teszünk a szívünk egészségéért. A tőkehal egy sovány fajta, vigyázzunk, nehogy túlsüssük, amitől gumiszerű állagot kapnánk.

Hozzávalók 1 főre felnőttnek:

Tőkehalfilé 120 g
Citrom 30 g
Olívaolaj 5 ml
Fokhagyma 1,5 g
Csökkentett nátriumtartalmú só 0,5 g
Őrölt fehérbors 0,2 g

Elkészítési mód:

  1. A halszeletet megsózzuk és megszórjuk az őrölt fehérborssal.
  2. A megtisztított fokhagymát péppé zúzzuk és bedörzsöljük vele a halszeletet.
  3. 10-15 percig hagyjuk állni, majd felmelegített olajban serpenyőben pirosra sütjük. Fedjük le a serpenyőt, hogy közben párolódjon is a halszelet!
  4. Vigyázzunk a sütéskor, kis lángon tegyük, nehogy megégjen a fokhagyma!
  5. A tetejére citromszeleteket téve tálaljuk.

Tipp: Amikor vásárolunk, figyeljünk arra, hogy főzéshez használható olívaolajat válasszunk, ugyanis ha az extra szűz olívaolajat hevítjük, megemelkedik a transzzsírsav-tartalma!

Energia- és tápanyagtartalom:

Energia (kcal) 150
Zsír (g) 5,4
Telített zsírsav (g) 0,76
Koleszterin (mg) 56,4
Fehérje (g) 21,48
Szénhidrát (g) 9
Élelmi rost (g) 2,67
Hozzáadott cukor (g) 0
Nátrium 207,7
Allergének hal
Becsült elkészítési idő 30-60 perc

KAPCSOLÓDÓ cikkek

Fehérje vagy protein? Fehérje vagy protein?
A növényekben is van fehérje, nemcsak a húsban? Bizony, sőt, a címben jelzett két szó is ugyanazt jelenti.
Schmidt Judit
A húsok, húskészítmények, halak szerepe és beépítése az egészséges étrendbe A húsok, húskészítmények, halak szerepe és beépítése az egészséges étrendbe
A húsok, a húskészítmények, a halak mindegyike teljes értékű fehérjeforrás, ezen kívül külön-külön további értékes tápanyagokat rejtenek magukban. Ennek ellenére ez az a csoport, ami a legtöbb kritikát kapja egészségre gyakorolt hatásai tekintetében.
Schmidt Judit
Hogyan süssünk? Hogyan süssünk?
A sült ételeknek kellemes íze van, össze sem hasonlítható a főtt vagy párolttal. Azonban a sütés során nemcsak jobban károsodhatnak a tápanyagok, de az egészségre ártalmas anyagok is keletkezhetnek, ráadásul a zsiradékban sütés jelentősen növeli az ételek energiatartalmát is. Bemutatjuk, mire figyelj sütéskor, és hogyan csökkentheted a sült ételek zsiradéktartalmát.
Schmidt Judit