Szerző: Miből Mennyit Egyek | Lektor: Schmidt Judit

Töltött sült alma

Soha nem akarod majd kihagyni az uzsonnákat, ha ezt a töltött almát megkóstolod! Gluténmentes diétába illeszthető, de nem csak a lisztérzékenyek fogják értékelni.

Hozzávalók 1 főre felnőttnek:

Alma 1 közepes darab
Citrom 0,2 közepes darab
Narancslekvár 15 g
Darált dió 15 g
Fahéj 0,2 g
Tej, 1,5%-os 40 ml
Barnacukor 10 g

Elkészítési mód:

  1. Az előzőleg megdarált dióbelet, a barnacukrot és a mazsolát összekeverjük.
  2. Forró tejjel leöntjük, és kissé beforraljuk.
  3. A tűzről levéve hidegen belekeverjük a narancsdzsemet.
  4. Az almát meghámozzuk, kifúrjuk, de csak annyira, hogy a töltelék ne folyjon ki belőle. A citromlével meglocsoljuk, hogy ne barnuljon meg.
  5. Megtöltjük a diós masszával és sütőpapírral bélelt tepsiben megsütjük.
  6. Tálalás előtt meghintjük fahéjjal.

Energia- és tápanyagtartalom:

Energia (kcal) 253
Zsír (g) 9,9
Telített zsírsav (g) 2,4
Koleszterin (mg) 2,1
Fehérje (g) 4,9
Szénhidrát (g) 34,4
Élelmi rost (g) 5,7
Hozzáadott cukor (g) 17,5
Nátrium (mg) 31,6
Allergén tojásfehérje, laktóz, dió
Becsült elkészítési idő 30-60 perc

KAPCSOLÓDÓ cikkek

Az édességek és cukor szerepe és beépítése az egészséges étrendbe Az édességek és cukor szerepe és beépítése az egészséges étrendbe
Az édes íz szeretete emberi mivoltunk fő jellemzője, hisz legelső pozitív érzékszervi tapasztalatunk az anyatej édes ízéhez kapcsolható. Sokan elfelejtik, hogy az édes íz és az édesség is méltó részét képezheti egy egészséges étrendnek, ám a mértékre és a minőségre kiemelt figyelmet kell fordítanunk.
Kiss-Tóth Bernadett
Hogyan süssünk? Hogyan süssünk?
A sült ételeknek kellemes íze van, össze sem hasonlítható a főtt vagy párolttal. Azonban a sütés során nemcsak jobban károsodhatnak a tápanyagok, de az egészségre ártalmas anyagok is keletkezhetnek, ráadásul a zsiradékban sütés jelentősen növeli az ételek energiatartalmát is. Bemutatjuk, mire figyelj sütéskor, és hogyan csökkentheted a sült ételek zsiradéktartalmát.
Schmidt Judit
A gyümölcsök szerepe és beépítése az egészséges étrendbe A gyümölcsök szerepe és beépítése az egészséges étrendbe
A gyümölcsök előnye nagy tápértékükön, ezáltal a betegségek megelőzésében betöltött szerepükön túl, hogy édes ízük révén tökéletes alternatívaként szolgálnak a sok hozzáadott cukrot tartalmazó édességek helyett. Természetesen a gyümölcsök esetében is igaz, hogy friss, idényjellegű fajtáik szolgálják leginkább egészségünket.
Kiss-Tóth Bernadett