Szerző: Miből Mennyit Egyek | Lektor: Schmidt Judit

Sütőtökös lasagne, tejmentes

Tejfehérje-allergia esetén a tejet növényi italokkal (rizs-, szójatej), a túrót pedig tofuval helyettesíthetjük. A szója a húshoz hasonló értékes fehérjeforrás, a növényi italokat pedig kalciummal dúsítják.

Hozzávalók 1 főre felnőttnek:

Sütőtök 250 g
Vitaminozott rizstej 100 ml
Tofu, natúr 80 g
Durumtészta 60 g
Durumliszt 10 g
Margarin, 60%-os TM 10 g
Napraforgóolaj 5 ml
Fűszerpaprika 0,5 g
Csökkentett nátriumtartalmú só 0,4 g
Szerecsendió 0,1 g
Feketebors 0,05 g

Elkészítési mód:

  1. A felkockázott sütőtököt olajjal kikent tepsibe tesszük.
  2. Fűszerezzük az őrölt szerecsendióval, a fűszerpaprikával, a borssal, és kevés sóval.
  3. Lefedve alacsony hőfokon (180 oC), gyakran átforgatva megsütjük.
  4. A sütés legvégén hozzákeverjük a villával szétnyomkodott tofut.
  5. Kivesszük a sütőből és lefedve állni hagyjuk.
  6. A besamelhez a margarint felforrósítjuk, hozzákeverjük a lisztet, felengedjük a rizstejjel és kevergetve felforraljuk, ízesítjük kevés sóval és szerecsendióval.
  7. Egy olajozott tepsibe lasagne tésztát fektetünk, rákenünk egy réteg tölteléket, majd beborítjuk tésztával.
  8. A rétegzést úgy folytatjuk, hogy a tetejére tészta kerüljön.
  9. Meglocsoljuk a rizstejes besamellel és forró sütőbe tesszük.

Energia- és tápanyagtartalom:

Eneriga (kcal) 647
Zsír (g) 17,4
Telített zsírsav (g) 2,2
Koleszterin (mg) 0,56
Fehérje (g) 19,4
Szénhidrát (g) 102,44
Élelmi rost (g) 5,4
Hozzáadott cukor (g) 0
Nátrium (mg) 196,7
Allergének glutén, szója
Becsült elkészítési idő 30-60 perc

KAPCSOLÓDÓ cikkek

Mit ehetsz, ha tejfehérje-allergiás vagy? Mit ehetsz, ha tejfehérje-allergiás vagy?
Hazánkban a tehéntej az egyik leggyakoribb allergiát kiváltó élelmiszer. A kecske, juh, bivaly, kanca, szamár tejére való kicserélése nem lehetséges, mivel gyakran keresztallergia áll fenn. Tudj meg többet arról, mit ehetsz, ihatsz tejfehérje-allergia estén!
Bartha Kinga
A különböző lisztfajták felhasználási lehetőségei, egészségre gyakorolt hatásai A különböző lisztfajták felhasználási lehetőségei, egészségre gyakorolt hatásai
Egészen új megközelítésben ismertetjük a különféle liszteket, amelyek ezúttal – néhány kivételtől eltekintve – nem a megszokott alapanyagokból készültek.
Vincze-Bíró Andrea
A polifenolok egészségre gyakorolt hatásai A polifenolok egészségre gyakorolt hatásai
A különböző növényekben több mint nyolcezerféle polifenolt ismerünk. Szinte minden növényi eredetű élelmiszerben jelen vannak, mennyiségük és szerkezeti felépítésük igen változatos. Megmutatjuk ezeknek a rejtélyes hangzású vegyületeknek a főbb jellemzőit, hatásait, legfőbb forrásaikat.
Schmidt Judit