Szerző: Miből Mennyit Egyek | Lektor: Schmidt Judit

Csirkeraguleves, kis adag

Ha tenni szeretnénk szívünk védelméért, fontos, hogy naponta többször is fogyasszunk zöldségféléket. Ezért előnyös, ha minden napra jut zöldségleves is, például ez az ízletes csirkeraguleves.

Hozzávalók 1 főre felnőttnek:

Csirkemell 60 g
Zöldbab 40 g
Sárgarépa 40 g
Zeller 25 g
Petrezselyemgyökér 20 g
Vöröshagyma 15 g
Friss citromlé 15 ml
Durumliszt 8 g
Repceolaj 5 ml
Petrezselyemzöld 3 g
Csökkentett nátriumtartalmú só 0,2 g
Fehérbors 0,3 g

Elkészítési mód:

  1. A zöldségeket megtisztítjuk, apróra vágjuk a petrezselyemzölddel együtt.
  2. Az olajon üvegesre pároljuk az apróra vágott hagymát.
  3. Rátesszük a kockákra vágott húst, ízesítjük a fűszerekkel.
  4. Átpirítjuk, majd hozzátesszük a tisztított, megmosott apróra vágott vegyes zöldségeket, valamint az apróra vágott petrezselymet.
  5. Zsírjára pirítjuk, majd liszttel megszórjuk, alaposan elkeverjük.
  6. Felengedjük kevés vízzel, és fedő alatt pároljuk.
  7. Többször visszapótoljuk az elpárolgott vizet.
  8. Amikor a hús és a zöldségek is megpuhultak, felengedjük a megfelelő mennyiségű vízzel.
  9. Alaposan átforraljuk, utóízesítjük citromlével.

Energia- és tápanyagtartalom:

Energia (kcal) 197
Zsír (g) 5,5
Telített zsírsav (g) 0,5
Koleszterin (mg) 36
Fehérje (g) 18
Szénhidrát (g) 17
Élelmi rost (g) 5
Hozzáadott cukor (g) 0
Nátrium (mg) 180
Allergének glutén, zeller
Becsült elkészítési idő 30-60 perc

KAPCSOLÓDÓ cikkek

A sózás szerepe és beillesztése az egészséges étrendbe A sózás szerepe és beillesztése az egészséges étrendbe
Egy csipet só fokozza az ételek, még az édes ételek ízét is. Azonban figyelni kell arra, hogy mekkora az egy csipet és az sem mindegy, hogy hány csipet kerül egy ételbe. A nátriumfelvételhez legnagyobb részben az élelmiszeripari termékekben található, valamint a sütés, főzés során felhasznált konyhasó járul hozzá.
Kiss-Tóth Bernadett
A különféle növényi olajok felhasználási lehetőségei és egészségre gyakorolt hatásai A különféle növényi olajok felhasználási lehetőségei és egészségre gyakorolt hatásai
Az ételkészítéshez felhasználható zsiradékok köre az utóbbi időben egyre bővül. A sütéshez, főzéshez általánosan használt növényi olajokon kívül egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a különféle salátaolajok. A következőkben ezekből mutatunk be néhányat.
Vincze-Bíró Andrea
A húsok, húskészítmények, halak szerepe és beépítése az egészséges étrendbe A húsok, húskészítmények, halak szerepe és beépítése az egészséges étrendbe
A húsok, a húskészítmények, a halak mindegyike teljes értékű fehérjeforrás, ezen kívül külön-külön további értékes tápanyagokat rejtenek magukban. Ennek ellenére ez az a csoport, ami a legtöbb kritikát kapja egészségre gyakorolt hatásai tekintetében.
Schmidt Judit