Szerző: Bartha Kinga | Lektor: Schmidt Judit

Mit ehetsz, ha tejfehérje-allergiás vagy?

Hazánkban a tehéntej az egyik leggyakoribb allergiát kiváltó élelmiszer. A kecske, juh, bivaly, kanca, szamár tejére való kicserélése nem lehetséges, mivel gyakran keresztallergia áll fenn. Tudj meg többet arról, mit ehetsz, ihatsz tejfehérje-allergia estén!

A tejfehérje-allergia meghatározása

A tejben található fehérjék (leggyakrabban: béta-laktoglobulin, kazein, alfa-laktalbumin) elfogyasztása után allergiás tünetek jelentkeznek. Emésztőrendszeri tünetei közé tartozik a hányás, hasmenés, puffadás; bőrtünetei közé a csalánkiütés, ekcéma (vérbő alapon ülő, apró bőrelváltozások, amelyekből a későbbiekben felfakadó, nedvező hólyagocskák lesznek), de súlyosabb tünetek is előfordulhatnak, mint például a légzési nehézség, eszméletvesztés, sokk.

Gyanú esetén

Fordulj szakorvoshoz, ha a fentiek valamelyikét észleled! Az orvos a pontos diagnózis megállapításához a következő vizsgálatokat végzi el: kikérdez a korábbi és jelenlegi egészségügyi panaszaidról, vérvételt és/vagy “alkari bőrteszt” (Prick-teszt) elvégzését, valamint táplálék-tüneti napló vezetését javasolja. Egy időre megkér majd, hogy hagyd el a tejet és a tejtermékeket az étrendedből, ezután pedig táplálékprovokáció következik, vagyis a tüneteket okozó tehéntej fokozatos visszaépítése a menüdbe. Ezt vagy járóbeteg-, vagy fekvőbeteg-ellátásban végzik. Egyénileg tilos ezt a provokációt elvégezni a lehetséges negatív következmények miatt.

Miben található tejfehérje?

Tejfehérjét a következő termékek/anyagok tartalmaznak:

  • tej, tejpor,
  • tejszín,
  • tejföl,
  • joghurt,
  • kefir,
  • sajt,
  • túró,
  • vaj,
  • író,
  • savó, savópor, Citopánpor,
  • margarin (amennyiben tejjel, tejporral vagy savóval készült),
  • kazein, kazeinát.

Rejtett formában tehéntejet tartalmazhat számos élelmiszerünk, így például a margarin, a kenyér, a péksütemények, az egyes sütemények, a kekszek, a nápolyi, a csokoládé, a fagylaltok, a pudingok, a levesporok, a konzervek, a majonéz, és egyes üdítők.

 

shutterstock.com

Az étrendről

A tejfehérjementes diéta alappillére a tehéntej és az abból készült termékek elhagyása.

Az élelmiszercímkén feltüntetett “tejfehérjementes” kifejezés azt jelenti, hogy a felsorolt termékek/anyagok egyike sem került a termékbe gyártás  és csomagolás során. Keresd ezeket a termékeket!

A tehéntej helyettesítésére rizs-, zab-, szója-, kókusz-, mandula-, rizsital, ill. kókusztejpor javasolható. A tejfölt, joghurtot, tejszínt rizs-, szója-, zabtejszínnel, szójajoghurttal tudod helyettesíteni.

A legtöbb élelmiszer, nyersanyag a természeténél fogva tehéntejmentes, például a liszt, a búzadara, a rizs, a tőkehúsok, a növényi olajok, a nyers gyümölcsök és zöldségek, vagy éppen a vizes kifli és a vizes zsemle. Ezeket továbbra is gond nélkül fogyaszthatod.

Helyzetek és megoldások

Étteremben, vendégségben, valamint, ha a közétkeztetésben étkezel, kérd meg a vendéglátót, felszolgálót, hogy szükség esetén tájékoztasson arról, hogy a kiválasztott étel miből, miként készült el (amennyiben nem derül ki egyértelműen például az étlapról)!

Otthon a tejmentes ételt/élelmiszert a konyhában és a hűtőszekrényben tárold elkülönítve a tejfehérje-tartalmúaktól! Amikor a közösen elfogyasztott étel készül, akkor előbb a tejmentes ételek kerüljenek sorra, és utána a hagyományos, tejet/tejterméket is tartalmazó változatok! Az ételmaradékokat célszerű zárható dobozban tárolni.

Ne csüggedj! Nem vagy egyedül. Klubfoglalkozások, betegszervezetek segíthetnek a diéta szabályainak megtanulásában, az étkezési és életviteli szokások átalakításában és a mindennapi rutinban.

A diéta egyéni szükségleteidnek, igényeidnek megfelelő összeállításában kérd dietetikus segítségét!

Hasznos tudnivalók

  • A tej forralása az allergizáló fehérje hatását csak növeli.
  • A savanyított tejtermékekben (joghurt, kefir) a tejfehérje ugyanolyan mértékben allergizál, mint a tej, a sajtokban bizonyos fehérjék elveszíthetik allergizáló képességüket, de teljes biztonsággal ezek sem fogyaszthatók.
  • Figyelj oda a kalcium (olajos magvak, ásványvíz, hal) és D-vitamin (csukamáj, halolaj, tojás) megfelelő mértékű pótlására! A számodra legjobb étrend-kiegészítő kiválasztásában dietetikusod, orvosod lehet a segítségedre.

 

Irodalom

Pálfi E.: Tejfehérje-allergia. In: Figler M., Kubányi J. (szerk.): Dietetika a háziorvosi gyakorlatban. Budapest, SpringMed, 2015, 276-277.

Juhász M.: Laktóz intolerancia (előadás, Belgyógyászat tantárgy, Általános Orvostudományi Kar, Budapest.)

Food Allergy Research & Education (FARE): Milk-allergy

Kiss E.: Mit egyen az ételallergia gyanús gyermek? (Gyakorlati gyermekgyógyászat előadássorozat, 2010.12.02., Budapest.)

Pálfi E. (2010). A táplálékallergiák komplex kezelésének kutatása több kritériumos interjú módszerrel. Doktori (PhD) értekezés, Semmelweis Egyetem, Patológiai Tudományok Doktori Iskola.

Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége: D-vitamin. Táplálkozás Akadémia hírlevél, 2014;7(2).

 

KAPCSOLÓDÓ cikkek

Tej, tejtermékek szerepe és beépítése az egészséges étrendbe Tej, tejtermékek szerepe és beépítése az egészséges étrendbe
A tej és tejtermékek a gyermekek növekedéséhez és fejlődéséhez elengedhetetlen élelmiszerként élnek a köztudatban jelentős kalciumtartalmuk miatt. További előnyük, hogy széles választékban kaphatók, így biztosítva az étrend változatosságát.
Kiss-Tóth Bernadett
Táplálékallergia Táplálékallergia
Egyre több embert érint, bármely korban kialakulhat, és kiváltó tényezőinek skálája szinte végtelen: ez a táplálékallergia. A szervezet egy/vagy több allergén (ebben az esetben táplálékok vagy táplálékösszetevők) által kiváltott specifikus, reprodukálható, kóros immunreakcióját értjük ez alatt.
Kiss-Tóth Bernadett
Mit ehetsz, ha tejcukor-érzékeny vagy? Mit ehetsz, ha tejcukor-érzékeny vagy?
A tej, tejtermékek számos vitamin és ásványi anyag forrásai, de ha fogyasztásuk után kellemetlen tünetek jelentkeznek, könnyedén megválunk tőlük. Ne tedd! Van más megoldás.
Bartha Kinga