Szerző: Miből Mennyit Egyek | Lektor: Schmidt Judit

Padlizsán muszaka csirkehússal, tejmentes

Megéri a fáradtság, ha erről az ételről van szó. A padlizsán egy csekély energia-, mégis gazdag tápanyagtartalmú zöldség, ami sokféleképpen beilleszthető az egészségmegőrző étrendbe.

Hozzávalók 1 főre felnőttnek:

Padlizsán 250 g
Vitaminozott rizstej 100 ml
Paradicsom 80 g
Csirkemell 100 g
Vöröshagyma 30 g 
Paradicsompüré 30 g
Margarin, 55%-os TM 10 g
Durumliszt 10 g
Cukor 5 g
Olívaolaj 5 ml
Petrezselyemzöld 1 g
Fokhagyma 0,5 g
Csökkentett nátriumtartalmú só 0,5 g
Tojás 0,25 közepes darab
Feketebors 0,2 g
Fahéj 0,2 g
Szerecsendió 0,1 g

Elkészítési mód:

  1. A megmosott padlizsánt héjastól fél cm-es szeletekre vágjuk.
  1. Besózzuk, és egy órát állni hagyjuk.
  2. Ezután papírtörlővel szárazra töröljük.
  3. Egy réteg padlizsánt egy olajjal kikent tepsibe teszünk.
  4. A felső oldalukat is megkenjük olajjal, mindkét oldalát megpirítjuk, és egy tálra szedjük.
  5. A finomra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát a felmelegített olajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a darált húst és kevergetve pirítjuk.
  6. A paradicsomot megmossuk, forró vízbe mártva lehámozzuk a hájét, majd a húsát felszeleteljük.
  7. Beletesszük a paradicsomot, a paradicsompürét, az apróra vágott petrezselyemzöldet. Ízesítjük sóval, borssal és kevés őrölt fahéjjal.
  8. A besamelhez felforrósítjuk a tejfehérjementes margarint, belekeverjük a lisztet és rövid ideig kevergetve pirítjuk.
  9. Keverés mellett felengedjük a rizstejjel, felforraljuk, és 1 percig főzzük.
  10. A tűzről lehúzva belekeverjük a felvert tojást.
  11. Kevés sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük.
  12. Az olajjal kikent (vagy tapadásmentes) tepsibe egy réteg padlizsánt fektetünk, erre tesszük a hús felét.
  13. A rétegzést a padlizsánnal folytatjuk, amit a hús másik fele követ.
  14. A tetejét befedjük padlizsánnal, ráöntjük a kész besamelt.
  15. Közepesen meleg sütőben 1 órát sütjük, tálalás előtt 10 percet állni hagyjuk.
  16. Előző este érdemes előre elkészíteni.

Energia- és tápanyagtartalom:

Energia (kcal) 451
Zsír (g) 14,3
Telített zsírsav (g) 2,7
Koleszterin (mg) 105,5
Fehérje (g) 33,6
Szénhidrát (g) 46,3
Élelmi rost (g) 7
Hozzáadott cukor (g) 5
Nátrium (mg) 483,5
Allergének glutén, tojásfehérje
Becsült elkészítési idő 60-120 perc

KAPCSOLÓDÓ cikkek

A zöldségek és hüvelyesek szerepe és beépítése az egészséges étrendbe A zöldségek és hüvelyesek szerepe és beépítése az egészséges étrendbe
A zöldségek tárháza végtelen. Amilyen sokszínű, illatú, ízű és formájú változatuk létezik, annyiféleképpen készíthetjük el őket és olyan sok jótékony hatással rendelkeznek szervezetünk egészségére nézve.
Kiss-Tóth Bernadett
A húsok, húskészítmények, halak szerepe és beépítése az egészséges étrendbe A húsok, húskészítmények, halak szerepe és beépítése az egészséges étrendbe
A húsok, a húskészítmények, a halak mindegyike teljes értékű fehérjeforrás, ezen kívül külön-külön további értékes tápanyagokat rejtenek magukban. Ennek ellenére ez az a csoport, ami a legtöbb kritikát kapja egészségre gyakorolt hatásai tekintetében.
Schmidt Judit
Mit ehetsz, ha tejfehérje-allergiás vagy? Mit ehetsz, ha tejfehérje-allergiás vagy?
Hazánkban a tehéntej az egyik leggyakoribb allergiát kiváltó élelmiszer. A kecske, juh, bivaly, kanca, szamár tejére való kicserélése nem lehetséges, mivel gyakran keresztallergia áll fenn. Tudj meg többet arról, mit ehetsz, ihatsz tejfehérje-allergia estén!
Bartha Kinga