A tejfehérje-allergia meghatározása
A tejben található fehérjék (leggyakrabban: béta-laktoglobulin, kazein, alfa-laktalbumin) elfogyasztása után allergiás tünetek jelentkeznek. Emésztőrendszeri tünetei közé tartozik a hányás, hasmenés, puffadás; bőrtünetei közé a csalánkiütés, ekcéma (vérbő alapon ülő, apró bőrelváltozások, amelyekből a későbbiekben felfakadó, nedvező hólyagocskák lesznek), de súlyosabb tünetek is előfordulhatnak, mint például a légzési nehézség, eszméletvesztés, sokk.
Gyanú esetén
Fordulj szakorvoshoz, ha a fentiek valamelyikét észleled! Az orvos a pontos diagnózis megállapításához a következő vizsgálatokat végzi el: kikérdez a korábbi és jelenlegi egészségügyi panaszaidról, vérvételt és/vagy “alkari bőrteszt” (Prick-teszt) elvégzését, valamint táplálék-tüneti napló vezetését javasolja. Egy időre megkér majd, hogy hagyd el a tejet és a tejtermékeket az étrendedből, ezután pedig táplálékprovokáció következik, vagyis a tüneteket okozó tehéntej fokozatos visszaépítése a menüdbe. Ezt vagy járóbeteg-, vagy fekvőbeteg-ellátásban végzik. Egyénileg tilos ezt a provokációt elvégezni a lehetséges negatív következmények miatt.
Miben található tejfehérje?
Tejfehérjét a következő termékek/anyagok tartalmaznak:
- tej, tejpor,
- tejszín,
- tejföl,
- joghurt,
- kefir,
- sajt,
- túró,
- vaj,
- író,
- savó, savópor, Citopánpor,
- margarin (amennyiben tejjel, tejporral vagy savóval készült),
- kazein, kazeinát.
Rejtett formában tehéntejet tartalmazhat számos élelmiszerünk, így például a margarin, a kenyér, a péksütemények, az egyes sütemények, a kekszek, a nápolyi, a csokoládé, a fagylaltok, a pudingok, a levesporok, a konzervek, a majonéz, és egyes üdítők.
shutterstock.com
Az étrendről
A tejfehérjementes diéta alappillére a tehéntej és az abból készült termékek elhagyása.
Az élelmiszercímkén feltüntetett “tejfehérjementes” kifejezés azt jelenti, hogy a felsorolt termékek/anyagok egyike sem került a termékbe gyártás és csomagolás során. Keresd ezeket a termékeket!
A tehéntej helyettesítésére rizs-, zab-, szója-, kókusz-, mandula-, rizsital, ill. kókusztejpor javasolható. A tejfölt, joghurtot, tejszínt rizs-, szója-, zabtejszínnel, szójajoghurttal tudod helyettesíteni.
A legtöbb élelmiszer, nyersanyag a természeténél fogva tehéntejmentes, például a liszt, a búzadara, a rizs, a tőkehúsok, a növényi olajok, a nyers gyümölcsök és zöldségek, vagy éppen a vizes kifli és a vizes zsemle. Ezeket továbbra is gond nélkül fogyaszthatod.
Helyzetek és megoldások
Étteremben, vendégségben, valamint, ha a közétkeztetésben étkezel, kérd meg a vendéglátót, felszolgálót, hogy szükség esetén tájékoztasson arról, hogy a kiválasztott étel miből, miként készült el (amennyiben nem derül ki egyértelműen például az étlapról)!
Otthon a tejmentes ételt/élelmiszert a konyhában és a hűtőszekrényben tárold elkülönítve a tejfehérje-tartalmúaktól! Amikor a közösen elfogyasztott étel készül, akkor előbb a tejmentes ételek kerüljenek sorra, és utána a hagyományos, tejet/tejterméket is tartalmazó változatok! Az ételmaradékokat célszerű zárható dobozban tárolni.
Ne csüggedj! Nem vagy egyedül. Klubfoglalkozások, betegszervezetek segíthetnek a diéta szabályainak megtanulásában, az étkezési és életviteli szokások átalakításában és a mindennapi rutinban.
A diéta egyéni szükségleteidnek, igényeidnek megfelelő összeállításában kérd dietetikus segítségét!
Hasznos tudnivalók
- A tej forralása az allergizáló fehérje hatását csak növeli.
- A savanyított tejtermékekben (joghurt, kefir) a tejfehérje ugyanolyan mértékben allergizál, mint a tej, a sajtokban bizonyos fehérjék elveszíthetik allergizáló képességüket, de teljes biztonsággal ezek sem fogyaszthatók.
- Figyelj oda a kalcium (olajos magvak, ásványvíz, hal) és D-vitamin (csukamáj, halolaj, tojás) megfelelő mértékű pótlására! A számodra legjobb étrend-kiegészítő kiválasztásában dietetikusod, orvosod lehet a segítségedre.
Irodalom
Pálfi E.: Tejfehérje-allergia. In: Figler M., Kubányi J. (szerk.): Dietetika a háziorvosi gyakorlatban. Budapest, SpringMed, 2015, 276-277.
Juhász M.: Laktóz intolerancia (előadás, Belgyógyászat tantárgy, Általános Orvostudományi Kar, Budapest.)
Food Allergy Research & Education (FARE): Milk-allergy.
Kiss E.: Mit egyen az ételallergia gyanús gyermek? (Gyakorlati gyermekgyógyászat előadássorozat, 2010.12.02., Budapest.)
Pálfi E. (2010). A táplálékallergiák komplex kezelésének kutatása több kritériumos interjú módszerrel. Doktori (PhD) értekezés, Semmelweis Egyetem, Patológiai Tudományok Doktori Iskola.
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége: D-vitamin. Táplálkozás Akadémia hírlevél, 2014;7(2).