Szerző: Miből Mennyit Egyek | Lektor: Schmidt Judit

Brassói feltét, csirkehúsból, kis adag

Nem feltétlenül kell kedvenc magyaros ételeinket kizárnunk az étrendünkből, ha odafigyelünk a zsírszegénységre. A zsírszegény csirkemellel készítve a brassói éppoly finom, mint ahogy azt megszoktuk.

Hozzávalók 1 főre felnőttnek:

Csirkemell, bőr nélkül 80 g
Vöröshagyma 10 g
Repceolaj 5 ml
Fokhagyma 1 g
Csökkentett nátriumtartalmú só 0,2 g
Majoránna 0,06 g

Elkészítési mód:

  1. Az apróra vágott vöröshagymát az olajon üvegesre pároljuk.
  2. Rátesszük a kis kockákra vágott húst.
  3. Ízesítjük sóval, majoránnával.
  4. Az elpárolgott vizet pótolva, többször lepirítjuk.
  5. Majd rátesszük a zúzott fokhagymát.
  6. Ismét vizet öntünk hozzá, és fedő alatt puhára pároljuk.

Energia- és tápanyagtartalom:

Energia (kcal) 134
Zsír (g) 5
Telített zsírsav (g) 0,5
Koleszterin (mg) 48
Fehérje (g) 20
Szénhidrát (g) 1,5
Élelmi rost (g) 0,3
Hozzáadott cukor (g) 0
Nátrium (mg) 125
Allergének -
Becsült elkészítési idő 30-60 perc

KAPCSOLÓDÓ cikkek

A húsok, húskészítmények, halak szerepe és beépítése az egészséges étrendbe A húsok, húskészítmények, halak szerepe és beépítése az egészséges étrendbe
A húsok, a húskészítmények, a halak mindegyike teljes értékű fehérjeforrás, ezen kívül külön-külön további értékes tápanyagokat rejtenek magukban. Ennek ellenére ez az a csoport, ami a legtöbb kritikát kapja egészségre gyakorolt hatásai tekintetében.
Schmidt Judit
Sócsökkentő praktikák Sócsökkentő praktikák
A magas vérnyomás kezelésében az étrend is kiemelt szereppel bír. A túlzott mennyiségben felvett nátrium, amely a konyhasó egyik összetevője, vízvisszatartó hatása révén fokozza a vérnyomást, ezzel a szív munkáját nehezíti. A nátrium felvételéhez legnagyobb részben az élelmiszeripari termékekben található, valamint a sütés, főzés során felhasznált konyhasó járul hozzá. Tippeket adunk arra, hogy miként csökkentheted mégis az étrendedben található felesleges só, vagyis nátrium mennyiségét.
Schmidt Judit
Hogyan süssünk? Hogyan süssünk?
A sült ételeknek kellemes íze van, össze sem hasonlítható a főtt vagy párolttal. Azonban a sütés során nemcsak jobban károsodhatnak a tápanyagok, de az egészségre ártalmas anyagok is keletkezhetnek, ráadásul a zsiradékban sütés jelentősen növeli az ételek energiatartalmát is. Bemutatjuk, mire figyelj sütéskor, és hogyan csökkentheted a sült ételek zsiradéktartalmát.
Schmidt Judit