Szerző: Miből Mennyit Egyek | Lektor: Schmidt Judit

Kakaós-gyömbéres keksz, gluténmentes 2 darab

Karácsony ízű, illatozó sütemény, ami igazán megteremti az ünnepi hangulatot, és a felhasznált rizslisztnek köszönhetően glutént sem tartalmaz. Csak nehogy több fogyjon belőle, mint kellene!

Hozzávalók 1 főre felnőttnek:

Margarin, 55%-os 25 g
Rizsliszt GM 32 g
Barnacukor 23 g
Tojás 1/8 közepes darab
Kakaópor GM 10 g
Szerecsnedió 0,1 g
Gyömbér 0,1 g
Szegfűszeg 0,04 g
Fahéj 0,04 g

Elkészítési mód:

  1. A margarint habosra keverjük a cukorral.
  2. Hozzáadjuk a tojást és jól összedolgozzuk.
  3. Egy másik edényben összekeverjük a rizslisztet, kakaóport és fűszereket.
  4. Ezt hozzáadjuk a margarinos masszához és összegyúrjuk.
  5. Folpackba csomagoljuk a tésztát és legalább 1 órán át hűtőben pihentetjük.
  6. Ezután kis golyókat formázunk, és egymástól megfelelő távolságra sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük őket.
  7. Kicsit ellapítjuk őket, majd előmelegített sütőbe tesszük.
  8. 180 oC-on 10-12 perc alatt megsül.

Tipp: A tészta nyújtható és szaggatható is.

Energia- és tápanyagtartalom:

Energia (kcal) 368
Zsír (g) 16,7
Telített zsírsav (g) 5,2
Koleszterin (mg) 23,8
Fehérje (g) 4,8
Szénhidrát (g) 49,1
Élelmi rost (g) 4,7
Hozáadott cukor (g) 22,4
Nátrium (mg) 113,2
Allergének tojásfehérje, tejfehérje
Becsült elkészítési idő 60-120 perc

KAPCSOLÓDÓ cikkek

Az édességek és cukor szerepe és beépítése az egészséges étrendbe Az édességek és cukor szerepe és beépítése az egészséges étrendbe
Az édes íz szeretete emberi mivoltunk fő jellemzője, hisz legelső pozitív érzékszervi tapasztalatunk az anyatej édes ízéhez kapcsolható. Sokan elfelejtik, hogy az édes íz és az édesség is méltó részét képezheti egy egészséges étrendnek, ám a mértékre és a minőségre kiemelt figyelmet kell fordítanunk.
Kiss-Tóth Bernadett
A különböző lisztfajták felhasználási lehetőségei, egészségre gyakorolt hatásai A különböző lisztfajták felhasználási lehetőségei, egészségre gyakorolt hatásai
Egészen új megközelítésben ismertetjük a különféle liszteket, amelyek ezúttal – néhány kivételtől eltekintve – nem a megszokott alapanyagokból készültek.
Vincze-Bíró Andrea
A legújabb trendek a finomított cukor kiváltására A legújabb trendek a finomított cukor kiváltására
Az édes ízű élelmiszerek, ételek kedvelése nem csak fiatal korban jellemző, a felnőtteket és időseket egyaránt csábítják az édes falatok. Ami ízletes, az többnyire igen energiadús is, így ha az ember nem figyel oda kellően, könnyen felborulhat az energia-egyensúly. Az alábbiakban bemutatunk néhány, a finomított cukor helyettesítésére alkalmas, újabb keletű édesítőszert, amelyekkel az ízletesség megtartása mellett jelentős mennyiségű energiát lehet megspórolni.
Vincze-Bíró Andrea