Szerző: Dr. Palik Éva Ph.D. | Lektor: Schmidt Judit

A cukorbetegséget megelőző állapotok

A 2-es típusú cukorbetegség nem derült égből, villámcsapásként alakul ki, bár sokszor úgy tűnhet. A folyamat évek alatt, lassan halad előre a normál anyagcserétől a súlyos cukorbetegségig. Érdemes ezt a folyamatot minél korábban megállítani, mert az érrendszeri kockázat már korán emelkedni kezd.

Mi történik?

A 2-es típusú cukorbetegség központi eltérése az inzulinérzékenység csökkenése, azaz ugyanakkora hatáshoz több inzulinra van szüksége a szervezetnek. Ennek oka az, hogy a zsírszövet nem megfelelően működik, olyan anyagokat termel, amelyek a keringésbe kerülve zavarják az inzulin működését. Nem véletlen, hogy a cukorbetegség leggyakrabban elhízáshoz, méghozzá hasi típusú elhízáshoz kapcsolódik. Nem kell extrém módon elhízottnak lenni (bár nagyon súlyos kövérség esetén a diabétesz csak idő kérdése), elég, ha a meglevő zsírsejtek működése, a zsírszövet összetétele az inzulinhatást gátló anyagok keringésbe kerülésének kedvez.

Először a szervezet próbál kompenzálni, több inzulint termel, így a vércukorszint nem emelkedik meg, a vércukorterheléses vizsgálattal sem deríthető ki az eltérés. Az inzulinszint azonban ilyenkor már emelkedett, akár 4-5-szöröse is lehet a normálnak.

IGT

Csökkent glukóztolerancia (Impaired Glucose Tolerance) akkor alakul ki, amikor a szervezet még alapállapotban képes elegendő inzulint termelni, de az étkezés kapcsán megnövekedett szükségletet már nem. Ilyenkor már rendszerint nemcsak az inzulinrezisztencia a baj, hanem az inzulint termelő sejtek is károsodtak, nem képesek megfelelő gyorsasággal reagálni a vércukorszint emelkedésére. Ilyenkor az éhgyomri vércukorszint még normális (6 mmol/l alatti), de cukorterhelés után 2 órával 7,8 mmol/l feletti. Ha a terheléses vércukor a 11 mmol/l-t meghaladja, akkor már kialakult cukorbetegségről beszélünk akkor is, ha az éhgyomri érték normális.

IFG

Károsodott éhomi vércukor (Impaired Fasting Glucose) akkor alakul ki, amikor az inzulinrezisztencia leküzdésére már nem mindig képes a szervezet. Rendszerint először a reggeli éhgyomri érték lesz nagyobb, miközben napközben még normál értékek vannak. Ennek oka az, hogy a szervezet napszaki ritmusa folytán az inzulin ellenében ható hormonok szintje hajnalban a legnagyobb. IFG-ről akkor beszélünk, ha az éhomi vércukor 6 mmol/l felett van, de még nem éri el a 7 mmol/l-t. 7 mmol/l felett már kialakult cukorbetegségről beszélünk.

Miért fontos ez?

A vércukorszint egy állandóan változó érték, folyamatos az átmenet a normális és a kóros között. A normális értékek határainak megállapítása egy megállapodás eredménye (az éhomi érték normális felső határát egyes szervezetek szeretnék még lejjebb vinni). A köztes értékek jelentősége egyrészt az, hogy ne bélyegezzünk egy enyhe eltérést mindjárt betegségnek, főleg, hogy az éhgyomri vércukorértéknél technikai probléma is lehet (azaz például az ember éhgyomorra volt, „csak” egy tejeskávét ivott meg, cukorral, mert anélkül nem tud felkelni). A másik fontos dolog, hogy ebből a tartományból még van visszatérés a normál értékekhez, akár gyógyszeres kezelés nélkül, életmódváltással, míg a nagyobb értékeknél ez már ritka (bár nem teljesen lehetetlen). Ez az érték egy figyelmeztetés, ha nem teszel valamit, jó eséllyel 5 éven belül cukorbeteg leszel, annak minden következményével.

Mit tehetek?

A megfelelő táplálkozás és a napi rendszerességű testmozgás igazoltan javítja a vércukorértékeket és a szervezet inzulinérzékenységét. A dohányzás is rontja az inzulinhatást, ezért, ha dohányzol, törekedjél a leszokásra! Számos lelki betegség (depresszió, szorongás) közvetlenül is befolyásolja a cukoranyagcserét, és a sikeres életmódváltás záloga is a lelki egyensúly. Ezért életednek ezt az oldalát se hanyagold el, keresd meg a Hozzád illő relaxációs módszert, szükség esetén kérd szakember segítségét!

123rf.com

KAPCSOLÓDÓ cikkek

Az édességek és cukor szerepe és beépítése az egészséges étrendbe Az édességek és cukor szerepe és beépítése az egészséges étrendbe
Az édes íz szeretete emberi mivoltunk fő jellemzője, hisz legelső pozitív érzékszervi tapasztalatunk az anyatej édes ízéhez kapcsolható. Sokan elfelejtik, hogy az édes íz és az édesség is méltó részét képezheti egy egészséges étrendnek, ám a mértékre és a minőségre kiemelt figyelmet kell fordítanunk.
Kiss-Tóth Bernadett
A cukorbetegség kockázatát csökkentő étrendi tényezők A cukorbetegség kockázatát csökkentő étrendi tényezők
A cukorbetegek száma Magyarországon is egyre növekvő tendenciát mutat, főként az életmóddal befolyásolható 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőket illetően. Számos olyan funkcionálisnak nevezett vagy annak tekinthető nyersanyag ismert, amely kedvező hatást fejt ki a vércukorszintre.
Schmidt Judit
A cukorbetegség kockázati és védő tényezői A cukorbetegség kockázati és védő tényezői
Összefoglaltuk, hogy melyek a cukorbetegség kialakulásának legfőbb kockázati és védő tényezői.
Dr. Fehér Zsuzsánna
A 2-es típusú cukorbetegség A 2-es típusú cukorbetegség
A 2-es típusú cukorbetegség adja a felnőttkori cukorbetegségek mintegy 90%-át. A betegség központi jellegzetessége a hasi elhízás , és a csökkent inzulinérzékenység. Így a kezelés elsődleges célja az inzulinérzékenység következményeinek kivédése.
Dr. Palik Éva Ph.D.
Az 1-es típusú cukorbetegség Az 1-es típusú cukorbetegség
Az 1-es típusú diabéteszt korábban fiatalkori cukorbetegségnek nevezték, de valójában bármely életkorban kialakulhat. Jellemzője az inzulinhiány, így kezelésének alapja ennek pótlása.
Dr. Palik Éva Ph.D.
A cukorbetegség kockázatát növelő étrendi tényezők A cukorbetegség kockázatát növelő étrendi tényezők
A cukorbetegek száma Magyarországon is egyre növekvő tendenciát mutat, főként az életmóddal befolyásolható 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőket illetően. Tekintsük át, mely élelmiszerek rendszeres fogyasztása járul hozzá a cukorbetegség kockázatának növeléséhez!
Schmidt Judit