Szerző: Miből Mennyit Egyek | Lektor: Schmidt Judit

Mazsolás muffin, xilittel 2 darab

A legkönnyebben elkészíthető sütemények a muffinok, csak keverjük össze a hozzávalókat és már süthetjük is. Legjobb, ha teljes kiőrlésű lisztet és cukor, méz helyett édesítőszert teszünk hozzá.

Hozzávalók 1 főre felnőttnek:

Zabliszt 20 g
Xilit 20 g
Mazsola 20 g
Olívaolaj 5 ml
Sütőpor 3 g
Tojás 0,5 közepes darab
Fahéj 0,1 g
Szegfűbors 0,1 g
Csökkentett nátriumtartalmú só 0,1 g

Elkészítési mód:

  1. Öntsük össze egy nagy keverő tálba a zablisztet, a fűszereket, a sütőport és az édesítőszert!
  2. Egy tálban keverjük össze a tojást és az olajat, majd a darabokra tört csokoládét!
  3. Majd az egészet öntsük az előbbi tálba!
  4. Egy tapadásmentes muffinformát 2/3 részig töltsünk meg a híg tésztával!
  5. Előmelegített sütőben kb. 15-20 percig süssük közepes lángon, 200-220 °C-on!

Tipp: Eritrittel is elkészíthető, ebben az esetben az energia- és szénhidráttartalma is csökken.

Energia- és tápanyagtartalom:

Energia (kcal) 220
Zsír (g) 8
Telített zsírsav (g) 1,5
Koleszterin (mg) 90
Fehérje (g) 6
Szénhidrát (g) 33
Élelmi rost (g) 2,5
Hozzáadott cukor (g) 0
Nátrium (mg) 415
Allergének tojásfehérje, tejfehérje, glutén
Becsült elkészítési idő 30-60 perc

KAPCSOLÓDÓ cikkek

Az édességek és cukor szerepe és beépítése az egészséges étrendbe Az édességek és cukor szerepe és beépítése az egészséges étrendbe
Az édes íz szeretete emberi mivoltunk fő jellemzője, hisz legelső pozitív érzékszervi tapasztalatunk az anyatej édes ízéhez kapcsolható. Sokan elfelejtik, hogy az édes íz és az édesség is méltó részét képezheti egy egészséges étrendnek, ám a mértékre és a minőségre kiemelt figyelmet kell fordítanunk.
Kiss-Tóth Bernadett
A különböző lisztfajták felhasználási lehetőségei, egészségre gyakorolt hatásai A különböző lisztfajták felhasználási lehetőségei, egészségre gyakorolt hatásai
Egészen új megközelítésben ismertetjük a különféle liszteket, amelyek ezúttal – néhány kivételtől eltekintve – nem a megszokott alapanyagokból készültek.
Vincze-Bíró Andrea
A legújabb trendek a finomított cukor kiváltására A legújabb trendek a finomított cukor kiváltására
Az édes ízű élelmiszerek, ételek kedvelése nem csak fiatal korban jellemző, a felnőtteket és időseket egyaránt csábítják az édes falatok. Ami ízletes, az többnyire igen energiadús is, így ha az ember nem figyel oda kellően, könnyen felborulhat az energia-egyensúly. Az alábbiakban bemutatunk néhány, a finomított cukor helyettesítésére alkalmas, újabb keletű édesítőszert, amelyekkel az ízletesség megtartása mellett jelentős mennyiségű energiát lehet megspórolni.
Vincze-Bíró Andrea