Leveles (szálas) tea
A következő módszerrel kaphatjuk a legjobb minőségű szálas teát. Friss, hideg vizet forraljunk fel egy vízforraló kannában vagy más módon! A teáskannát melegítsük elő, ehhez öblítsük át vagy töltsük meg forró vízzel! Mielőtt felforrna a víz, öntsük ki a kannából a melegítésre szánt vizet és tegyük a tealeveleket a kannába! Legjobb, ha önmagában szórjuk bele, de használhatunk teaszűrőt is. A teakészítéshez külön felforralt vizet öntsük a tealevelekre! Fekete és oolong teához legtöbbször forrásban levő vizet használunk.
Zöld és fehér teához jobb az alacsonyabb hőmérsékletű víz (70 oC), ezért várjunk pár percet, amíg a felforrt víz lehűl a megfelelő hőmérsékletre és csak ekkor öntsük a kannába! Pár percig hagyjuk áztatni a teát! Közben enyhén megmozgathatjuk a kannát vagy megkavarhatjuk a vizet, hogy a tealevelek kisimuljanak. Vigyázzunk, hogy ne áztassuk túl hosszan a teát (5 percnél tovább semmiképpen), mivel ettől keserű és fanyar lesz (ellenkező esetben pedig ízetlen). A zöld és oolong teák közül sokfélét több alkalommal is leönthetünk friss, forró vízzel.
Filteres tea
Ekkor lényegesen egyszerűbb az eljárás, mivel a csészébe helyezett filterre csak rá kell öntenünk a forrásban levő vizet, majd rövid ideig (ízlés szerint változóan) áztatnunk, végül kivennünk a filtert. Az így készült tea azonban kevésbé lesz jó minőségű, mivel a filtereket tört, porrá őrölt teával töltik meg. Bár újabban szálas, értékesebb teákat is kaphatunk a filterhez hasonló tasakokban, amelyekkel a minőséget a kényelemmel ötvözhetjük.
A tealevelek minőségét ronthatja az oxigén, a víz (akár a nedves, párás környezet is), a nagy hőmérséklet, a közvetlen napsütés, illetve más aromák (ne tegyük erős illatú étel vagy illatszer közelébe), emiatt legjobb, ha légmentesen záródó tárolóedényben (például fémdobozban, üvegben) tartjuk, szobahőmérsékleten, száraz helyen, közvetlen hőtől és napfénytől védve.
123rf.com
Az alábbi táblázat a különféle teatípusokat és az azokból főzött tea ideális elkészítési módjait tartalmazza.
Teafajta |
Elnevezés (kínai és angol név) |
Származási hely |
Javasolt forrázási idő |
A forrázáshoz, leöntéshez javasolt hőmérséklet |
Javasolt áztatási idő |
Sötét | Puerh | Kaní | 90-100 C | 4-8 perc | |
Fekete, keveretlen |
Assam | India | Fekete teák általában 3-5 perc | 95 C | 2-4 perc |
Ceylon | Srí Lanka | 95-100 C | 3-4 perc | ||
Darjeeling | India | 1-2 perc | 95-100 C | 2-3 perc | |
Dimbula | Srí Lanka | 95 C | 3-4 perc | ||
Kanyam | Nepál | 95 C | 3-4 perc | ||
Keenum | Kina | 90-95 C | 2-3 perc | ||
(Csimen) | |||||
Nilgiri | India | 95-100 C | 3-4 perc | ||
Nuwara Eliya | Srí Lanka | 95-100 C | 3-4 perc | ||
Yunnan (Jünnan) | Kína | 95-100 C | 2-3 perc | ||
Fekete. keverék |
Irish Breakfast | nemzetközi | 95-100 C | 3-4 perc | |
English Breakfast | nemzetközi | 95-100 C | 3-4 perc | ||
Orosz Karaván | nemzetközi | 95-100 C | 3-4 perc | ||
Ízesített (fekete és zöld) |
Earl Grey, fekete | nemzetközi | 95-100 C | 3-4 perc | |
Jázmin, zöld | Kína | 70-80 C | 1,5-2 perc | ||
Lapsang, Souchong, fekete | Kína | 95 C | 2-5 perc | ||
Oolong | Bai Hao (White Pekoe Oolong) | Tajvan | 85 C | 2-3 perc | |
Bao Zhong | Tajvan | Oolong teák: 1-4 perc | 80-85 C | 2-3 perc | |
Shui Xian | Kína | 95 C | 2-5 perc | ||
The Guan Yin | Kína | 95 C | 3-5 perc | ||
Tung Ting | Tajvan | 95-100 C |
0,5 perc után, majd újabb felöntés után 2-3 perc múlva |
||
Zöld | Bancha | Japán | Kínai zöld teák: 0,5-3 perc | 95-100 C | 0,5 perc |
Bi Lou Chun | Kína | 70 C | 1,5-2 perc | ||
Ché Xanh | Vietnám | 80-85 C | 2-3 perc | ||
Genmaicha | Japán | 75-85 C | max. 1 perc | ||
Gunpowder | Kína | 50-60 C | 2-3 perc | ||
Gyokuro | Japán | 90-95 C | 1-2 perc | ||
Hojicha | Japán | 75-80 C | kb. 0,5 perc | ||
Huang Shan Mao Feng | Kína | 70-80 C | 1-2 perc | ||
Long Jing | Kína | 2-3 perc | |||
Matcha | Japán | 75-85 C | 1 perc | ||
Sencha | Japán | 80-85 C | 1-2 perc | ||
Fehér | Bai Mu Dan | Kína | 80-90 C | 2-4 perc | |
Shou Mei | Kína | 70-80 C | 3-4 perc | ||
Yin Zhen | Kína | 75-80 C | 3-4 perc |