Szerző: Miből Mennyit Egyek | Lektor: Schmidt Judit

Töltött cukkini pulykahússal, barnarizzsel

Ha tehetjük, friss bazsalikomot használjunk ennek a fogásnak az elkészítéséhez. A még nagyobb rosttartalomért pedig a barna rizst gluténmentes zabpehelyre cserélhetjük.

Hozzávalók 1 főre felnőttnek:

Cukkini 250 g
Pulykahús 80 g
Barna rizs 20 g
Vöröshagyma 5 g
Repceolaj 5 ml
Fűszerpeprika 1 g
Csökkentett nátriumtartalmú só 0,4 g
Tojás 0,25 közepes darab
Feketebors 0,06 g
Friss bazsalikom 0,06 g

Elkészítési mód:

  1. A rizst bő, forró vízben megfőzzük.
  2. A húst megmossuk, kockákra vágjuk.
  3. Az olaj, a vöröshagyma, valamint a fűszerek felhasználásával pörköltet készítünk belőle.
  4. Ezt követően ledaráljuk.
  5. Hozzákeverjük a főtt rizst és a tojást.
  6. Alaposan összedolgozzuk.
  7. Beletöltjük a kettévágott kivájt, enyhén megsózott cukkínikbe.
  8. Közepesen meleg sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük.

Energia- és tápanyagtartalom:

Energia (kcal) 352
Zsír (g) 14,9
Telített zsírsav (g) 3,2
Koleszterin (mg) 104,2
Fehérje (g) 23
Szénhidrát (g) 31
Élelmi rost (g) 5,1
Hozzáadott cukor (g) 0
Nátrium (mg) 164,3
Allergének tojásfehérje
Becsült elkészítési idő 60-120 perc

KAPCSOLÓDÓ cikkek

A változatos gabonafogyasztás lehetőségei: a rizs szerepe és helye az étrendben A változatos gabonafogyasztás lehetőségei: a rizs szerepe és helye az étrendben
A rizs jelentősége a táplálkozásban vitathatatlan, hiszen a búza után a második legfontosabb gabonaféle. A világnépesség felének szolgál alapvető táplálékul. Különlegesebb változatai egyre ismertebbé válnak, azonban kevesen tudják, melyik mire jó. Cikkünkben a különböző rizsfajták világába kalauzolunk el, miközben azt is megtudhatod, hogy milyen előnyökkel jár e gabonafélék fogyasztása.
Vincze-Bíró Andrea
A húsok, húskészítmények, halak szerepe és beépítése az egészséges étrendbe A húsok, húskészítmények, halak szerepe és beépítése az egészséges étrendbe
A húsok, a húskészítmények, a halak mindegyike teljes értékű fehérjeforrás, ezen kívül külön-külön további értékes tápanyagokat rejtenek magukban. Ennek ellenére ez az a csoport, ami a legtöbb kritikát kapja egészségre gyakorolt hatásai tekintetében.
Schmidt Judit
A jó emésztés titka: a rost A jó emésztés titka: a rost
Az emésztés kényes téma, amiről lehet, hogy nem szívesen beszélsz. Mégis fontos ismerned néhány dolgot ezzel kapcsolatban. Az elégtelen rostfogyasztás ugyanis gyakran székrekedéshez vezet. A megelőzés érdekében minden nap elegendő rostra van szükséged.
Schmidt Judit