Szerző: Schmidt Judit | Lektor: Dr. Palik Éva, Kovács Judit

Ismerd meg a tökéletes tea titkait!

A filteres teát egyszerű megfőzni, bár az áztatási idő ekkor sem mindegy. A szálas teákat viszont sokan éppen amiatt nem kedvelik, mert bonyolultnak találják az elkészítését. Tippeket adunk ahhoz, hogyan lehet ez mégis egyszerű.

Leveles (szálas) tea

A következő módszerrel kaphatjuk a legjobb minőségű szálas teát. Friss, hideg vizet forraljunk fel egy vízforraló kannában vagy más módon! A teáskannát melegítsük elő, ehhez öblítsük át vagy töltsük meg forró vízzel! Mielőtt felforrna a víz, öntsük ki a kannából a melegítésre szánt vizet és tegyük a tealeveleket a kannába! Legjobb, ha önmagában szórjuk bele, de használhatunk teaszűrőt is. A teakészítéshez külön felforralt vizet öntsük a tealevelekre! Fekete és oolong teához legtöbbször forrásban levő vizet használunk.

Zöld és fehér teához jobb az alacsonyabb hőmérsékletű víz (70 oC), ezért várjunk pár percet, amíg a felforrt víz lehűl a megfelelő hőmérsékletre és csak ekkor öntsük a kannába! Pár percig hagyjuk áztatni a teát! Közben enyhén megmozgathatjuk a kannát vagy megkavarhatjuk a vizet, hogy a tealevelek kisimuljanak. Vigyázzunk, hogy ne áztassuk túl hosszan a teát (5 percnél tovább semmiképpen), mivel ettől keserű és fanyar lesz (ellenkező esetben pedig ízetlen). A zöld és oolong teák közül sokfélét több alkalommal is leönthetünk friss, forró vízzel.

Filteres tea

Ekkor lényegesen egyszerűbb az eljárás, mivel a csészébe helyezett filterre csak rá kell öntenünk a forrásban levő vizet, majd rövid ideig (ízlés szerint változóan) áztatnunk, végül kivennünk a filtert. Az így készült tea azonban kevésbé lesz jó minőségű, mivel a filtereket tört, porrá őrölt teával töltik meg. Bár újabban szálas, értékesebb teákat is kaphatunk a filterhez hasonló tasakokban, amelyekkel a minőséget a kényelemmel ötvözhetjük.

A tealevelek minőségét ronthatja az oxigén, a víz (akár a nedves, párás környezet is), a nagy hőmérséklet, a közvetlen napsütés, illetve más aromák (ne tegyük erős illatú étel vagy illatszer közelébe), emiatt legjobb, ha légmentesen záródó tárolóedényben (például fémdobozban, üvegben) tartjuk, szobahőmérsékleten, száraz helyen, közvetlen hőtől és napfénytől védve.

123rf.com

Az alábbi táblázat a különféle teatípusokat és az azokból főzött tea ideális elkészítési módjait tartalmazza.

Teafajta

Elnevezés (kínai és angol név)

Származási hely

Javasolt forrázási idő

A forrázáshoz, leöntéshez javasolt hőmérséklet

Javasolt áztatási idő

Sötét Puerh Kaní    90-100 C  4-8 perc
Fekete, keveretlen

Assam India Fekete teák általában 3-5 perc 95 C  2-4 perc 
Ceylon Srí Lanka    95-100 C 3-4 perc 
Darjeeling India 1-2 perc 95-100 C  2-3 perc 
Dimbula Srí Lanka   95 C  3-4 perc 
Kanyam Nepál   95 C  3-4 perc 
Keenum Kina   90-95 C  2-3 perc 
(Csimen)        
Nilgiri India    95-100 C  3-4 perc
Nuwara Eliya Srí Lanka    95-100 C 3-4 perc 
Yunnan (Jünnan) Kína   95-100 C  2-3 perc 
Fekete. keverék


Irish Breakfast nemzetközi   95-100 C   3-4 perc
English Breakfast nemzetközi    95-100 C  3-4 perc
Orosz Karaván nemzetközi   95-100 C   3-4 perc
Ízesített (fekete és zöld)


Earl Grey, fekete nemzetközi   95-100 C   3-4 perc
Jázmin, zöld Kína    70-80 C  1,5-2 perc
Lapsang, Souchong, fekete Kína   95 C   2-5 perc
Oolong Bai Hao (White Pekoe Oolong) Tajvan    85 C   2-3 perc
Bao Zhong Tajvan Oolong teák: 1-4 perc  80-85 C  2-3 perc
Shui Xian Kína    95 C  2-5 perc
The Guan Yin Kína    95 C   3-5 perc
Tung Ting Tajvan   95-100 C   

0,5 perc után, majd újabb felöntés után 2-3 perc múlva

Zöld  Bancha  Japán  Kínai zöld teák: 0,5-3 perc  95-100 C  0,5 perc
 Bi Lou Chun  Kína    70 C 1,5-2 perc 
Ché Xanh  Vietnám    80-85 C  2-3 perc 
Genmaicha  Japán    75-85 C  max. 1 perc 
Gunpowder  Kína    50-60 C  2-3 perc 
Gyokuro  Japán    90-95 C  1-2 perc 
Hojicha  Japán    75-80 C  kb. 0,5 perc 
Huang Shan Mao Feng  Kína    70-80 C  1-2 perc 
Long Jing  Kína      2-3 perc 
 Matcha  Japán    75-85 C  1 perc
Sencha  Japán    80-85 C  1-2 perc 
Fehér  Bai Mu Dan Kína    80-90 C   2-4 perc
 Shou Mei  Kína    70-80 C  3-4 perc
Yin Zhen   Kína    75-80 C  3-4 perc

 

Irodalom

Kiss M.: Teakalauz – A teáról praktikusan. Budapest, HVG Könyvek, 2007.

KAPCSOLÓDÓ cikkek

A tea egészségre gyakorolt hatásai A tea egészségre gyakorolt hatásai
Nem mindegy, milyen fajta teát iszunk, ahogyan az sem, hogyan készítjük el. A napszak, a hangulatunk, de akár egészségi állapotunk szerint is más és másfajta tea élvezetével tehetjük teljesebbé életünket. Írásunkból megtudható, miért jó teázni, és melyik tea hogyan védi az egészségünket.
Schmidt Judit
Fekete vagy zöld? Melyik teát válaszd? Fekete vagy zöld? Melyik teát válaszd?
A zöldteával és a feketeteával, azok némileg eltérő összetétele és egészségügyi hatásai miatt, külön foglalkozunk.
Schmidt Judit
A kávéfogyasztás egészségre gyakorolt hatásai A kávéfogyasztás egészségre gyakorolt hatásai
A kávé mindennapjaink részét képezi, még akkor is lépten-nyomon találkozhatsz az illatával, ha nem is fogyasztod vagy nem rendszeresen. Sokak számára a nap indításához elengedhetetlen kellék, míg mások inkább a délutáni bágyadtságukat enyhítik vele. Nem kérdés, sokan szeretik, és ezért felmerül a kérdés, vajon milyen egészségi hatásai vannak a fogyasztásának.
Schmidt Judit