Szerző: Galló Nóra | Lektor: Dr. Bíró György, Farkas Cecilia

Mi is az a köszvény és hogyan segít a purinszegény étrend?

Az ízületi gyulladások gyakran rohamokban jelentkező formája, a köszvény valójában a purin-anyagcsere zavara. A kellemetlen tünetek és a magas húgysavszint kezelésében jelentős szerepe van számos életmódbeli tényezőnek, így az étrendnek is.

A köszvény a purin-anyagcsere zavara, az ízületi gyulladás egy fájdalmas formája, mely gyakran rohamokban jelentkezik, főleg az éjszakai órák során az esetek többségében a nagy lábujj ízületét, ritkábban az ujjakat, a csuklókat, a térdeket és a sarkakat (is) érinti. Akkor fordul elő, ha a vérben a magas húgysavszint miatt kristályok képződnek, illetve rakódnak le az ízületekben és azok környékén. A húgysav az úgynevezett purin vegyületek lebontásából származik, melyek a táplálékból a fehérjével jutnak be a szervezetbe. Az emésztés folyamata során a húgysav felszabadul, és bejut a keringési rendszerbe. Normál körülmények között a húgysavtermelés és lebontás egyensúlyban vannak, így a húgysav nem tud felhalmozódni.  Kétharmad része a veséken keresztül, egyharmad része pedig izzadással, valamint a bélrendszeren keresztül távozik.

A betegség kialakulásának oka lehet genetikai hátterű (fokozott húgysavképződés, csökkent kiválasztás), de környezeti tényezők is hozzájárulhatnak – így a zsiradékban és állati fehérjében gazdag táplálkozás, az alkoholfogyasztás, és bizonyos gyógyszerek szedése (pl.: diuretikumok) is provokálhatja.

 

Az étrend célja:

  • az egészséges testsúly elérése, túlsúly esetén a fogyás elősegítése (ezzel az ízületek is tehermentesíthetők)
  • a húgysavszint csökkentése a magas purin-tartalmú ételek fogyasztásának mérséklésével
  • valamint a helyes étkezési és életmódbeli szokások kialakítása

 

Nézzük mit is tehetünk a gyakorlatban?

  • Mérsékeljük a húsok, belsőségek, halak és tengeri ételek fogyasztását – felvágottak, konzervek és különböző húskészítmények helyett válasszuk inkább a friss, zsírszegényebb és feldolgozatlan húsokat/halakat!
  • Növeljük a zöldségfogyasztást és tartsunk akár heti 2-3 húsmentes napot is, ilyenkor hüvelyesekkel, gabonákkal, tejtermékekkel és tojással fedezhetjük napi fehérje szükségletünket!
  • A szénhidrát források legyenek rostban gazdagok és lassú felszívódásúak, tehát kerüljük a fehér lisztes pékárut és a cukros péksüteményeket. Válasszunk helyettük teljes értékű gabonákat és abból készült termékeket!
  • A hozzáadott cukrot érdemes kerülni, beleértve a cukrot minden formájában, a mézet, és a szirupokat is (pl.: agavé szirup, datolyaszirup, kukoricaszirup stb.).
  • Kerüljük a magas fruktóz-tartalmú gyümölcsöket és a gyümölcskészítményeket (pl.: gyümölcslevek, szörpök, lekvárok, aszalt gyümölcsök), fogyasszunk helyettük napi 1-2 adag alacsonyabb fruktóz-tartalmú friss gyümölcsöt (pl.: bogyós gyümölcsök)!
  • Az alkohol fogyasztása teljes mértékben kerülendő, beleértve az alkoholmentes sört is, nagyon fontos viszont az elegendő mennyiségű folyadék fogyasztása napi min. 2.5-3 liter, elsősorban tiszta víz, natúr teák formájában.

 

Irodalom:

Schlesinger N.: Diagnosing and treating gout: a review to aid primary care physicians. Postgraduate Medical Journal, 2010; 122(2):157-61. doi: 10.3810/pgm.2010.03.2133.

So A., Thorens B.: Uric acid transport and disease. Journal of Clinical Investigation, 2010; 120(6):1791-9. doi: 10.1172/JCI42344. 

Choi H.K., Curhan G.: Soft drinks, fructose consumption, and the risk of gout in men: prospective cohort study. British Medical Journal, 2008; 336:1-9. doi: https://doi.org/10.1136/bmj.39449.819271.BE 

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/gout-diet/art-20048524#