Mi a tejcukorérzékenység?
A tejcukorérzékenység (más néven laktózintolerancia) olyan emésztési zavar, amely esetén a szervezet nem tudja lebontani a tejcukrot (laktózt). Tünetei közt a puffadás, a görcsös hasi fájdalom és a bűzös szelesedés, valamint a hasmenés szerepelhet.
A tejcukrot bontó laktáz enzim hiánya vagy csökkent termelődése lehet veleszületett vagy szerzett (például gyulladásos bélbetegségekben) emésztési zavar.
Milyen vizsgálatokkal mutatható ki?
Mivel a tünetek más emésztőszervi betegségre is utalhatnak, fontos az alapos kivizsgálás. A szakorvosnál egy egyszerű, fájdalommentes, úgynevezett hidrogén-kilégzési teszttel megállapítható, hogy valóban tejcukor-érzékenység áll-e a panaszok háttérében.
12 órás éhezést követően megmérik a kiindulási értéket (nulladik perces érték), ezután 50 g laktózt tartalmazó tesztitalt kell meginni, és 30 percenként egy készülékkel megmérik a kilélegezett levegő hidrogéngáz koncentrációját. (A bélbaktériumok a vastagbélbe lebontatlanul érkező laktózt a maguk módján lebontják, ez által többek közt hidrogéngázt termelnek, amely a keringéssel a tüdőbe jut.) A mért értékek, illetve a páciens vizsgálat közben jelentkező egyéb testi reakciói alapján állapítják meg, hogy valaki valóban tejcukorérzékeny-e vagy mégsem.
shutterstock.com
Kezelhető?
Az orvosi diagnózis megállapítása után az állapot laktózmentes vagy laktózszegény diétával, illetve enzimpótlással kezelhető. A legkézenfekvőbb megoldás a tej és tejtermékek teljes mellőzése lenne, de ezt nem javasolt megtenni. Kis odafigyeléssel lecserélhetők a tejcukrot tartalmazó élelmiszerek tejcukormentes vagy - az egyéni érzékenységet figyelembe véve - laktózszegény termékekre. Az enzimpótlás rágótabletta, csepp vagy por formájában vény nélkül is kapható gyógyszertári készítményekkel lehetséges.
Miben van tejcukor?
Tejcukrot (laktózt) a következő termékek/anyagok tartalmaznak:
- tej és tejpor,
- tejszín,
- tejföl,
- joghurt,
- kefir,
- sajt,
- túró,
- vajíró,
- savó, savópor, Citopánpor,
- margarin (amennyiben tejjel, tejporral vagy savóval készült),
- tejcukor (laktóz),
- tejsavó alapú édesítőszer (laktit, E966).
Tejcukrot tartalmazhatnak továbbá az ízesített reggeli gabonapelyhek, a péksütemények a tésztájukban (tejes, vajas, sós, óriáskifli, császárzsemle, briós, puffancs, kalácsok, gofri) vagy a töltelékükben (túrós batyu), egyes húskészítmények (sajtos párizsi), az instant levesek, a kész salátaöntetek, a félkész és késztermékek, valamint bizonyos gyógyszerek, étrend-kiegészítők.
Mivel helyettesíthetők azok az ételek/élelmiszerek, amelyek tejcukrot tartalmaznak?
A tej és tejtermékek laktózmentes változatai széles választékban megtalálhatók a boltokban. Az élelmiszercímkén keresd a „tejcukormentes” kifejezést! Az egyéni érzékenységedtől függően fogyaszthatod az alacsony tejcukortartalmú savanyított tejtermékeket, mint például a joghurtot, kefirt, aludttejet, tejfölt, túrót és a kemény (pl. Pannónia, Ementáli, Parmezán), félkemény sajtokat (pl. Trappista, Edami).
Helyzetek és megoldások
Ha vendégségbe, kirándulni vagy külföldre mész, praktikus és biztos megoldást nyújtanak a laktáz enzimet tartalmazó, ezáltal laktózmentes készítmények. Így nem maradsz le a megszokott ízekről, ételekről.
Az éttermekben, kávézókban napjainkban egyre gyakoribb a laktózmentes kínálat, de ha valamelyik étel összetételét tekintve bizonytalan vagy, kérd a felszolgáló, szakács segítségét!
Irodalom
Pálfi E.: Laktózintolerancia. In:. Figler M., Kubányi J. (szerk.): Dietetika a háziorvosi gyakorlatban, Budapest: SpringMed, 2015, 278-279.
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége: Laktózintolerancia. Táplálkozás Akadémia hírlevél, 2015;8(4).
Juhász M.: Laktóz intolerancia (Power Point előadás, Belgyógyászat tantárgy, Általános Orvostudományi Kar, Budapest.)
Pados Gy., Antal M., Jákó P. Táplálkozási ajánlások, adatok a tápanyagtáblázatból. Budapest, 2004.
Food Allergy Research & Education (FARE): Milk-allergy.