Szerző: Miből Mennyit Egyek | Lektor:

Gyömbérkeksz 4 darab

Karácsony ízű, illatozó sütemény, igazán megteremti az ünnepi hangulatot, és a hozzáadott tönkölylisztnek köszönhetően nagy rosttartalmú is. Csak nehogy több fogyjon belőle, mint kellene!

Hozzávalók 1 főre felnőttnek:

Margarin, 55%-os 10 g
Tönkölybúza liszt 56 g
Barnacukor 32 g
Szódabikarbóna 0,64 g
Tojásfehérje 0,6 közepes darab
Csökkentett nátriumtartalmú só 0,25 g
Szerecsendió 0,2 g
Gyömbér 0,2 g
Szegfűszeg 0,08 g
Fahéj 0,02 g

Elkészítési mód:

  1. Keverjük ki alaposan a margarint a cukorral, majd adjuk hozzá a tojásfehérjéket!
  2. Egy külön tálban keverjük össze az átszitált teljes kiőrlésű lisztet, a szódabikarbónát és a fűszereket (fahéj, gyömbér, szegfűszeg, szerecsendió)!
  3. Fokozatosan adjuk hozzá ezt a lisztes keveréket a margarinos-tojásos keverékhez!
  4. Végül adjuk hozzá a sót!
  5. Hűtsük le a tésztát, hogy kemény legyen!
  6. Melegítsük elő a sütőt 175 fokra!
  7. Egy sütőpapírral befedett tepsiben helyezzük el a 2 cm-s golyókká formált tésztát, ügyelve arra, hogy legyen köztük bőven hely!
  8. Süssük 10 percen át!
  9. Tálalás előtt hagyjuk kihűlni!

 Energia- és tápanyagtartalom:

Energia (kcal) 304
Zsír (g) 0,36
Telített zsírsav (g) 1,56
Koleszterin (mg) 0,5
Fehérje (g) 7,3
Szénhidrát (g) 53,3
Élelmi rost (g) 0,4
Hozzáadott cukor (g) 32
Nátrium (g) 301
Allergének tojásfehérje, glutén, tejfehérje, fahéj, gyömbér
Becsült elkészítési idő 60-120 perc