Szerző: Miből Mennyit Egyek | Lektor: Schmidt Judit

Csirkeraguleves, rizsliszttel

Ha tenni szeretnénk szívünk védelméért, fontos, hogy naponta többször is fogyasszunk zöldségféléket. Ezért előnyös, ha minden napra jut zöldségleves is, például ez az ízletes csirkeraguleves.

Hozzávalók 1 főre felnőttnek:

Csirkemell 70 g
Zöldbab 40 g
Sárgarépa 40 g
Zeller 25 g
Petrezselyemgyökér 20 g
Vöröshagyma 15 g
Friss citromlé 15 ml
Repceolaj 5 ml
Rizsliszt 8 g
Petrezselyemzöld 3 g
Csökkentett nátriumtartalmú só 0,5 g
Fehérbors 0,3 g

Elkészítési mód:

  1. A zöldségeket megtisztítjuk, apróra vágjuk a petrezselyemzölddel együtt.
  2. Az olajon üvegesre pároljuk az apróra vágott hagymát.
  3. Rátesszük a kockákra vágott húst, ízesítjük a fűszerekkel.
  4. Átpirítjuk, majd hozzátesszük a tisztított, megmosott apróra vágott vegyes zöldségeket, valamint az apróra vágott petrezselymet.
  5. Zsírjára pirítjuk, majd rizsliszttel megszórjuk, alaposan elkeverjük.
  6. Felengedjük kevés vízzel, és fedő alatt pároljuk.
  7. Többször visszapótoljuk az elpárolgott vizet.
  8. Amikor a hús és a zöldségek is megpuhultak, felengedjük a megfelelő mennyiségű vízzel.
  9. Alaposan átforraljuk, utóízesítjük citromlével.

Energia- és tápanyagtartalom:

Energia (kcal) 208
Zsír (g) 5,6
Telített zsírsav (g) 0,5
Koleszterin (mg) 42
Fehérje (g) 20,3
Szénhidrát (g) 17,9
Élelmi rost (g) 5,2
Hozzáadott cukor (g) 0
Nátrium (mg) 252,8
Allergének zeller
Becsült elkészítési idő 30-60 perc

KAPCSOLÓDÓ cikkek

A változatos gabonafogyasztás lehetőségei: a rizs szerepe és helye az étrendben A változatos gabonafogyasztás lehetőségei: a rizs szerepe és helye az étrendben
A rizs jelentősége a táplálkozásban vitathatatlan, hiszen a búza után a második legfontosabb gabonaféle. A világnépesség felének szolgál alapvető táplálékul. Különlegesebb változatai egyre ismertebbé válnak, azonban kevesen tudják, melyik mire jó. Cikkünkben a különböző rizsfajták világába kalauzolunk el, miközben azt is megtudhatod, hogy milyen előnyökkel jár e gabonafélék fogyasztása.
Vincze-Bíró Andrea
A húsok, húskészítmények, halak szerepe és beépítése az egészséges étrendbe A húsok, húskészítmények, halak szerepe és beépítése az egészséges étrendbe
A húsok, a húskészítmények, a halak mindegyike teljes értékű fehérjeforrás, ezen kívül külön-külön további értékes tápanyagokat rejtenek magukban. Ennek ellenére ez az a csoport, ami a legtöbb kritikát kapja egészségre gyakorolt hatásai tekintetében.
Schmidt Judit
A különböző lisztfajták felhasználási lehetőségei, egészségre gyakorolt hatásai A különböző lisztfajták felhasználási lehetőségei, egészségre gyakorolt hatásai
Egészen új megközelítésben ismertetjük a különféle liszteket, amelyek ezúttal – néhány kivételtől eltekintve – nem a megszokott alapanyagokból készültek.
Vincze-Bíró Andrea