A köszvény a purin-anyagcsere zavara, az ízületi gyulladás egy fájdalmas formája, mely gyakran rohamokban jelentkezik, főleg az éjszakai órák során az esetek többségében a nagy lábujj ízületét, ritkábban az ujjakat, a csuklókat, a térdeket és a sarkakat (is) érinti. Akkor fordul elő, ha a vérben a magas húgysavszint miatt kristályok képződnek, illetve rakódnak le az ízületekben és azok környékén. A húgysav az úgynevezett purin vegyületek lebontásából származik, melyek a táplálékból a fehérjével jutnak be a szervezetbe. Az emésztés folyamata során a húgysav felszabadul, és bejut a keringési rendszerbe. Normál körülmények között a húgysavtermelés és lebontás egyensúlyban vannak, így a húgysav nem tud felhalmozódni. Kétharmad része a veséken keresztül, egyharmad része pedig izzadással, valamint a bélrendszeren keresztül távozik.
A betegség kialakulásának oka lehet genetikai hátterű (fokozott húgysavképződés, csökkent kiválasztás), de környezeti tényezők is hozzájárulhatnak – így a zsiradékban és állati fehérjében gazdag táplálkozás, az alkoholfogyasztás, és bizonyos gyógyszerek szedése (pl.: diuretikumok) is provokálhatja.
Az étrend célja:
- az egészséges testsúly elérése, túlsúly esetén a fogyás elősegítése (ezzel az ízületek is tehermentesíthetők)
- a húgysavszint csökkentése a magas purin-tartalmú ételek fogyasztásának mérséklésével
- valamint a helyes étkezési és életmódbeli szokások kialakítása
Nézzük mit is tehetünk a gyakorlatban?
- Mérsékeljük a húsok, belsőségek, halak és tengeri ételek fogyasztását – felvágottak, konzervek és különböző húskészítmények helyett válasszuk inkább a friss, zsírszegényebb és feldolgozatlan húsokat/halakat!
- Növeljük a zöldségfogyasztást és tartsunk akár heti 2-3 húsmentes napot is, ilyenkor hüvelyesekkel, gabonákkal, tejtermékekkel és tojással fedezhetjük napi fehérje szükségletünket!
- A szénhidrát források legyenek rostban gazdagok és lassú felszívódásúak, tehát kerüljük a fehér lisztes pékárut és a cukros péksüteményeket. Válasszunk helyettük teljes értékű gabonákat és abból készült termékeket!
- A hozzáadott cukrot érdemes kerülni, beleértve a cukrot minden formájában, a mézet, és a szirupokat is (pl.: agavé szirup, datolyaszirup, kukoricaszirup stb.).
- Kerüljük a magas fruktóz-tartalmú gyümölcsöket és a gyümölcskészítményeket (pl.: gyümölcslevek, szörpök, lekvárok, aszalt gyümölcsök), fogyasszunk helyettük napi 1-2 adag alacsonyabb fruktóz-tartalmú friss gyümölcsöt (pl.: bogyós gyümölcsök)!
- Az alkohol fogyasztása teljes mértékben kerülendő, beleértve az alkoholmentes sört is, nagyon fontos viszont az elegendő mennyiségű folyadék fogyasztása napi min. 2.5-3 liter, elsősorban tiszta víz, natúr teák formájában.
Irodalom: