Szerző: Miből Mennyit Egyek | Lektor: Schmidt Judit

Töltött burgonya túróval, kis adag

Húsos levesek után jobb egy vegetáriánus főétel, nem mindegy azonban, milyen termékeket használunk fel, hisz például a tejtermékek is tartalmaznak koleszterint. Emiatt a túró, tejföl is legyen zsírszegény!

Hozzávalók 1 főre felnőttnek:

Burgonya 200 g
Sovány tehéntúró 90 g
Kefír 20 g
Tojás 0,25 közepes darab
Repceolaj 5 ml
Petrezselyemzöld 1 g
Fokhagyma 0,5 g
Csökkentett nátriumtartalmú só 0,5 g
Feketebors 0,06 g
Majoránna 0,06 g

Elkészítési mód:

  1. A burgonyát megmossuk, a héjában megfőzzük.
  2. Ha megfőtt, meghámozzuk, kettévágjuk, és kissé kivájjuk.
  3. A túrót áttörjük, belekeverjük a tojássárgáját, a felvert tojásfehérjét, a kivájáskor keletkezett burgonyadarabkákat, a zöld és száraz fűszereket.
  4. Ezt a masszát beletöltjük a burgonyákba.
  5. A megtöltött burgonyákat egy tepsibe tesszük, meglocsoljuk kevés olajjal.
  6. Közepes tűznél kb. 30 perc alatt készre sütjük.
  7. Tálalásnál meglocsoljuk kevés kefirrel.

Energia- és tápanyagtartalom:

Energia (kcal) 328
Zsír (g) 7
Telített zsírsav (g) 1
Koleszterin (mg) 48
Fehérje (g) 20
Szénhidrát (g) 45
Élelmi rost (g) 5
Hozzáadott cukor (g) 0
Nátrium (mg) 186
Allergének tejfehérje, tojásfehérje, laktóz
Becsült elkészítési idő 60-120 perc

KAPCSOLÓDÓ cikkek

A gabonafélék és a burgonya szerepe és beépítése az egészséges étrendbe A gabonafélék és a burgonya szerepe és beépítése az egészséges étrendbe
A gabonafélék olyan szerepet töltenek be a táplálkozásunkban, mint a ház alapozása az építkezésben. Alap nélkül pedig összedől a ház.
Kiss-Tóth Bernadett
Hogyan süssünk? Hogyan süssünk?
A sült ételeknek kellemes íze van, össze sem hasonlítható a főtt vagy párolttal. Azonban a sütés során nemcsak jobban károsodhatnak a tápanyagok, de az egészségre ártalmas anyagok is keletkezhetnek, ráadásul a zsiradékban sütés jelentősen növeli az ételek energiatartalmát is. Bemutatjuk, mire figyelj sütéskor, és hogyan csökkentheted a sült ételek zsiradéktartalmát.
Schmidt Judit
Tej, tejtermékek szerepe és beépítése az egészséges étrendbe Tej, tejtermékek szerepe és beépítése az egészséges étrendbe
A tej és tejtermékek a gyermekek növekedéséhez és fejlődéséhez elengedhetetlen élelmiszerként élnek a köztudatban jelentős kalciumtartalmuk miatt. További előnyük, hogy széles választékban kaphatók, így biztosítva az étrend változatosságát.
Kiss-Tóth Bernadett