Mi a gluténérzékenység?
Orvosi nevén coeliakia (cöliákia), olyan öröklött tényezőkön alapuló bélbetegség, amelyben a szervezet egy környezeti ok hatására a saját szöveteit támadja meg, a vékonybél bolyhainak pusztulását okozva, ami számos gyomor-bél rendszeren kívüli tünettel és egyéb társbetegségekkel jár együtt. A környezeti kiváltó ok a gabonafélékben található glutén nevű fehérje (ezt sikérnek is nevezzük), amelynek kizárásával a kóros folyamat leáll, és a tünetek megszűnnek, de mivel az állapot nem gyógyítható, az életen át tartó diétának kulcsfontosságú szerepe van az egészség megőrzésében.
Miből gyaníthatod, hogy gluténérzékeny vagy?
A lisztérzékenység tünetei a következők lehetnek:
- krónikus hasmenés,
- nagy tömegű, világos, zsírfényű, bűzös széklet,
- étvágytalanság,
- fogyás,
- puffadt, vékony falú has (pókhas),
- hossz- és súlynövekedésben való elmaradás.
Ezen kívül állandó fáradtság, bőr- és idegrendszeri tünetek, valamint tápanyaghiány tünetei is jelentkezhetnek.
A pontos diagnózis meghatározásához laboratóriumi vizsgálat (vérvétel), vékonybélből vett szövetminta szükséges, valamint a glutén étrendből való kizárásával a tünetek javulása figyelhető meg. Önállóan azonban ne kezdj diétázni, mivel a vizsgálatok előtt megkezdett gluténmentes étrend módosíthatja az eredményeket!
shutterstock.com
Első teendő a lisztérzékenység kimutatása után
Az orvosi diagnózis felállítása után elengedhetetlen a dietetikussal való konzultáció. A szakemberrel történő személyes konzultáció során lépésről lépésre, részletesen megbeszélitek, hogy melyek azok az ételek, élelmiszerek, amelyek glutént tartalmaznak, mire érdemes odafigyelned az étrend összeállításakor, mivel helyettesíthetők a hagyományos, glutént tartalmazó termékek, hol lehet gluténmentes termékeket beszerezni, valamint további praktikákat is megtudhatsz a mindennapokhoz.
Glutént tartalmazó ételek, élelmiszerek, termékek
A glutén a gabonafélékben található, pontosabban: búza*, rozs, árpa, zab és tönköly, kamut, valamint az ezek keresztezésével előállított magok és abból készült termékek (kenyér, péksütemények, tészta, pizza, sós és édes sütemények, stb.), a magok pelyhesített változata (müzlik, reggelizőpelyhek), a gluténliszt, valamint a maláta és a malátakivonat (például a sör) is.
* A „búza és búzaeredetű termékek” a következők:
- búzaliszt
- búzakorpa
- búzatöret
- búzadara
- búzacsíra
- búzacsíraolaj
- búzakeményítő
- módosított búzakeményítőfélék
- hidrolizált búzafehérje
- búzafehérje alapú sütőipari térfogatnövelő szer
A fent felsorolt termékek fogyasztása tilos diagnosztizált gluténérzékenység esetén.
Fokozott figyelmet igényelnek a húskészítmények (felvágottak, konzervek), a zöldségkészítmények (savanyúságok), a gyümölcskészítmények (befőttek, lekvárok), a savanyított tejtermékek (ízesített joghurtok, kefir), a tejdesszertek, az egyes zsiradékok, a félkész- és késztermékek, az édesipari termékek (cukorkák, rágógumi), valamint az alkoholos italok. Ezek az élelmiszerek gluténtartalmú alapanyagból készülhetnek, vagy adalékanyagként glutént tartalmaznak, vagy az előállítás, tárolás során szennyeződhetnek gluténnel. Az étrend-kiegészítők és gyógyszerek is tartalmazhatnak glutént, ezeknek is fontos minden alkalommal ellenőriznd a csomagoláson az összetevők listáját, lehetőleg még a vásárlást megelőzően!
Mivel helyettesítheted a glutént tartalmazó ételeket, élelmiszereket?
Elsősorban gluténmentes élelmiszerekkel, amelyek gluténtartalma nem lehet több, mint 20 mg/kg az adott kiszerelési, fogyasztási egységre vonatkoztatva. Az élelmiszercímkén a „gluténmentes”, „gliadinmentes”, „lisztérzékenyek és cöliákiások is fogyaszthatják” kifejezéseket, és/vagy az áthúzott búzakalász jelet keresd!
A búza helyettesítésére a burgonya, rizs, kukorica, szója, köles, hajdina, sárgaborsó, bab, cirok, quinoa, amarant, teff, szezámmag, guar, lupin, lupinus liszt (Lupinus, csillagfürt), szentjánoskenyérfa-magliszt, sago, manióka, nyílgyökér, xantángumi, taragumi, agar-agar, sóskababgumi, tápióka készítményei alkalmasak.
Ma már számos boltban kaphatók gluténmentes lisztek, kenyérporok, süteményporok, kenyerek, péksütemények, sütemények, kekszek, pelyhek, száraztészták.
A legtöbb élelmiszer, nyersanyag természetes módon gluténmentes, ilyenek például a tőkehúsok, a tej, a vaj, a növényi olajok, a nyers gyümölcsök és zöldségek.
A dietetikus segítségével, az egyéni szükségleteknek (kor, nem, testalkat, egészségi állapot) megfelelően kialakított gluténmentes étrend fedezni tudja az egyéni szükségleteidnek, igényeidnek megfelelő mennyiségű energiát és tápanyagokat, így ugyanolyan vegyes, változatos és finom étrendet követhetsz, mint nem gluténérzékeny társaid.