Szerző: Miből Mennyit Egyek | Lektor: Schmidt Judit

Csirkemellpörkölt, kis adag

A magyaros ízekről sem kell feltétlenül lemondanunk, nem mindegy azonban, miből főzünk. Zsírszegény húsból, csökkentett nátriumtartalmú sóval, kevés olajjal a pörkölt egyszerre lesz finom és egészséges!

Hozzávalók 1 főre felnőttnek:

Csirkemell 80 g
Vöröshagyma 40 g
Zöldpaprika 20 g
Paradicsom 10 g
Repceolaj 5 ml
Fűszerpaprika 2 g
Csökkentett nátriumtartalmú só 0,4 g
Feketebors 0,2 g

Elkészítési mód:

  1. Az apróra vágott vöröshagymát az olajon üvegesre pároljuk.
  2. Beletesszük az előkészített, feldarabolt csirkehúst.
  3. Sóval ízesítjük.
  4. Zsírjára pirítjuk, felengedjük kevés vízzel, majd megint lepirítjuk.
  5. Ismét vizet öntünk alá, őrölt borssal, fűszerpaprikával és a karikára vágott paprikával, feldarabolt paradicsommal tovább ízesítjük.
  6. Fedő alatt, néhányszor megkeverve készre pároljuk.

Energia- és tápanyagtartalom:

Energia (kcal) 158
Zsír (g) 5
Telített zsírsav (g) 0,5
Koleszterin (mg) 48
Fehérje (g) 21
Szénhidrát (g) 6
Élelmi rost (g) 2
Hozzáadott cukor (g) 0
Nátrium (mg) 162
Allergének -
Becsült elkészítési idő 30-60 perc

KAPCSOLÓDÓ cikkek

A különféle növényi olajok felhasználási lehetőségei és egészségre gyakorolt hatásai A különféle növényi olajok felhasználási lehetőségei és egészségre gyakorolt hatásai
Az ételkészítéshez felhasználható zsiradékok köre az utóbbi időben egyre bővül. A sütéshez, főzéshez általánosan használt növényi olajokon kívül egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a különféle salátaolajok. A következőkben ezekből mutatunk be néhányat.
Vincze-Bíró Andrea
A húsok, húskészítmények, halak szerepe és beépítése az egészséges étrendbe A húsok, húskészítmények, halak szerepe és beépítése az egészséges étrendbe
A húsok, a húskészítmények, a halak mindegyike teljes értékű fehérjeforrás, ezen kívül külön-külön további értékes tápanyagokat rejtenek magukban. Ennek ellenére ez az a csoport, ami a legtöbb kritikát kapja egészségre gyakorolt hatásai tekintetében.
Schmidt Judit
Hogyan süssünk? Hogyan süssünk?
A sült ételeknek kellemes íze van, össze sem hasonlítható a főtt vagy párolttal. Azonban a sütés során nemcsak jobban károsodhatnak a tápanyagok, de az egészségre ártalmas anyagok is keletkezhetnek, ráadásul a zsiradékban sütés jelentősen növeli az ételek energiatartalmát is. Bemutatjuk, mire figyelj sütéskor, és hogyan csökkentheted a sült ételek zsiradéktartalmát.
Schmidt Judit