Szerző: Galló Nóra | Lektor: Dr. Bíró György, Farkas Cecilia

Mit is jelent a reflux betegség és mit tehetünk ellene?

A gyakori gyomorégésnek sokszor nem tulajdonítunk jelentőséget, pedig a tünetek hátterében akár komoly szövődményekkel, maradandó elváltozásokkal járó betegség, a reflux is állhat.

A reflux, amit hivatalosan GERD-nek (GastroEsophageal Reflux Disease) vagyis nyelőcső refluxnak hívnak, a nyugati országokban az egyik leggyakrabban előforduló krónikus emésztőrendszeri probléma. Reflux betegség során a savas gyomortartalom rendszeresen visszaáramlik a nyelőcsőbe. A tünetek között szerepelhet gyomorégés, émelygés, a gyomortartalom visszaöklendezése, savas felböfögés, kaparó, gombóc vagy maró, égő érzés a torokban/nyelőcsőben, gyomorfájdalom, továbbá fokozott nyálelválasztás, savas szájíz, valamint nyelőcsőgyulladás következtében fellépő fájdalmas nyelés. A tünetek visszatérően, és gyakran együttesen jelentkeznek. 

Az étrend célja

A reflux kezelésének célja elsősorban a tünetek enyhítése és az állapotromlás megakadályozása, ennek érdekében sokszor életmódbeli szokásainkon is szükséges változtatnunk, ebből adódóan megfontolandó az életmódváltás. Mindenképpen érdemes az optimális testsúly elérésére törekedni, mert a túlsúly és elhízás negatívan hatnak a refluxra, már 25-ös BMI érték felett fokozottabban jelentkeznek a tünetek és gyakoribb az állapotromlás, hiszen ilyen esetben nagyobb nyomás alá kerül a gyomor. Habár az étrendi ajánlásoknak személyre szabottnak kell lenniük, hiszen egyénileg más-más tünetek jelentkezhetnek és eltérő, hogy ki hogyan tolerál egyes alapanyagokat és ételeket, mégis bizonyos alapelveket érdemes ismerni és betartani a refluxszal kapcsolatban. 

Nézzük melyek a diétás alapelvek és mit tehetünk a gyakorlatban?

 • Általánosságban elmondható, hogy a gyakori (napi 5-6), egyszerre kis mennyiségű étkezés (kb. 3 óránként) jótékony hatású.
 • Mérsékeljük az egyszerű és gyorsan felszívódó szénhidrátok fogyasztását és törekedjünk a megfelelő rostbevitelre, mert az enyhíti a tüneteket – fogyasszunk rendszeresen zabpelyhet répaféléket, céklát, édesburgonyát, zöld leveles zöldségeket és salátaféléket (kivéve rukkolát)!
 • Készítsük ételeinket kímélő fűszerezéssel pl.: zöldfűszerek használatával, a csípős, illetve intenzív fűszereket (pl.: chili, borsfélék) pedig igyekezzünk kerülni!
 • Alkalmazzunk főzés-sütés során zsírszegény konyhatechnológiai műveleteket – kerüljük a bő zsírban sütést, helyette készítsük inkább ételeinket sütőzacskóban, jénai, római tálban, tapadásmentes serpenyőben!
 • Kerüljük a szélsőséges hőmérsékletű (túl hideg, túl forró) ételeket és italokat!
 • Étkezés után közvetlenül ne feküdjünk le, maradjunk aktívak vagy sétáljunk egyet!
 • A vacsorát érdemes a lefekvés időpontjához képest 3 órával korábbra időzíteni.
 • A fejvég megemelése enyhítheti a panaszokat, ezért alváshoz használhatunk akár úgynevezett anti-reflux párnát is.
 • Iktassuk ki életünkből a káros szenvedélyeket pl.: dohányzás, alkoholfogyasztás!
 • Fogyasszunk elegendő mennyiségű folyadékot (csapvíz, szénsavmentes víz, natúr teák), ugyanakkor kerüljük a szénsavas ásványvíz és üdítőitalok fogyasztását!
 • Kerüljük a mentolos cukorkát, rágógumit, szükség esetén a fogkrémet és szájvizet is cseréljük le!
 • Kerüljük a saját tapasztalat alapján panaszt okozó alapanyagokat és ételeket (pl.: méz, paradicsom(szósz), hagymafélék, citrusok, száraz hüvelyesek, rántott hús, kocsonya, zsíros és fűszeres gyorsételek, csokoládé stb.)!

 • Tipp: gyomorégés esetén segíthet a gyömbér tea kortyolgatása, mivel a gyömbér segíti az emésztést, illetve gyulladáscsökkentő hatású. Gyógynövényeket, gyógyhatású készítményeket minden esetben csak szakember ajánlásával, valamint az egyéni tolerancia függvényében válasszunk és alkalmazzunk!

Irodalom

Newberry C., Lynch K.: The role of diet in the development and management of gastroesophageal reflux disease: why we feel the burn. Journal of Thoracic Disease, 2019; (Suppl 12): S1594–S1601. doi: 10.21037/jtd.2019.06.42

Surdea-Blaga T., Negrutiu D.E., Palage M. et. Dumitrascu D.L.: Food and Gastroesophageal Reflux Disease. Current Medicinal Chemistry, 2019; 26(19):3497-3511. doi: 10.2174/0929867324666170515123807

https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/gerd-diet-foods-that-help-with-acid-reflux-heartburn

https://www.healthline.com/health/gerd/diet-nutrition#foods-to-avoid