Szerző: Miből Mennyit Egyek | Lektor: Schmidt Judit

Padlizsán muszaka, csirkehússal, rizsliszttel

Megéri a fáradtság, ha erről az ételről van szó. A padlizsán egy csekély kalória-, mégis gazdag tápanyagtartalmú zöldség, ami sokféleképpen beilleszthető az egészségmegőrző étrendbe

Hozzávalók 1 főre felnőttnek:

Padlizsán 250 g
Tej, 1,5%-os 100 ml
Paradicsom 80 g
Csirkemell 80 g
Vöröshagyma 30 g
Sovány sajt 30 g
Paradicsompüré 30 g
Margarin, 55%-os 10 g
Rizsliszt GM 10 g
Cukor 5 g 
Olívaolaj 5 ml
Petrezselyemzöld 1 g
Fokhagyma 0,5 g
Csökkentett nátriumtartalmú só 0,5 g
Tojás 0,25 közepes darab
Feketebors 0,2 g
Fahéj 0,2 g
Szerecsendió 0,1 g

Elkészítési mód:

A megmosott padlizsánt héjastól fél cm-es szeletekre vágjuk.

  1. Besózzuk, és egy órát állni hagyjuk.
  2. Ezután papírtörlővel szárazra töröljük.
  3. Egy réteg padlizsánt egy olajjal kikent tepsibe teszünk.
  4. A felső oldalukat is megkenjük olajjal, mindkét oldalát megpirítjuk, és egy tálra szedjük.
  5. A finomra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát a felmelegített olajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a darált húst és kevergetve pirítjuk.
  6. A paradicsomot megmossuk, forró vízbe mártva lehámozzuk a hájét, majd a húsát felszeleteljük.
  7. Beletesszük a paradicsomot, a paradicsompürét, az apróra vágott petrezselyemzöldet. Ízesítjük sóval, borssal és kevés őrölt fahéjjal.
  8. A gluténmentes besamelhez felforrósítjuk a margarint, belekeverjük a rizslisztet és rövid ideig kevergetve pirítjuk.
  9. Keverés mellett felengedjük a tejjel, felforraljuk, és 1 percig főzzük.
  10. A tűzről lehúzva belekeverjük a reszelt sajt 1/3-át, a felvert tojást.
  11. Kevés sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük.
  12. Az olajjal kikent (vagy tapadásmentes) tepsibe egy réteg padlizsánt fektetünk, erre tesszük a hús felét.
  13. A rétegzést a padlizsánnal folytatjuk, amit a hús másik fele követ.
  14. A tetejét befedjük padlizsánnal, ráöntjük a kész besamelt, és megszórjuk reszelt sajttal.
  15. Közepesen meleg sütőben 1 órát sütjük, tálalás előtt 10 percet állni hagyjuk.
  16. Előző este érdemes előre elkészíteni.

Energia- és tápanyagtartalom:

Energia (kcal) 488
Zsír (g) 17,2
Telített zsírsav (g) 5
Koleszterin (mg) 110,3
Fehérje (g) 39
Szénhidrát (g) 43,7
Élelmi rost (g) 6,6
Hozzáadott cukor (g) 5
Nátrium (g) 904,3
Allergének tejfehérje, tojásfehérje
Becsült elkészítési idő 60-120 perc

KAPCSOLÓDÓ cikkek

A változatos gabonafogyasztás lehetőségei: a rizs szerepe és helye az étrendben A változatos gabonafogyasztás lehetőségei: a rizs szerepe és helye az étrendben
A rizs jelentősége a táplálkozásban vitathatatlan, hiszen a búza után a második legfontosabb gabonaféle. A világnépesség felének szolgál alapvető táplálékul. Különlegesebb változatai egyre ismertebbé válnak, azonban kevesen tudják, melyik mire jó. Cikkünkben a különböző rizsfajták világába kalauzolunk el, miközben azt is megtudhatod, hogy milyen előnyökkel jár e gabonafélék fogyasztása.
Vincze-Bíró Andrea
A húsok, húskészítmények, halak szerepe és beépítése az egészséges étrendbe A húsok, húskészítmények, halak szerepe és beépítése az egészséges étrendbe
A húsok, a húskészítmények, a halak mindegyike teljes értékű fehérjeforrás, ezen kívül külön-külön további értékes tápanyagokat rejtenek magukban. Ennek ellenére ez az a csoport, ami a legtöbb kritikát kapja egészségre gyakorolt hatásai tekintetében.
Schmidt Judit
A különböző lisztfajták felhasználási lehetőségei, egészségre gyakorolt hatásai A különböző lisztfajták felhasználási lehetőségei, egészségre gyakorolt hatásai
Egészen új megközelítésben ismertetjük a különféle liszteket, amelyek ezúttal – néhány kivételtől eltekintve – nem a megszokott alapanyagokból készültek.
Vincze-Bíró Andrea