Hozzávalók 1 főre felnőttnek:
Padlizsán | 250 g |
Tej, 1,5%-os | 100 ml |
Paradicsom | 80 g |
Csirkemell | 80 g |
Vöröshagyma | 30 g |
Sovány sajt | 30 g |
Paradicsompüré | 30 g |
Margarin, 55%-os | 10 g |
Durumliszt | 10 g |
Cukor | 5 g |
Olívaolaj | 5 ml |
Petrezselyemzöld | 1 g |
Fokhagyma | 0,5 g |
Csökkentett nátriumtartalmú só | 0,3 g |
Tojás | 0,25 közepes darab |
Feketebors | 0,2 g |
Fehéj | 0,2 g |
Szerecsendió | 0,1 g |
Elkészítési mód:
- A megmosott padlizsánt héjastól fél cm-es szeletekre vágjuk. Besózzuk, és egy órát állni hagyjuk.
- Ezután papírtörlővel szárazra töröljük.
- Egy réteg padlizsánt egy olajjal kikent tepsibe teszünk.
- A felső oldalukat is megkenjük olajjal, mindkét oldalát megpirítjuk, és egy tálra szedjük.
- A finomra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát a felmelegített olajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a darált húst és kevergetve pirítjuk.
- A paradicsomot megmossuk, forró vízbe mártva lehámozzuk a hájét, majd a húsát felszeleteljük.
- Beletesszük a paradicsomot, a paradicsompürét, az apróra vágott petrezselyemzöldet. Ízesítjük sóval, borssal, cukorral és kevés őrölt fahéjjal.
- A besamelhez felforrósítjuk a margarint, belekeverjük a lisztet és rövid ideig kevergetve pirítjuk.
- Keverés mellett felengedjük a tejjel, felforraljuk, és 1 percig főzzük.
- A tűzről lehúzva belekeverjük a reszelt sajt 1/3-át, a felvert tojást.
- Kevés sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük.
- Az olajjal kikent (vagy tapadásmentes) tepsibe egy réteg padlizsánt fektetünk, erre tesszük a hús felét.
- A rétegzést a padlizsánnal folytatjuk, amit a hús másik fele követ.
- A tetejét befedjük padlizsánnal, ráöntjük a kész besamelt, és megszórjuk reszelt sajttal.
- Közepesen meleg sütőben 1 órát sütjük, tálalás előtt 10 percet állni hagyjuk.
- Előző este érdemes előre elkészíteni.
Energia- és tápanyagtartalom:
Energia (kca) | 488,6 |
Zsír (g) | 17,2 |
Telített zsírsav (g) | 5 |
Koleszterin (mg) | 110,3 |
Fehérje (g) | 39,6 |
Szénhidrát (g) | 43 |
Élelmi rost (g) | 6,7 |
Hozzáadott cukor (g) | 5 |
Nátrium (mg) | 855 |
Allergének | glutén, tejfehérje, tojásfehérje, laktóz |
Becsült elkészítési idő | 60-120 perc |