Szerző: Miből Mennyit Egyek | Lektor: Schmidt Judit

Csirkés rizottó, tejmentes

A rizottó az ételek jolly jokere, hisz számtalan változatban készíthető. Ebben az ételben minden van, ami kellhet: rostdús gabona, zöldség, zsírszegény fehérjeforrás, és még szívvédő zsírsavak is.

Hozzávalók 1 főre felnőttnek:

Csirkemell 120 g
Zöldborsó 100 g
Barnarizs 70 g
Vöröshagyma 8 g
Repceolaj 5 ml
Petrezselyemzöld 3 g
Csökkentett nátriumtartalmú só 0,4 g
Feketebors 0,08 g

Elkészítési mód:

  1. A vöröshagymát apróra vágjuk, és az olaj felén üvegesre pároljuk.
  2. Rátesszük a megmosott, kockára vágott húst, néhányszor lepirítjuk.
  3. Fűszerezzük, majd kevés vizet aláöntve, fedő alatt puhára pároljuk.
  4. Közben az olaj másik felén a rizsből és a zöldborsóból rizi-bizit készítünk.
  5. Amikor mind a hús, mind a rizs elkészült, az egészet egybe keverjük.
  6. Ha szükséges, utóízesítjük.

Tipp: Készíthetjük egyszerre is, ekkor a rizst akkor keverjük a húshoz, amikor az félig puha.

Energia- és tápanyagtartalom:

Energia (kcal) 532
Zsír (g) 8,1
Telített zsírsav (g) 0,6
Koleszterin (mg) 72
Fehérje (g) 41,6
Szénhidrát (g) 72,5
Élelmi rost (g) 11,8
Hozzáadott cukor (g) 0
Nátrium (mg) 198,2
Allergének -
Becsült elkészítési idő 30-60 perc

KAPCSOLÓDÓ cikkek

Főzés, párolás egészségmegőrző módon Főzés, párolás egészségmegőrző módon
Ebben a cikkben bemutatjuk azokat a főzési és párolási eljárásokat, amelyekkel egészséges ételeket készíthetünk.
Schmidt Judit
A változatos gabonafogyasztás lehetőségei: a rizs szerepe és helye az étrendben A változatos gabonafogyasztás lehetőségei: a rizs szerepe és helye az étrendben
A rizs jelentősége a táplálkozásban vitathatatlan, hiszen a búza után a második legfontosabb gabonaféle. A világnépesség felének szolgál alapvető táplálékul. Különlegesebb változatai egyre ismertebbé válnak, azonban kevesen tudják, melyik mire jó. Cikkünkben a különböző rizsfajták világába kalauzolunk el, miközben azt is megtudhatod, hogy milyen előnyökkel jár e gabonafélék fogyasztása.
Vincze-Bíró Andrea
A húsok, húskészítmények, halak szerepe és beépítése az egészséges étrendbe A húsok, húskészítmények, halak szerepe és beépítése az egészséges étrendbe
A húsok, a húskészítmények, a halak mindegyike teljes értékű fehérjeforrás, ezen kívül külön-külön további értékes tápanyagokat rejtenek magukban. Ennek ellenére ez az a csoport, ami a legtöbb kritikát kapja egészségre gyakorolt hatásai tekintetében.
Schmidt Judit