Szerző: Miből Mennyit Egyek | Lektor: Schmidt Judit

Almás rétes, tejmentes

Szerencsére sokan odafigyelnek a táplálkozásukra, amire a gyártók is felfigyeltek. Választhatunk például már teljes kiőrlésű réteslapot is, ami csupán kis kompromisszum az egészségünkért cserébe.

Hozzávalók 1 főre felnőttnek:

Alma 100 g
Félkész réteslap TM 30 g
Méz 20 g
Zabpehely 15 g 
Tojásfehérje 0,25 közepes darab
Fahéj 0,2 g

Elkészítési mód:

  1. Takarjuk le a kinyújtott réteslapot egy tiszta, nyirkos konyharuhával, amíg el nem készítjük a tölteléket! Vigyázzunk, nagyon hamar kiszárad.
  2. Keverjük össze egy kevés vizet a mézzel, és tegyük félre!
  3. Hámozzuk meg, magozzuk ki és szeleteljük fel az almát!
  4. Pároljuk meg az almát az őrölt fahéjjal ízesített vízben, amíg el nem kezd megpuhulni!
  5. Vegyük le a tűzről és hagyjuk hűlni!
  6. Amikor az alma kihűlt, hozzákezdhetünk a rétes megtöltéséhez.
  7. Melegítsük elő a sütőt 165 oC-ra!
  8. Terítsünk le egy réteslapot egy tiszta konyharuhára, hogy a téglalap rövidebb vége legyen velünk szemben!
  9. Ecsettel kenjük be a mézes-vizes keverékkel!
  10. Fektessük rá a következő réteslapot, azt is kenjük le, majd folytassuk ezt addig, amíg még tart a tészta! Egyenletesen oszlassuk el rajta először a zabpelyhet, majd az almás tölteléket a tészta közepéről indulva, de a szélén hagyjunk ki egy 3-4 cm-es csíkot!
  11. A rövidebb végéről kezdve tekerjük fel a rétest a konyharuha segítségével!
  12. Készítsünk elő egy tapadásmentes bevonatú tepsit és tegyük rá a tekercset!
  13. Hajtsuk be a végeit, hogy ne folyhasson ki a töltelék sütés közben!
  14. A tojásfehérjébe mártott ecsettel kenjük le a tetejét!
  15. Süssük kb. 30 percig, vagy amíg meg nem barnul!
  16. Hagyjuk hűlni, mielőtt felszeletelnénk!

Energia- és tápanyagtartalom:

Energia (kcal) 265,4
Zsír (g) 1,8
Telített zsírsav (g) 0,2
Koleszterin (mg) 0
Fehérje (g) 69,
Szénhidrát (g) 54,7
Élelmi rost (g) 5,7
Hozzáadott cukor (g) 20
Nátrium (mg) 80,3
Allergének glutén, tojásfehérje
Becsült elkészítési idő 30-60 perc

KAPCSOLÓDÓ cikkek

Az édességek és cukor szerepe és beépítése az egészséges étrendbe Az édességek és cukor szerepe és beépítése az egészséges étrendbe
Az édes íz szeretete emberi mivoltunk fő jellemzője, hisz legelső pozitív érzékszervi tapasztalatunk az anyatej édes ízéhez kapcsolható. Sokan elfelejtik, hogy az édes íz és az édesség is méltó részét képezheti egy egészséges étrendnek, ám a mértékre és a minőségre kiemelt figyelmet kell fordítanunk.
Kiss-Tóth Bernadett
Mit ehetsz, ha tejfehérje-allergiás vagy? Mit ehetsz, ha tejfehérje-allergiás vagy?
Hazánkban a tehéntej az egyik leggyakoribb allergiát kiváltó élelmiszer. A kecske, juh, bivaly, kanca, szamár tejére való kicserélése nem lehetséges, mivel gyakran keresztallergia áll fenn. Tudj meg többet arról, mit ehetsz, ihatsz tejfehérje-allergia estén!
Bartha Kinga
A gyümölcsök szerepe és beépítése az egészséges étrendbe A gyümölcsök szerepe és beépítése az egészséges étrendbe
A gyümölcsök előnye nagy tápértékükön, ezáltal a betegségek megelőzésében betöltött szerepükön túl, hogy édes ízük révén tökéletes alternatívaként szolgálnak a sok hozzáadott cukrot tartalmazó édességek helyett. Természetesen a gyümölcsök esetében is igaz, hogy friss, idényjellegű fajtáik szolgálják leginkább egészségünket.
Kiss-Tóth Bernadett