Szerző: Moharos Melinda | Lektor: Dr. Biró Lajos

Hogyan hat a kávé a szellemi fittségre?

Régóta kutatják a koffein egészségre gyakorolt hatásait, elsősorban a szív- és érrendszerre vonatkozóan, azonban a koffein valamint a kognitív funkciók közötti lehetséges kapcsolatok vizsgálata során is több alkalommal pozitív eredmények születtek.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) 2015 májusban jelentette meg a legújabb, mintegy 120 oldalas átfogó tanulmányát a koffeinfogyasztás biztonságosságáról. Ez alapján a napi 400 mg koffein fogyasztása nem jelent egészségi kockázatot. Ez alól kivételt csupán a várandós nők jelentenek: részükre továbbra is 200 mg-ban állapították meg a napi biztonságos koffeinmennyiség felső határát.

Ez a mennyiség bőven lefedi az európai uniós átlagfogyasztást:

Nagyon idős (75 évesek és idősebbek): 22-417 mgIdős (65-75 éves): 23-362 mgFelnőtt (18-65 éves): 37-319 mgFiatal felnőtt (10-18 éves): 0,4-1,4 mg/kgGyermek (3-10 éves): 0,2-2,0 mg/kgKisgyermek (12-16 éves): 0-2,1 mg/kg

Te is meg tudod becsülni a saját napi koffeinfogyasztásodat az alábbi táblázat segítségével:

A leggyakoribb koffeinforrások

Instant kávé

75 mg/190 ml

Egy csésze főzött kávé

85 mg/190 ml

Egy csésze forrázott tea

50 mg/190 ml

Egy pohár energiaital (hozzáadott koffeinnel vagy guaranával)

28-87 mg/250 ml

Kólák (diétás vagy normál)

8-53 mg/250 ml

Csokoládé

5,5-35,5 mg/50 g szelet

www.eufic.org

A kávé- és teafogyasztás hatása a keringésre

A kávé, tea, kakaó élettani szempontból komplex rendszernek számítanak, akár többezer aktív összetevővel, mi most ebben a cikkben kiemelten a koffeinnel foglalkozunk.

Az EFSA állásfoglalása szerint bár a koffein rövidtávon emeli a vérnyomást, a rendszeres, hosszútávú (mérsékelt) koffeinfogyasztás nem mutat összefüggést a magasvérnyomás betegséggel, az agyvérzéssel, a szívelégtelenséggel, a szívkoszorúér-betegséggel – bár ez utóbbinál az adatok nem teljesen egyértelműek.

A feketetea fogyasztása és a vérnyomás kapcsolatát vizsgálva meglepő eredményre jutott egy kutatás: mintegy 10%-kal csökkent az éjszakai vérnyomás (az első [szisztolés] és a második [diasztolés] érték is) már az első naptól, és ez a hatás megmaradt a vizsgálat féléves időtartama alatt, de a nappal mért vérnyomásnál ez a különbség nem volt szignifikáns (jelentős mértékű). A nem várt hatásért valószínűleg nem a koffein, hanem a tea egyéb összetevői voltak a felelősek, ugyanakkor további kutatások szükségesek, hogy kiderüljön, pontosan mely összetevő(k) okozzák a jelenséget.

Egy 140 220 fő részvételével zajló vizsgálat fordított arányosságot talált a mérsékelt kávéfogyasztás és a szívinfarktus kockázata között: azaz kisebb a kockázata annak, aki napi 4 adag kávét iszik, mint aki egyet sem. Hasonlóan váratlan eredményre jutott egy másik kutatás is: nők esetében a kevés kávéfogyasztás vagy éppen a „nem kávézás” jelenthet megnövekedett kockázatot az agyvérzés (sztrók) szempontjából.

A kakaófogyasztás hatással lehet az időkori szellemi hanyatlásra?

Egy kutatás során, 90, enyhe memóriazavarral élő idős ember naponta ivott különböző flavonoltartalmú kakaót, 8 héten keresztül. Az eredmények alapján 8 hét alatt javulást tapasztaltak a vérnyomás és az inzulinérzékenység tekintetében, valamint - feltételezhetően ezzel összefüggésben – javultak a kognitív képességek, például a munkamemória, a rövid- és hosszútávú memória. Ezek alapján valószínűsítik, hogy a flavonoidtartalmú élelmiszereknek kedvező hatása lehet a szellemi kapacitásra.

shutterstock.com

A kávéfogyasztás, mint az Alzheimer-kór lehetséges ellenszere?

Az Alzheimer Társaság 2015. évi nemzetközi konferenciáján elhangzott kutatás szerint, amelyben a vizsgált személyek átlagéletkora 73,7 év volt, a nagyobb koffeinfelvétel összefüggést mutatott mind a jobb memória, mind pedig a cselekvési működések között. A koffeinfogyasztás és a memória kapcsán ugyanazt a kapcsolatot találták, legyen szó alacsony, mérsékelt, vagy nagy mennyiségű kávéfogyasztásról.

