Szerző: Miből Mennyit Egyek | Lektor:

Sütőtökös lasagne

Látásunk egészségéért érdemes narancssárga zöldségeket fogyasztanunk, amelyeknek a színanyagát a béta-karotin (az A-vitamin előanyaga) adja. Az itt bemutatott fogás mennyei íze már csak ráadás.

Hozzávalók 1 főre felnőttnek:

Sütőtök 250 g
Tej, 1,5%-os 100 ml
Sovány tehéntúró 60 g
Durumtészta 60 g
Durumliszt 10 g
Margarin, 60%-os 10 g 
Sovány sajt 10 g
Napraforgóolaj 5 ml
Fűszerpaprika 0,5 g
Csökkentett nátriumtartalmú só 0,4 g
Szerecsendió 0,1 g
Feketebors 0,01 g

Elkészítési mód:

  1. A felkockázott sütőtököt olajjal kikent tepsibe tesszük.
  2. Fűszerezzük az őrölt szerecsendióval, a fűszerpaprikával, a borssal, és kevés sóval.
  3. Lefedve alacsony hőfokon (180 oC), gyakran átforgatva megsütjük.
  4. A sütés legvégén hozzákeverjük a túrót.
  5. Kivesszük a sütőből és lefedve állni hagyjuk.
  6. A besamelhez a margarint felforrósítjuk, hozzákeverjük a lisztet, felengedjük tejjel és kevergetve felforraljuk, ízesítjük kevés sóval és szerecsendióval.
  7. Egy olajozott tepsibe lasagne tésztát fektetünk, rákenünk egy réteg tölteléket, majd beborítjuk tésztával.
  8. A rétegzést úgy folytatjuk, hogy a tetejére tészta kerüljön.
  9. Meglocsoljuk besamellel és forró sütőbe tesszük.
  10. Tíz perc után megszórjuk reszelt sajttal és az egészet készre sütjük.

Tipp: Laktózérzékenyek kipróbálhatják laktózmentes túróból és tejből.

Energia- és tápanyagtartalom:

Energia (kcal) 657
Zsír (g) 15,8
Telített zsírsav (g) 3,7
Koleszterin (mg) 10,2
Fehérje (g) 27
Szénhidrát (g) 100,7
Élelmi rost (g) 4,9
Hozzáadott cukor (g) 0
Nátrium (mg) 361
Allergének glutén, tejfehérje, laktóz
Becsült elkészítési idő 30-60 perc