Szerző: Miből Mennyit Egyek | Lektor: Schmidt Judit

Hideg szilvakrémleves, tejmentes

A gyártók számos alternatívát kínálnak a tejfehérje-allergiásoknak is: a tejszínt kiválthatjuk így például kókusztejszínnel vagy rizstejszínnel. Nem kell tehát lemondanunk a krémes gyümölcslevesekről sem.

Hozzávalók 1 főre felnőttnek:

Szilva 80 g
Kókusztejszín 25 ml
Aszalt szilva 20 g
Durumliszt 10 g
Citrom 10 g
Fahéj 0,3 g

Elkészítési mód:

  1. A szilvát kimagozzuk és kockára vágjuk.
  2. Az aszalt szilvát vízbe beáztatjuk, majd ha megpuhult, leszűrjük.
  3. A fűszerekkel és a reszelt citromhéjjal ízesített, megfelelő mennyiségű vízben megfőzzük a szilvát. Ha megfőtt, kókusztejszínes habarással besűrítjük.
  4. A levest botmixerrel pépesítjük és az aszalt szilvát levesbetétként beletéve tálaljuk.

Energia- és tápanyagtartalom:

Energia (kcal) 204
Zsír (g) 9
Telített zsarsav (g) 7,6
Koleszterin (mg) 0
Fehérje (g) 3,3
Szénhidrát (g) 27
Élelmi rost (g) 4
Hozzáadott cukor (g) 0
Nátrium (mg) 6,4
Allergének glutén
Becsült elkészítési idő 15-30 perc

KAPCSOLÓDÓ cikkek

Mit ehetsz, ha tejfehérje-allergiás vagy? Mit ehetsz, ha tejfehérje-allergiás vagy?
Hazánkban a tehéntej az egyik leggyakoribb allergiát kiváltó élelmiszer. A kecske, juh, bivaly, kanca, szamár tejére való kicserélése nem lehetséges, mivel gyakran keresztallergia áll fenn. Tudj meg többet arról, mit ehetsz, ihatsz tejfehérje-allergia estén!
Bartha Kinga
A gyümölcsök szerepe és beépítése az egészséges étrendbe A gyümölcsök szerepe és beépítése az egészséges étrendbe
A gyümölcsök előnye nagy tápértékükön, ezáltal a betegségek megelőzésében betöltött szerepükön túl, hogy édes ízük révén tökéletes alternatívaként szolgálnak a sok hozzáadott cukrot tartalmazó édességek helyett. Természetesen a gyümölcsök esetében is igaz, hogy friss, idényjellegű fajtáik szolgálják leginkább egészségünket.
Kiss-Tóth Bernadett
Táplálékallergia Táplálékallergia
Egyre több embert érint, bármely korban kialakulhat, és kiváltó tényezőinek skálája szinte végtelen: ez a táplálékallergia. A szervezet egy/vagy több allergén (ebben az esetben táplálékok vagy táplálékösszetevők) által kiváltott specifikus, reprodukálható, kóros immunreakcióját értjük ez alatt.
Kiss-Tóth Bernadett