Több alkalommal valószínűsítették, hogy a koffeinfelvétel a középkorúaknál, valamint az enyhe kognitív károsodásban (például a korral járó memóriazavarokban) szenvedők esetében kedvező hatással lehet a későbbi demencia kialakulásának vagy állapotromlásának a kockázatára. Két éves utánkövetéses vizsgálat során azoknak, akiknek nem romlott a kognitív teljesítménye, átlagosan kétszeres mennyiségű volt a koffeinszint a vérében, azokhoz képest, akiknek tovább romlott a demenciája.

Számos alkalommal kutatták a koffein és a kognitív funkciók közötti lehetséges kapcsolatokat, és elmondható, hogy több alkalommal pozitív eredmények születtek. Azonban ezek a kutatások általában kis létszámú, speciális csoportokat vizsgáltak, ezért egyelőre nem lehet az eredményekből határozott állásfoglalást megfogalmazni, de irányt mutathatnak a későbbi, átfogóbb vizsgálatok számára.

A számos pozitívum mellett megemlítendő, hogy az esti koffeinfogyasztás, különösen idős embereknél okozhat nyugtalanságot, alvászavart is. Többek közt ezért sem ajánlott a nagymértékű koffeinfelvétel.

Irodalom

EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA): Scientific Opinion on the safety of caffeine. EFSA Journal, 2015;13(5):4102.

Ferrar P. M., Taylor E. N., Gambaro G., Curhan G. C.: Caffeine intake and the risk of kidney stones. Am J Clin Nutr., 2014;100(6):1596-1603.

European Food Safety Authority: Caffeine. EFSA explains risk assesment.

Hodgson J. M., Croft K. D., et al.: Black tea lowers the rate of blood pressure variation: a randomized controlled trial. Am J Clin Nutr, 2013;97(5)943-950.

Mostofsky E. et al.: Habitual Coffee Consumption and Risk of Heart Failure, A Dose-Response Meta-Analysis. Circ Heart Fail. 2012;5(4):401–405.

Larsson S. C. et al.: Coffee Consumption and Risk of Stroke in Women. Stroke. 2011;42(4):908-912.

Chute M. P. et al.: Moderate Caffeine Consumption Is Associated with Better Memory Scores in Clinically Normal Older Adults. Alzheimer’s&Dementia. Journal of the Alzheimer’s Association, 2015;11(7):715-716.

Block J.: Caffeine May Boost Memory, Executive Function. 2015.07.24.

Cao C. et al.: High Blood Caffeine Levels in MCI Linked to Lack of Progression to Dementia. Journal of Alzheimer’s Disease, 2012;30(3):559–572.

Song J., Xu H, Liu F., Feng L.: Tea and cognitive health in late life: current evidence and future directions. J Nutr Health Aging, 2012;16(1):31-34.

Desideri G., Kwik-Uribe C. et al.: Benefits in Cognitive Function, Blood Pressure, and Insulin Resistance Through Cocoa Flavanol Consumption in Elderly Subjects With Mild Cognitive Impairment: The Cocoa, Cognition, and Aging (CoCoA) Study. Hypertension. 2012;60(3):794-801.

KAPCSOLÓDÓ cikkek

A kávéfogyasztás egészségre gyakorolt hatásai A kávéfogyasztás egészségre gyakorolt hatásai
A kávé mindennapjaink részét képezi, még akkor is lépten-nyomon találkozhatsz az illatával, ha nem is fogyasztod vagy nem rendszeresen. Sokak számára a nap indításához elengedhetetlen kellék, míg mások inkább a délutáni bágyadtságukat enyhítik vele. Nem kérdés, sokan szeretik, és ezért felmerül a kérdés, vajon milyen egészségi hatásai vannak a fogyasztásának.
Schmidt Judit
A folyadékfogyasztás hatása az agyműködésre A folyadékfogyasztás hatása az agyműködésre
Nem elhanyagolható a folyadék-, vagyis a vízfogyasztás szerepe. Ha nem iszunk eleget, vérünk besűrűsödik, a szív munkája nehezebb, mert a viszkózusabb (nagyobb súrlódású) vért kell pumpálnia az erekben, amely így lassabban, nehezebben jut el a sejtekhez, így azok nem kapnak elég oxigént, tápanyagot sem.
Schmidt Judit
A tea egészségre gyakorolt hatásai A tea egészségre gyakorolt hatásai
Nem mindegy, milyen fajta teát iszunk, ahogyan az sem, hogyan készítjük el. A napszak, a hangulatunk, de akár egészségi állapotunk szerint is más és másfajta tea élvezetével tehetjük teljesebbé életünket. Írásunkból megtudható, miért jó teázni, és melyik tea hogyan védi az egészségünket.
Schmidt Judit
Fekete vagy zöld? Melyik teát válaszd? Fekete vagy zöld? Melyik teát válaszd?
A zöldteával és a feketeteával, azok némileg eltérő összetétele és egészségügyi hatásai miatt, külön foglalkozunk.
Schmidt Judit