Szerző: Miből Mennyit Egyek | Lektor:

Töltött édesburgonya túróval

Az édesburgonya, más néven a batáta szénhidráttartalma is gyorsan felszívódik, bár rosttartalma miatt a hagyományos burgonyához képest mégis valamivel lassabban. A cukorbetegeknek ugyanakkor mért mennyiségben javasolt elfogyasztaniuk a batátát is.

Hozzávalók 1 főre felnőttnek:

Édesburgonya 200 g
Sovány tehéntúró 70 g
Tejföl, 12%-os 20 g
Tojás 0,25 közepes darab
Repceolaj 5 ml
Petrezselyemzöld 1 g
Fokhagyma 0,5 g
Csökkentett nátriumtartalmú só 0,5 g
Feketebors 0,06 g
Majoránna 0,06 g

Elkészítési mód:

  1. Az édesburgonyát burgonyát megmossuk, a héjában megfőzzük.
  2. Ha megfőtt, meghámozzuk, kettévágjuk, és kissé kivájjuk.
  3. A túrót áttörjük, belekeverjük a tojássárgáját, a felvert tojásfehérjét, a kivájáskor keletkezett burgonyadarabkákat, a zöld és száraz fűszereket.
  4. Ezt a masszát beletöltjük a burgonyákba.
  5. A megtöltött édesburgonyákat egy tepsibe tesszük, meglocsoljuk kevés olajjal.
  6. Közepes tűznél kb. 30 perc alatt készre sütjük.
  7. Tálalásnál meglocsoljuk kevés tejföllel.

Energia- és tápanyagtartalom:

Energia (kcal) 309,7
Zsír (g) 8,36
Telített zsírsav (g) 2,1
Koleszterin (mg) 56,8
Fehérje (g) 15,02
Szénhidrát (g) 44,1
Élelmi rost (g) 6,1
Hozzáadott cukor (g) 0
Nátrium (mg) 269,4
Allergének tejfehérje, tojásfehérje. laktóz
Becsült elkészítési idő 60-120 perc